Fumatul poate determina caderea implantui dentar?

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 07-12-2010, 16024 vizualizări
Fumatul poate determina caderea implantui dentar?
Implantul dentar este considerat o "bijuterie" dentara, care ia locul dintelui lipsa pe o perioadata nedeterminata.
In cursul oricarei proceduri chirurgicale pot sa apara unele complicatii, acestea afectand rata de succes. De putine ori este recunoscut ca stilul de viata si dieta in urma unei interventii pot avea un impact la fel de mare asupra implantului.

La inceputul anului 2007, cercetatorii de la Universitatea din Murcia, Spania au evidentiat ca fumatul scade rata de succes in chirurgia implantului dentar. De fapt, fumatul poate dauna in integrarea implanturilor dentare si in cele din urma acestea pot sa cada mai repede decat in cazul nefumatorilor.
De asemenea, s-a observat ca fumatul este un factor de risc in privinta dintilor proprii, nu doar a implantelor dentare. Persoanele fumatoare reprezinta un risc mare de infectie in urma interventiei chirurgicale, iar vindecarea este foarte lenta. Cand un implant dentar este inserat la un fumator este foarte probabil sa esueze. Acest lucru inseamna ca zambetul pacientului poate fi afectat, plus ca exista potentialul de pierdere osoasa mai accentuata in zonele din jurul gingiilor si a dintilor.

Cercetatorii spanioli au studiat acest caz pe 66 pacienti care au primit 165 de implanturi dentare. Dupa ce le-au urmarit progresul timp de cinci ani, au costatat ca rata degradarii implantelor dentare la fumatori a fost de 15,8% in comparatie cu nefumatorii care au inregistrat 1,4%. In timp ce la fumatorii inraiti (peste 20 de tigari pe zi) rata de esec este de 30,8%.
Fumatul afecteaza in mod negativ fluxul sangelui din tesuturile gingiilor, impiendicand vindecarea maxilarului. Implanturile dentare cad din cauza esecului de integrare in maxilar.
Tutunul este un factor nociv si in cadrul bolilor parondontale, fiind si principala cauza de pierdere a dintilor la adulti.

Persoanele care au renuntat la fumat inainte de implant au avut aceeasi rata de succes ca si nefumatorii. Acestia trebuie sa renunte la fumat cu cel putin patru saptamani inainte de procedura si 12 saptamani dupa.

Fumatul nu este singurul factor de risc in cazul implantului dentar. Daca sunteti fumator si mai aveti si alte probleme, exista procente si mai mari de nereusita. De asmeena, persoanele alcoolice sau cu dabet zaharat, cu boli de inima sau bruxism inregistreaza procente mici (sau deloc) de succes.

Deoarece implanturile necesita interventie chirurgicala, pacientii trebuie sa fie sanatosi, sa aiba gingiile santoase, un suport osos adecvat, o igiena dentara buna si sa viziteze regulat medicul stomatolog.
Inainte de inserarea implantului dentar este recomandat sa efectuati o evaluare la medic pentru a determina daca sunteti un bun canditat.
Bibliografie:
1. Fumatul poate provoca caderea implantelor dentare
www.perio.org
2. Tutunul, un factor de ris in implanturile dentare
www.joponline.org/doi/abs/10.1902/jop.2007.060299
3. Fumatul poate provoca caderea implatului dentar: studiu
www.colgate.com
4. Implantul dentar si fumatul
www.ehow.com
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp