Osteoporoza este un factor de risc in cazul implantelor dentare?

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 07-12-2010, 12025 vizualizări
Osteoporoza este un factor de risc in cazul implantelor dentare?
Osteoporoza si masa osoasa scazuta poate afecta sanatatea dentara, acest lucru fiind in atentia persoanelor care doresc un implant dentar.
Astazi, numarul persoanelor cu osteoporoza este de ordinul milioanelor la nivel global, procentul majoritar detinandu-l femeile. In SUA s-a estimat ca 7 - 8 milioane de persoane au acesta afectiune, iar aproximativ 17 milioane au o masa osoasa scazuta.
Cunoscut ca fiind "un hot mut", ospeoporoza progreseaza fara simptome sau dureri pana cand oasele incept sa se fractureze, in general coapsele, coloana vertebrala si articulatia manii.
Ospeoporoza este o afectiune complexa fara cauze cunoscute. Este recomandat de a indentifica daca masa osoasa se pierde si de a o prevenii cat mai curand posibil.
Daca deja aveti osteoporoza, probabil ca medicul v-a prescris o dieta bogata in calciu, un program de execitii fizice si alte tratamente medicale.

Succesul integrarii implantului dentar in maxilar depinde de structura osului si de capaciatatea de vindecare. Se considera ca osteoporoza este o conditie asociata cu calitatea si cantitatea masei osoase. Daca osteoporoza este rezultatul unor efecte ale calitatatii sau a cantitatii osului, ramane o chestiune controversata. Un diagnostic corect al osteoporezei se face numai pe baza masei osoase, ceea ce ramane un lucru empiric si arbitrar.
Cu toate acestea, studiile arata ca fracturile ortopedice se vindeca usor, iar nivelul masei osoase si parametrii asociati cu remodelarea osoasa se suprapun considerabil intre pacientii cu osteoporoza si cei veniti pentru control.
Preocuparea cea mai mare este pentru efectele osteoporozei in cazul mandibulei (maxilarului), deoarece capacitatea de vindecare in jurul implantului este redusa.

De asemenea, din studiile realizare reiese in mod clar ca osteoporoza creste o data cu varsta si este mai frecventa la femei decat la barbati. Osteoporoza frecventa a fost raporata la femeile de 45 - 54 ani cu peste 25%, in timp ce la cele de 50 - 54 ani: 39,2%.

Cercetatorii din Los Angels, Statele Unite ale Americii au realizat (in 2000) un studiu referitor la efectul osteoporozei asupra implantului dentar. Un numar de 49 cazuri si alte 49 persoane pentru controlul osteoporozei au fost selectate dintr-o clinica privata. Ecuatiile generale estimate au fost utilizate pentru a calcula probabilitatile unui esec de implant la o persoana cu osteoporoza.
In urma analizelor s-a observat ca nu exista nici o asociere intre osteoporoza si implantul dentar. In schimb, la o simpla evaluare vizuala a calitatii maxilarilui, relatia dintre acestea s-a dovedit a fi un esec moderat.
Implanturile dentare plasate in structuri osoase subtiri au crescut sansa ca pacientul sa-si piarda un implant cu 130% fata de implanturile inserate intr-un strat gros sau intr-un os compact.
Studiul sugereaza ca o evaluare vizuala simpla asupra calitatii osului unde se va realiza implantul poate fi informativa la esecul unui implant in cadrul unei structuri osoase dense.

Asadar, la varsta inaintata nu este contraindicata inserarea implanturilor dentare, dar se pot prezenta schimbari.
Exista posibilitatea ca pacientul sa nu tolereze proteza dentara totala sau partiala, iar implantul dentar sa se dovedeasca a fi o alegere rezonabila.
Bibliografie:
1. Informatii despre osteoporoza
secure.dentalimplants-usa.com/conditions/osteoporosis/osseo.html
2. Osteoporoza este un factor de ris pentru integrarea implantelor dentare?
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8359868
3. Osteoporoza: Factor de risc pentru integrarea implantului dentar
dentalimplants-usa.com/insights/insight1995_08_08_2/insight081995_7.html
4. Osteoporoza si esecul implantului: Studiu de caz
www.joponline.org/doi/abs/10.1902/jop.2000.71.4.625?journalCode=jop
5. Impantul dentar si varsta
www.animated-teeth.com
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp