Tipuri de implanturi dentare

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 08-12-2010, 32514 vizualizări
Tipuri de implanturi dentare
Exista numeroase tipuri de implanturi dentare, fiecare dintre ele fiind proiectate in functie de nevoile pacinetilor. Dupa o evaluare completa, medicul stomatolog va recomanda tipurile de implanturi dentare pentru fiecare caz, tinand cont de scopul procedurii si de starea tesuturilor parondontale a fiecarui pacient.

Tipuri de implanturi dentare, dupa amplasare (localizare)

Prima catogorie a implanturilor dentare se baza pe modul in care acesta este amplasat sau ancorat in maxilar. In plus, in functie de starea osului maxilar, implantul dentar se poate realiza in os, pe os si prin osul maxilarului.

1. Implantul dentar in osul maxilarului sau intraosos (endosteal ori endosseous)
Implantul in osul maxilarului este cea mai comuna tehnica folosita in implanturile dentare. Acestea sunt amplasate chirurgical direct in os pentru a inlocui radacina a unuia sau a mai multor dinti lipsa, sustinand coroana, puntea sau proteza dentara. In acest caz se pot folosi implanturi de diferite forme de radacina, de la cele late la fome de placa, si inserate printr-o procedura sau doua.

2. Implantul dentar pe osul maxilarului sau subperiostal
Acest tip de implant se realizeaza prin plasarea unui cadru de metal plat pe partea de sus a maxilarului, dar mai jos de tesutul gingival. Implantul dentar pe os este folosit atunci cand nu exista o latime sau o inaltime suficienta in osul maxilar. Maxilarul care are o dimensiune redusa nu poate sustine implantul in os.
Implantul dentar pe os este mai scump comparativ cu implantul in os, deoarece trebuie facut la comanda pentru fiecare pacient in parte. Amplasarea acestui tip de implant se va realiza printr-o "singura interventie chirurgicala" cu ajutorul tehnicii moderne. In caz contrar, procedeul se va efectua in doua etape; unul expune maxilarul la laser si trimite datele la laborator si apoi, inserarea implantului.

3. Implantul prin intermediul osului (transosseous)
Acest tip de implant este foarte rar utilizat, datorita interventiei chirurgicale extinse, anesteziei generale si spitalizarii.
Implantul dentar prin intermediul osului s-a efectuat pe pacientii cu o structura osoasa foarte limitata.
Procedeul acestui tip de implant implica inserarea chirurgicala a doua tije metalice, mai jos de barbie, prin osul maxilarului pana cand acestea se observa in interiorul gurii. In astfel de caz, se poate atasa proteza dentara.
Insa, odata cu folosirea grefelor de os de catre medicii stomatologi, astazi sunt permise si alte alternative precum implantul in os sau pe os, nefiind necesar o interventie chirurgicala extinsa.
Medicul stomatolog va decide ce fel de implant va utiliza. Se va baza pe calitatea osului maxilar si asupra coroanei, a puntei sau a protezei.

Tipuri de implaturi dentare in os
Este bine-cunoscut ca implantul dentar se fileteaza in osul maxilarului, insa mai exista mai mult de doua forme de inserare a implantului dentar.

1. Implant dentar (forma de) radacina
Implantul dentar cu forma de radacina este cel mai popular si cel mai comun in randul tipurilor de implanturi.
Implanturile tip radacina sunt de obicei conice sau la fel ca un surub, fiind asemanatoare cu dintele natural. Sunt concepute a fi amplasate in interiorul osului maxilar.
Forma de radacina a implantului ofera si baza pentru restabilirea unuia, mai multor sau a unei arcade de dinti; numai in cazul in care osul maxilar are latimea, lungimea si structura adecvata.
In acest caz, grefa osoasa este foarte frecventa utilizata.

2. Implantul dentar (forma de) placa
Acest tip de implant dentar este cunoscut ca un implant de forma unei lame si este mai putin folosit. Este utilizat atunci cand osul maxilarului este prea ingust pentru implantul de tip radacina si zona nu este adecvata pentru o grefa osoasa.
Implantul in forma de placa este dintr-un metal patrat lung si plat cu una sau doua colturi pe o parte.
Implanturile in forma de placa sunt amplasate chirurgical in mod vertical in maxilarul ingust si cu fata colturilor in gura, furnizand astfel o ancora pentru restaurare.

3. Implantul dentar cadru (Ramus)
Implantul dentar cadru este un tip special de implant, de forma unei lame utilizata in implantul intraosos, la pacientii care au suferit deteriorari osoase severe in maxilarul inferior si care au probleme cu montarea protezei.
Acest tip de implant consta intr-o bara metalica subtire care se extinde peste maxilar si incorporat in osul maxilarului din partea din spate a gurii (aproape de molarii de minte) si in partea din fata a maxilarului, aproape de barbie.
Implantul dentar cadru este utilizat pentru a asigura si proteza din maxilarul inferior.

Implantul dentar in functie de etapele procedurii
O alta categorie comuna in cadrul implantelor dentare este dat de numarul de etape chirurgicale efectuate pentru amplasarea implantului.

a. Implantul dentar in doua etape
Este cel mai comun tip de implant. In timpul primei faze, cea chirurgicala, implantul este inserat in osul maxilarului astfel incat partea superioara sa fie la nivelul osului. Gingiile sunt apoi cusute pentru a acoperi implantul definitiv. Se astepata cateva luni pentru ca implantul sa se integreze in maxilar.
In cea de-a doua faza, medicul dentist va face o mica incizie in tesutul gingival pentru a expune si pentru "conecta" cu implantul dentar. Dupa ce s-au vindecat gingiile, implantul este gata pentru restaurarea finala: o coroana, o punte sau o proteza.

b. Implantul dentar intr-o singura etapa
Acest tip de implant s-a dezvoltat in ultimii ani si ofera pacientilor o procedura in timp mai scurt. Diferenta majora a acestui tip de implant este data in primul rand de durata si de procedura finala.
Un tip lung de implant este introdus in maxilarul superior, deoarece reprezinta o suprafata mai mare de os. Tesutul gingival este cusut pana la capul implantului dentar. Aceasta parte nu va fi acoperita, ramand expusa si vizibila. Astfel, dupa vindecare nu este nevoie de o noua interventie chirurgicala, iar medicul stomatolog va incepe procesul de restaurare imediat.
Este asemenator cu mini implantul dentar.
Bibliografie:
1. Tipuri de implanturi dentare
www.dental-implants-01.com
2. Ce sunt implanturile dentare?
www.colgate.com
3. Implantul dentar
www.cosmeticdentist.co.uk
4. Tipuri de proceduri ale implanturilor dentare
www.aboutcosmeticdentistry.com
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp