Tratamentul bolilor parodontale

Autor: Camelia Airinei
Bolile parodontale - parodontoza cum este numita popular - evolueaza pe o perioada de timp indelungata, insa constant si cu efecte devastatoare, de la retractia gingivala si descoperirea dintilor, pana la caderea acestora. Simptomele incipiente nu sunt intotdeauna evidente pentru pacient - cum ar fi simpla sangerare gingivala, ceea ce a dus la cresterea incidentei bolii.

Tratamentul bolilor parodontale nu depinde doar de experienta si calificarea medicului stomatolog; un factor esential in succesul terapiei este cooperarea sincera a pacientului si consecventa acestuia in mentinerea unei igiene orale stricte.

Conduita terapeutica in cazul parodontopatiilor trebuie sa urmareasca mentinerea si imbunatatirea functiilor aparatului dento-maxilar: estetica, pronuntie, masticatie. Pentru abordarea acestor afectiuni este necesara planificarea tratamentului, iar stabilirea etapelor trebuie realizata inainte de a incepe terapia. Planul de tratament trebuie sa fie adaptat la realitate si flexibil, pentru a se putea modela in functie de situatiile aparute pe parcurs.

I. Terapia initiala - profilaxie parodontala

Terapia initiala include proceduri stomatologice neinvazive ce au ca scop fie prevenirea agravarii afectiunii, fie stabilizarea proceselor infectioase (controlul bolii active) inaintea realizarii unor interventii chirurgicale.

•  Controlul placii microbiene. In acest scop medicul trebuie sa incerce o educare a pacientului in privinta formarii unor bune obiceiuri igienice orale. Lipsa practicilor de mentinere a igienei bucale pune in pericol orice interventie pentru controlarea bolilor parodontale. Insusirea tehnicii corecte de periaj dentar, utilizarea atei dentare si a celorlalte accesorii specifice (perii interdentare, apa de gura, etc.) este esentiala in aceasta etapa de tratament.
•  Detartraj si planare radiculara. Detartrajul, periajul profesional si dusurile bucale pe baza de clorhexidina reprezinta primii pasi in igienizarea eficienta a dintilor. Indepartarea tartrului supra si sub gingival are ca rezultat scaderea inflamatiei gingivale, precum si a sangerarii. Pacientul are posibilitatea de a observa primele transformari palpabile in cadrul terapiei parodontale.
Sunt situatii in care planarea radiculara si chiuretatea incidentala a tesuturilor moi rezolva problemele pacientului in totalitate si astfel terapia parodontala se incheie aici.
•  Corectarea restaurarilor dentare defectuoase. Ruperea barierei impermeabile a restaurarilor duce la acumulari de bacterii si contribuie la iritarea locala a gingiei. Lucrarile protetice vor fi reparate sau refacute.
•  Extractii strategice. Eliminarea dintilor nerecuperabili este o parte importanta a tratamentului si poate fi realizata fie in cadrul terapiei initiale, fie in cadrul interventiilor chirurgicale. Extractia timpurie va permite vindecarea alveolelor si un mai bun control al placii bacteriene. Pentru imbunatatirea esteticii si a functiei ocluzale, se pot realiza proteze partiale provizorii.
•  Imobilizarea dintilor parodontotici. Aceasta procedura se realizeaza dupa evaluarea ocluzala si reducerea eventualelor forte anormale aplicate dintilor. Tehnica de imobilizare trebuie sa aiba in vedere permiterea igienizarii cu usurinta a dintilor.
•  Tratament ortodontic. Realinierea dintilor poate fi un real ajutor in controlul placii bacteriene. Igienizarea va fi mai eficienta si dintii vor fi mai receptivi la tratamentul parodontal.

Pe durata de vindecare a parodontiului pacientul trebuie sa revina periodic la medic, pentru evaluarea eficientei tratamentului. Raspunsul tesuturilor la terapie este la fel de important ca abilitatea pacientului de a mentine starea de sanatate a cavitatii bucale. Evaluarea si reevaluarea terapiei initiale este importanta deoarece medicul poate observa evolutia tesuturilor si, dupa caz, va relua procedurile sau chiar va incheia terapia activa.

II. Interventii chirurgicale parodontale

Aceste interventii au ca scop crearea unei arcade dentare neretentive, dar si satisfacerea necesitatilor fizionomice si functionale ale pacientului, aceste deziderate realizandu-se prin micsorarea pungilor parodontale si eliminarea leziunilor de furcatie. Diagnosticul si alegerea corecta a procedurii chirurgicale sunt esentiale pentru un rezultat bun.
Procedurile efectuate pe tesuturile dure urmaresc modificarea anatomiei zonelor in care controlul placii bacteriene este dificil sau chiar imposibil: pungi parodontale intraosoase si in jurul furcatiilor dintilor pluriradiculari.

•  Gingivectomie. Prin aceasta interventie se indeparteaza tesuturile hipertrofiate si se aplica in cazul pungilor parodontale supraosoase si tesutului gingival fibros sau marit. Gingivectomia nu este adecvata pentru defectele intraosoase.
•  Chiuretaj subgingival. Astfel medicul poate avea acces optim pentru a curata suprafata radacinii dintelui. Se incizeaza un lambou mucoperiostal, apoi se indeparteaza tesutul granular cu chiureta.
•  Gingivoplastie. Reprezinta remodelarea tesutului gingival si se realizeaza de obicei impreuna cu gingivectomia.
•  Inductie osoasa. Realizeaza reparatia defectelor osoase prin aditia unor materiale diverse: ceramica, cartilaj, os din alta partea corpului, etc.
•  Rezectia osoasa. Leziunile intraosoase sunt produse de distrugerea si resorbtia osoasa din cadrul parodontitei inflamatorii. Rezectia are scopul de a recontura osul, astfel incat sa nu existe muchii ascutite sau denivelari. Astfel osul devine o baza propice pentru atasamentul gingival si eliminarea pungilor parodontale. Eventualele proceduri post-rezectie osoasa se vor realiza dupa vindecarea completa a parodontiului, adica 6 - 12 luni.
•  Tratamentul leziunilor de furcatie. Leziunile de furcatie reprezinta una dintre cele mai dificile probleme ale terapiei parodontale. Tratamentul consta in osteoplastie si / sau odontoplastie (remodelarea osului, respectiv a dintelui), in amputarea radacinii, sau hemisectie (taierea dintelui in doua parti si indepartarea unei jumatati). In urma acestor tratamente este necesara restaurarea dintelui - intai temporara, apoi definitiva.

•  Regenerare tisulara ghidata. Aceste interventii chirurgicale au ca scop inlocuirea tesuturilor moi sau dure pierdute cu materiale biocompatibile care sa stimuleze regenerarea tisulara. Pentru tesuturile moi se utilizeaza diferite tipuri de membrane bioabsorbabile sau care vor trebui sa fie eliminate ulterior, iar pentru tesutul osos se utilizeaza grefe din propriul os al pacientului sau materiale sintetice.

Prognosticul unui dinte a carui radacina a suferit diverse interventii chirurgicale poate evolua in moduri diverse, in functie de includerea intr-un plan de restaurare dentara, de structura osoasa reziduala ce va sprijini dintele, precum si de motivatia si igiena orala a pacientului. Controlul placii bacteriane este esential in pastrarea functionalitatii dintelui.

III. Solutii terapeutice radicale

Retractia gingivala, resorbtia osoasa si caderea dintilor sunt indicii evidente ale esecului terapiilor parodontale. In asociere cu refuzul pacientului de a coopera cu medicul stomatolog, sau de a pastra o igiena stricta, toate acestea conduc la o abordare mult mai radicala. Se vor extrage toti dintii nerecuperabili si se va alege un tip de protezare: implanturi dentare, proteze partiale fixe sau mobilizabile sau proteza totala.

IV. Terapie parodontala de suport

In cazul in care terapia parodontala a avut succes, este necesara reevaluarea continua a statusului parodontal, in special pentru a identifica zonele in care igiena orala nu are eficienta dorita.
Satisfacut de serviciile stomatologului tau?

In calitate de pacient incantat de serviciile de care a avut parte:

Recomanda un cabinet stomatologic

Tratamente si proceduri:

Estetica dentara

Dinti albi, stralucind de sanatate, aranjati perfect pe arcada - e dorinta fiecaruia dintre noi. Despre procedurile stomatologice ce te ajuta sa ai un zambet perfect cititi aici.

Implant dentar

Informatii din domeniul implantologiei: o lista de articole ce acopera cele mai frrecvente intrebari despre implantul dentar: ce este el, indicatii, contraindicatii, tipuri, etc

Aparat ortodontic

Totul despre aparatele ortodontice la adulti si copii. Care sunt alternativele, tipuri de bracheti, cat dureaza si cat costa un aparat de indreptat dintii.

Parodontologie

Cititi despre profilaxia si tratamentul afectiunilor gingivale si paradontopatiilor. Despre serviciile dentare menite sa impiedice pierderea dintilor.

Proteze dentare

Protetica dentara este un domeniu vast, cu o multime de tipuri de lucrari si materiale. Informeaza-te pentru a sti care e cea mai buna alternativa pentru tine.

Pedodontie

Despre profilaxia si tratamentul afectiunilor specifice dentitiei temporare si a dentitiei permanente la adolescent. Informatii detaliate despre tratamentele stomatologice la copii.

Endodontie

Tratamentul endodontic sau tratamentul de canal presupune interventii asupra pulpei dentare - pachetul vasculo-nervos al dintelui. Citeste explicatii si descrierea procedurilor.

Odontologie

Odontologia este specialitatea stomatologica ce trateaza lezunile carioase si necarioase - fracturi, distrofii, leziuni de uzura dentara. Vezi prezentarea fiecarui tratament.

Ocluzologie

Ocluzologia are in vedere contactul dintre dintii celor doua arcade - acestea trebuie sa aiba o anumita distributie, astfel incat dintii sa fie incarcati cu aceeasi forta.

Chirurgie orala

Informatii privind procedurile chirurgicale aplicabile la nivelul sistemului dento-maxilar. Cum, cand si de ce e necesara interventia chirurgului in sfera stomatologica.

Tratamente stomatologice

O lista explicata de servicii de stomatologie generala. La ce sa te astepti de la stomatologul tau atunci cand il vizitezi la cabinet. De la consultatie la planuri de tratament.

Profilaxie stomatologica

Procedurile stomatologice de profilaxie au rolul de a proteja dintii si gingiile, dar si estetic: dinti mai albi si mai curati, inlaturarea respiratiei urat mirositoare. Citeste despre ele.

Articole recente:

Cautari frecvente: stomatologi

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.