Captusirea si rebazarea protezei dentare

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 02-02-2011, 47150 vizualizări
Captusirea si rebazarea protezei dentare
Captusirea protezei reprezinta adaugarea unui material acrilic moale sau dur pe suprafata mucozala a protezei totale sau partiale, in momentul in care aceasta nu mai este bine adaptata pe campul protetic - tesuturile moi si dure cu care lucrarea protetica vine in contact. Rebazarea reprezinta schimbarea intregii baze acrilice a protezei, pastrandu-se doar dintii artificiali.

De ce este necesara captusirea si rebazarea protezei dentare?

Imediat dupa indepartarea dintilor naturali, oasele maxilarului incep sa se modifice prin resorbtie. Acest lucru inseamna ca proteza dentara nu se va mai potrivi ca la inceput si va bascula sau va produce durere purtatorului. Acest proces de resorbtie osoasa este continuu si din acest motiv protezele necesita captusire la fiecare aproximativ doi ani si este recomandat sa fie schimbate chiar, dupa cel mult 7 ani.

Nu doar trecerea anilor are efecte negative asupra campului protetic, ci si purtarea acesteia incontinuu, o perioada indelungata de timp. Pentru a compensa locul lasat de resorbtia osoasa, organismul produce mai mult tesut moale - cu alte cuvinte, gingia se dezvolta pana cand ajunge sa umple spatiul dintre proteza si arcada dentara. Acest fapt poate crea o retentie mai buna a protezei, insa nu ofera stabilitate - gingia este moale si nu poate oferi stabilitate in timpul masticatiei. In acest moment, chiar daca proteza este captusita sau inlocuita, campul protetic tot nu va putea da stabilitate protezei si mestecatul va fi tot mai dificil. Daca probelemele create de acest fenomen sunt grave, se poate recurge la ablatia tesutului gingival si remodelarea osului prin interventii chirurgicale. Prin captusirea protezei la fiecare 2 ani, schimbarea acesteia la 5 - 7 ani si pauza de purtare pe timpul noptii putem evita efectele neplacute.

Purtarea aceleiasi proteze, fara a fi captusita sau rebazata, pe o perioada mai mare de 7 ani, poate duce la schimbarea permanenta a fizionomiei. Un alt fenomen prin care organismul se adapteaza la resorbtia osoasa este schimbarea muscaturii si acest lucru antreneaza modificarea permanenta a muschilor. In aceste conditii, chiar si o noua proteza nu va reusi sa va redea zambetul natural. Totodata, captusirea nu este o procedura indicata pentru protezele vechi, cu reparatii multiple.

Captusirea directa a protezei, cu material acrilic moale

Captusirea directa se realizeaza in cabinetul medicului stomatolog si utilizeaza materiale biodegradabile, care isi pastreaza flexibilitatea. Aces lucru ajuta pacientii care au gingiile sensibile sau lezate de materialul dur al protezei. Dezavantajul captusirii directe se datoreaza structurii materialelor utilizate: in 2 - 3 luni acestea devin spongioase, constutuind un mediu prielnic pentru bacterii; astfel pot aparea miros si gust neplacut, infectii orale, dezlipirea materialului. Captusirea cu material sintetic moale este considerata mai degraba temporara.

Captusirea indirecta a protezei cu material acrilic dur

Captusirea indirecta necesita amprentarea campului protetic - elementele morfologice cu care lucrarea protetica intra in contact - impreuna cu proteza si se realizeaza in laboratorul de tehnica dentara. Materialul utilizat este mai rezistent decat cel utilizat in captusirea directa. Inainte de captusire se indeparteaza o portiune din suprafata mucozala a protezei si se plaseaza un material special, cu care se va lua amprenta spatiului dintre arcadele dentare si proteza.

Rebazarea protezei dentare

Rebazarea se realizeaza atunci cand proteza are fisuri si / sau reparatii multiple si nu se mai potriveste corect pe campul protetic, insa dintii artificiali sunt in buna conditie. Procesul de rebazare este mai complex decat cel de captusire, necesita amprentarea campului protetic si este realizat de tehnicianul dentar.
Bibliografie:
1. Captusirea si rebazarea protezei dentare, link: http://www.doctorspiller.com/denture_relines.htm

2. Captusirea protezei, link: http://www.healthcentre.org.uk/dentistry/denture-relinings.html

3. Captusirea si rebazarea protezei dentare, link: http://www.simplestepsdental.com/SS/ihtSS/r.==/st.31862/t.32276/pr.3.html#Relining_and_Rebasing

4. Captusirea protezei, link: http://www.medic8.com/cosmetic-dentistry/dentures/denture-relining.html

5. Captusirea protezei, link: http://www.dentures.org.uk/denture-relining.html

6. Cum se captuseste o proteza?, link: http://www.ehow.com/how-does_4924850_how-denture-reline-done.html

7. Procedura de captusire a protezei, link: http://www.ehow.com/about_5438327_denture-reline-procedures.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp