Implantul dentar poate declansa reactii alegice?

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 08-12-2010, 24776 vizualizări
Implantul dentar poate declansa reactii alegice?
Atunci cand dintii se pierd ca urmare a unor infectii, a cariilor sau a oricaror cauze, optiunea imedata era o punte sau o proteza dentara, iar in ultimii ani, implantul dentar.
Metoda ideala de inlocuire a dintilor, implantul dentar din titan, a inregistrat o rata de succes de 95%. Esecul de 5% se datoreaza unor factori exteriori precum afectiuni serioase ale gingiei care au progresat dupa ce s-a efectuat implantul sau din cauza fumatului. De asemenea, pacientii cu masa osoasa redusa vor trebui sa apeleze la grefe osoase pentru a "construi" si pentru a consolida osul maxilarului, ca acesta sa asigure stabilitatea implantului dentar. Daca apar complicatii de grefa, implantul poate esua.
S-a constat ca un mic procentaj al insuccesului (in cazul implantului dentar) pare a fi un rezultat al unei alergii necunoscute la titan. In acest sens, medicii dentisti trebuie sa fie precauti la persoanele care sunt sensibile la titan.

Alergia la titan
Fundatia medicala americana Melisa a efectuat teste de masurare a hipersensibilitatii la metale si a constat ca aproximativ 1 din 30 de persoane este alergica la aceeasi clasa de metale folosite in obturatii sau in implanturi dentare.
Implantul din titan este considerat a fi biocompatibil, ceea ce inseamna ca titanul este un metal care se "impaca" cu tesuturile vii. Cu toate acestea, la 4 la suta dintre pacientii testati s-a semnalat o reactie alergica la titan.
Toate metalele se oxideaza, eliberand particule ionice care se lipesc de proteinele din organism. Pacientul cu alergie la titan este alergic si la aceste particule. De fapt, acesti pacienti sunt alergici si la implanturile dentare sau la alte proteze care includ titanul. In acest sens, Asociatia Americana Dentara estimeaza o rata scazuta, de 0,6% din pacientii care au efectuat un implant dentar.

Alergia la titan din punct de vedere stiintific
Dr. Kurt Mulle (practicant al Dermatologiei si a Medicinei Mediului din Germania) a investigat frecventa reactiilor alergice la implanturi sau proteze dentare. Subiectii studiului au fost 56 de pacienti cu reactii severe la implanturi de titan. 54 de pacienti nu au prezentat ulterior nicio reactie alergica la titan (la testul pe piele).
In schimb, cand fundatia Melisa a realizat testul tot pe 56 de pacienti, 37,5% (21 pacienti) au raspuns afirmativ la titan, iar la ceilalti pacienti au prezentat reactii ambigue sau negative, ori avand reactii alergice la alte metale precum nichel.
Cu exceptia a doi pacienti care au refuzat scoaterea implantului dentar, la ceilalti 54 pacienti s-a observat o imbuntatire completa dupa doua-sase luni de la eliminarea implantului.

Un alt studiu realizat tot in Germania a descoperit ca pacientii pot fi alergici la titan, vanadiu, crom, cobalt, nichel si molibden. Toate aceste metale se regasesc in implantul dentar si in instrumentele utilizate in procesul chirurgical de implant. Studiul arata ca esecul timpuriu al implantului dentar poate fi cauzat de oricare alt metal (27 din 34 pacienti sunt alergici la unul dintre metale). Cu toate acestea, niciunul dintre cei 34 pacienti alesi aleatoriu (cu esec timpuriu de implant) nu au prezentat o alergie la titan.

Care sunt simptomele alergiei la titan?
Astazi titanul este prezent in obiecte diverse. Fiind greu de evitat, s-a constat ca este biocompatibil.
Insa, pentru cei mai sensibili, simptomele alergice la titan pot fi usoare sau chiar severe. O reactie alergica este atunci cand organismul "lupta" cu particulele care nu ar trebui sa fie acolo, cum ar fi cele de titanului.
Procesul incepe cu o reactie in lant de simptome; cateva dintre acestea includ: sindromul oboselii cronice, eruptii cutanate, dureri generale, dermatita, incapacitate de vindecare in mod corespunzator a ranilor si infectiilor, etc.

In ce este prezent titanul?
Doxidul de titan este folosit adesea in produsele destinate consumatorilor, deoarece este non-toxic, chiar daca unele persoane sunt alergice. Este cunoscut ca fiind un "agent de albire" in cazul hartiei si a vopselii lucioase.
Este recomandat sa verificati continutul produselor (chiar si medicamente si cosmetice).
Titanul este prezent in:
- implanturile dentare (precum Branemark) sau in reconstructiilor osoase;
- stomatologie, in compozitiile pigmentilor de culoare;
- agentii lotiunilor pentru plaja (dioxidul de titan fin blocheaza razele ultraviolete solare);
- produse de patiserie (in prepararea dulciurilor sau a gumei de mestecat);
- cosmetica (utilizat pentru a lumina si pentru a intensificarea culorea in machiaj. Este prezent in farduri, lacurile de unghii, lotiunii, rujuri si pudre).
- pasta de dinti - este adesea folosit ca pigment, pentru a face pasta de dinti alba);
- vopsea. Dioxidul de titan imbunatateste acoperirea si durabilitatea.
- pungi de plastic;
- medicamente si suplimente;
- bijuterii si piercing-uri.

Daca considerati ca sunteti predispusi la alergia metalelor, efectuati un test inainte de realizarea implantului dentar (in acest mod veti elimina orice dubliu).
Cercetarile pana la aceasta ora nu au indicat reactii fatale in cazul alergiei la titan, de aceea este recomandata efectuarea prealabila a acestui test.

Daca aveti deja implant dentar si au aparut eruptii sau alte simptome grave de-a lungul mai multor luni (inclusiv senzatia de oboseala), vizitati medicul.
Bibliografie:
1. Reactii alergice in implanturile dentare
www.ehow.com
2. Titan (Alergia la titan)
www.melisa.org/titanium-allergy.php
3. Sensibilitatea la titan. Un esec in implantul dentar?
www.melisa.org
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp