Am diabet. Este contraindicat in acest caz implantul dentar?

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 07-12-2010, 16012 vizualizări
Am diabet. Este contraindicat in acest caz implantul dentar?
Diabeticii au nevoie de o ingrijire speciala atunci cand este vorba de sanatatea dentara. Ei sunt expusi afectiunilor parodontale cum ar fi infectiile care apar in gingii si oase, fapt pentru care, in cele din urma, dintii pot sa cada.
Sanatatea dentara este foarte importanta pentru un pacient cu diabet, la fel si in cazul pacientilor cu o sanatate dentara precara. Persoanele care au probleme parondontale severe precum afectiuni gingivale pot sa aiba si tulburari cardiovasculare. Iar statisticile arata ca stopul cardiac si accidentele celebrale sunt cauzele majore de deces pentru diabetici.

Diabeticii si sanatatea dentara
1. Controlul nivelului glicemiei
Daca un pacient cu diabet isi poate controla singur nivelul de glucoza, tot timpul, atunci nu este expus riscului unor afectiuni parodontale.
Diabeticii care vor observa ca exista infectii produse de o igiena dentara precara sau necorespunzatoare, vor avea dificultati sa mentina nivelul glicemic sub control. Aceasta, la randul ei va agrava si mai mult sanatatea dentara.

2. Folosirea regulata a periutei de dinti si a atei dentare
Este foarte important ca un pacient cu diabet sa realizeze un periaj dentar corespunzator, sa foloseasca ata dentara si sa viziteze o data la sase luni medicul stomatolog. In acest mod pacientul se va asigura ca placa sau tartrul nu reprezinta o problema.

Persoanele cu diabet sunt mai predispuse unor infectii parondontale, datorita nivelului ridicat de glucoza din sange, dar si din cauza urmatoarelor probleme:
- lichide excesive in organism; saliva este un mediu perfect pentru inmultirea bacetriilor, acestea ajutand la formarea placii pe dinti.
- ingrosarea vaselor de sange; sangele ingrosat ingreuneaza alimentarea organismului, iar tesuturile sunt lipsite de nutrientii importanti. Acest lucru mareste sansele infectiilor dentare.

S-a constat ca igiena dentara in cazul diabeticilor este mai mult decat o necesitate. Studiile s-au concentrat asupra simptomelor legate de nivelul ridicat de zahar din sange care nu sunt combinate cu afectiunile gingivale, deoarece permite pierderea controlului asupra zaharului din sange.
Din cauza ca afectiunile gingivale au un efect negativ asupra zaharului din sange, sanatatea dentara este foarte importanta pentru diabetici. In acest sens, se recomanda a se pastra sanatatea gingiilor si un nivelul constant al zaharului in sange.

Daca se intampla ca bacteriile sa se acumuleze pe gingii si dinti, sistemul imunitar lupta impotriva acestora. "Procesele" numeroase dintre sistemul imunitar si bacterii pot declansa cresterea inflamatiei, fapt ce stimuleaza organismul sa produca mai multa insulina. Insa tesuturile nu pot elimina definitiv glucoza, ramanand o cantitate semnificativa in sange.

Diabetul si implantul dentar
Printre complicatiile necontrolate in cazul diabeticilor se numara constituirea placii bacteriene subgingivale si cresterea riscului infectiilor dentare pana la afectiuni gingivale, pierderea dintelui si a osului. Implanturile dentare la diabetici reprezinta un risc ridicat prin simplul motiv ca implantul dentar cade daca osul maxilarului nu poate creste si radacina de titan a implantului nu se integreaza in maxilar.

Insa, unele cercetarii au indicat ca implanturile dentare la diabetici nu reprezinta chiar o "combinatie" nereusita, daca diabetul este tinut sub control.
Un studiu a adunat 34 de pacienti cu 227 implanturi; dintre acestea, 214 de implanturi dentare (aproximativ 95%) s-au inregistrat cu succes. De fapt, s-a concentrat mai intai pe osul maxilarului, in timp ce in cea de-a doua etapa - pe chirurgia implantului.
Din cele 214 implanturi dentare, 177 implanturi au fost examinate la partea a treia sau in ultima faza a procesului de inserare si doar unul a esuat. Rata de succes in acest caz fiind - 100%.
Acest lucru evidentiaza clar ca implanturile dentare la pacientii cu diabet sunt compatibile, doar daca mentin sub control zaharul din sange.

Cercetatorii de la Universitatea Texas (USA) au studiat 23 pacienti cu diabet de tip II care au efectuat implanturi dentare. Dupa un an, toti pacientii aveau inca implanturile, nu prezentau sangerari si nici alte probleme. Autorii studiului au concluzionat ca implanturile sunt adecvate pentru diabeticii de tip II si care tin sub control nivelul glicemiei din sange.

Pentru a preveni pierderea dintilor, este recomandat a se evita consumul alimentelor dure.

Bolile parodontale reprezinta o inflamatie a osului alveolar si sunt produse de netratarea gingivitelor. In studiul publicat in martie 2010, in cotidianul "Review of Brazilian Epidemiology", aproape 300 de pacienti cu diabet au indicat: 6, 7% - o buna santate dentara, 68% - gingivita si 25,3% diagnosticate cu boli parodontale.
Riscurile aparitiei bolilor parodontale s-au semnalat la: barbatii cu diabet de tip II de mai mult de 12 ani, fumatori si care au mai mult de 12 dinti lipsa.
Pentru a preveni gingivita si parodontita evitati alimentele bogate in carbohidrati.
Periati dintii dupa fiecare masa si folositi ata dentara cel putin o data pe zi. De asmenea, vizitati medicul dentist de doua ori pe an.
Bibliografie:
1. Igiena dentara la persoanele cu diabet
www.identalhub.com
2. Implantul dentar la persoanele cu diabet de tp II
ezinearticles.com/?Dental-Implants-in-People-With-Type-2-Diabetes!&id=4929339
3. Implanturile dentare si diabeticii. Functioneaza?
ezinearticles.com/?Dental-Implants-and-Diabetes---Will-it-Work?&id=1304530
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp