Proteza partiala acrilica

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 10-02-2011, 61036 vizualizări
Proteza partiala acrilica
Proteza partiala acrilica este cel mai obisnuit tip de protezare de care beneficiaza pacientii ce sufera de edentatie partiala. Acest tip de proteza este recomandat in general pacientilor care vor suferi mai multe extractii in viitorul apropiat si chiar la un moment dat vor deveni purtatori de proteza acrilica totala.

Avantajele protezei partiale acrilice
•  Popularitatea protezei acrilice se datoreaza in special procesului de realizare nepretentios, de aici rezultand si pretul scazut.
•  Pot fi realizate intr-un timp relativ redus, in conditii clinico - tehnice modeste.
•  Proteza partiala acrilica este realizata din acelasi material ca protezele dentare totale si ofera un avantaj major: se pot adauga cu usurinta alti dinti falsi, pe masura ce dintii naturali sunt extrasi, din motive diverse. Tocmai datorita acestui rationament proteza poate fi realizata chiar daca dintii restanti au leziuni carioase sau boli parodontale.
•  Acest tip de proteza poate fi realizat inca inaintea extractiei dintilor pe care ii va inlocui, putand fi astfel instalata pe campul protetic imediat dupa extractie. Astfel pacientul nu va fi nevoit sa astepte pana la vindecare, pentru a beneficia de avantajele unei danturi complete.

Dezavantajele protezei partiale acrilice
•  Materialul acrilic este casabil si din cauza formei neregulate fracturile sunt frecvente, in special pe arcada inferioara.
•  Evita fisurilor se realizeaza adaugand mai mult material acrilic. Din acest motiv protezele sunt mai groase si ocupa mai mult spatiu in gura, iar pacientii se obisnuiesc mai greu sa le poarte.
•  Datorita faptului ca se sprijina pe gingie, proteza acrilica este vulnerabila la schimbarile ce au loc in cavitatea bucala. Spre exemplu, in cazuri de retractie gingivala sau resorbtie osoasa, proteza va necesita modificari pentru a se adapta la noua conformatie a campului protetic.
•  Protezele partiale acrilice sunt stabilizate cu ajutorul unor crosete de sarma; acestea sunt de multe ori vizibile in mod inestetic, sau pot chiar interfera cu muscatura pacientului.
•  In cazul in care pacientul cu proteza acrilica are o igiena orala deficitara si nu respecta vizitele la medicul stomatolog, purtarea continua a protezei duce in cele din urma la pierderea dintilor restanti.
•  Cateodata dintii de care va fi ancorata proteza necesita restaurare coronara.

Realizarea protezei partiale acrilice
Etapele clinice si tehnologice ale realizarii protezei sunt asemanatoare cu cele ale celorlalte tipuri de proteze dentare partiale.
• Examenul clinic al pacientului, diagnosticul de edentatie si indicatia de tratament.
• Amprentarea preliminara a campului protetic.
• Turnarea modelului preliminar.
• Confectionarea portamprentei (lingura de amprenta) individuale.
• Amprenta definitiva sau functionala.
Lucrarea este realizata in laboratorul de tehnica dentara, pe baza mulajului realizat de catre medicul stomatolog. Culoarea materialului acrilic si a dintilor falsi vor fi alese pentru a se potrivi cat mai bine cu restul danturii pacientului.

Principiile unei proteze dentare partiale din material acrilic sunt urmatoarele:
- seile trebuie sa se potriveasca perfect in spatiile edentate;
- retentia protezei se realizeaza cu ajutorul crosetelor din sarma atasate de materialul acrilic si de dintele marginal edentatiei;
- conectorii protezei vor fi din material acrilic sau, daca este indicata "neaglomerarea" spatiului, din aliaj cobalt - crom;
- se evita acoperirea marginii gingivale libere;
- se evita impiedicarea ocluziei.

Intretinerea protezei partiale acrilice
Curatarea protezei este foarte importanta, insa trebuie sa aveti mare grija si de dintii restanti. Igiena orala este esentiala in pastrarea dintilor naturali. Proteza trebuie sa fie curatata cu periuta si pasta dupa fiecare masa sau macar de doua ori pe zi, iar noaptea trebuie sa fie lasata intr-un pahar cu apa.
Bibliografie:
1. Proteza partiala, link: http://www.kiralyfogaszat.hu/dokok/full_of_partial_denture.pdf

2. Tipuri de proteze partiale, link: http://www.buzzle.com/articles/false-teeth-types-of-partial-dentures-for-tooth-loss.html

3. Proteza partiala, link: http://www.doctorspiller.com/partial_dentures.htm

4. Realizarea protezelor partiale, link: http://prosthoguru.blog.co.uk/2008/04/24/guidelines-for-construction-of-partial-d-4088103/

5. Proteza partiala, link: http://www.stevedds.com/dentures_and_partials.htm

6. Proteza partiala acrilica, link: http://costdentures.com/removable/acrylic-resin-removable-partial-denture/

7. Proteza partiala si totala acrilica, link: http://www.vita-dent.eu/acrylic-dentures.html

8. Proteza partiala acrilica, link: http://www.caryprosthodontics.com/partials.htm

9. Proteza partiala acrilica, link: http://dentures.org.uk/plastic-dentures.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp