Proteza partiala flexibila

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 04-02-2011, 75125 vizualizări
Proteza partiala flexibila
Proteza partiala flexibila este cel mai nou produs in materie de tehnologie a protezarii dentare si reprezinta rezultatul integrarii materialelor asemanatoare cu nylonul in confectionarea protezelor mobilizabile.

Materialul utilizat la protezele flexibile este foarte rezistent, aproape incasabil, are o culoare asemanatoare cu cea a gingiei, poate fi dispus in strat foarte subtire si poate fi utilizat atat pentru baza protezei, cat si pentru sistemele de prindere.

Un al doilea tip de material utilizat la protezele flexibile este vinilul. Acesta este de asemenea rezistent si elastic, este colorat la fel ca gingia sau poate fi chiar transparent si este utilizat pentru confectionarea bazei protezei si a sistemelor de prindere. Spre deosebire de materialul cu nylon, cel cu compusi de vinil este mai usor de prelucrat de catre tehnicieni.

Etapele clinice si tehnologice ale realizarii protezei flexibile sunt asemanatoare cu cele ale celorlalte tipuri de proteze dentare partiale. Lucrarea este realizata in laboratorul de tehnica dentara, pe baza mulajului realizat de catre medicul stomatolog. Culoarea materialului flexibil si dintii falsi vor fi alesi pentru a se potrivi cat mai bine cu restul danturii pacientului.

Spre deosebire de protezele partiale scheletate sau cele acrilice, protezele flexibile au sisteme de retentie ce se sprijina pe tesutul gingival din jurul dintelui si nu pe dintii restanti. Avand aceeasi culoare ca gingia, sistemele de retentie sunt aproape invizibile. Printre marcile comerciale care ofera acest tip de protezare se numara ValPlast, Luciton FRS, Sunflex, TCS, Duraflex si Flexstar pentru materialul cu nylon; Flexite si Ultraflex pentru materialele cu vinil.

Avantajele protezelor partiale flexibile
•  Caracterul flexibil al protezei are avantajul potrivirii perfecte pe campul protetic, indiferent de schimbarile prin care trece acesta. Totodata proteza va avea o buna stabilitate.
•  Un mare avantaj este renuntarea la sistemele de retentie metalice; se evita astfel efectul inestetic, dar si efectul daunator asupra dintilor restanti.
•  Materialul de baza al protezei este aproape translucid, fiind astfel aproape invizibil.
•  Materialul flexibil nu contine monomeri sau metale, fiind astfel biocompatibil.
•  Proteza partiala flexibila este o alternativa ideala pentru pacientii care au leziuni sau nu se pot adapta la protezele dure.

Dezavantajele protezelor partiale flexibile
•  Materialul flexibil are tendinta de a absorbi apa si umezeala, putand produce gust si miros neplacut in gura. Din acelasi motiv se poate si decolora.
•  Protezele partiale flexibile sunt de cele mai multe ori utilizate ca o solutie temporara de protezare dentara.

Ingrijirea protezei partiale flexibile
Cele mai multe marci de proteze flexibile ofera si solutii speciale de curatare si pentru repaos in timpul noptii. Cel mai bine este sa intrebati medicul ce solutii puteti folosi in acest scop. Pentru a indeparta particulele de alimente de pe proteza este suficient sa o tineti sub jetul de apa, dupa fiecare masa; nu este recomandata utilizarea periutei de dinti, deoarece poate avea efect abraziv. Nu uitati sa pastrati o igiena orala excelenta pentru dintii naturali.
Bibliografie:
1. Proteza partiala flexibila, link: http://www.1800dentist.com/dental-encyclopedia/flexible-partial-dentures

2. Tipuri de protezare pentruedentatia partiala, link: http://www.buzzle.com/articles/false-teeth-types-of-partial-dentures-for-tooth-loss.html

3. Proteze partiale flexibile, link: http://www.doctorspiller.com/partial_dentures.htm

4. Tipuri de proteze partiale flexibile, link: http://www.answerbag.com/video/flexible-partial-dentures-reviews/c6ef05bc-d8c0-7642-35f6-e9b0083077c3

5. Proteze flexibile, link: http://dentures.org.uk/flexible-dentures.html

6. Proteza partiala flexibila: Design si concept, link: http://www.dentistrytoday.com/prosthodontics/1746

7. “Proteza partiala flexibila” - o alternativa la protezele rigide?, link: http://www.sahe.in/Flexible_dentures_an_alternate_for_rigid_dentures.pdf
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp