Ce sunt protezele dentare?

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 04-02-2011, 28759 vizualizări
Ce sunt protezele dentare?
Protezele dentare sau "dintii falsi" sunt proiectati pentru a inlocui dintii lipsa. Acestea se aplica persoanelor carora le lipsesc cativa dinti si celor care si-au pierdut toti dintii. De asemenea, protezele dentare arata si se comporta la fel ca si dintii naturali, dovedindu-se a fi o alternativa eficienta.

O proteza dentara reprezinta un set de dinti falsi atasati pe o placa de plastic sau de metal, care se potriveste in interiorul gurii.

Indiferent de cauzele pierderii dintilor (boli parondontale, carii, accidente, etc), lipsa acestora poate avea consecinte pe termen lung. Se intampla ca ceilalti dinti sa se deplaseze din pozitia normala si sa fie nealiniati. Ceilalti dinti situati langa spatiile goale vor incepe sa se deformeze si pot provoca probleme cu muscatul si mestecatul alimentelor. In plus, dintii ofera forma si tonus obrajilor, iar lipsa lor dau un aspect scufundat si tras, ceea ce imbatraneste considerabil persoana afectata.
De asemenea, maxilarul incepe sa-si piarda din densitatea osoasa. Acest lucru se intampla pentru ca radacinile dintilor ajuta la mentinerea tesutului osos, ca parte a procesului de restaurare/reinnoire celulara. Acest proces implica substante nutritive vitale care se deplaseaza prin intermediul canalelor dentare si ajuta la stimularea regenerarii oaselor.

Totusi, dacasuferiti oextractie  si nu se inlocuieste dintele atunci va rezulta o "atrofie osoasa"; tesutul osos incepe sa scada din cauza lipsei de substante nutritive esentiale. De aceea este foarte important sa cautati cat mai curand posibil un tratament.

Daca lipsesc doar o pereche de dinti, atunci sunt indicate implanturile dentare. Acestea sunt tije de titan care actioneaza ca radacina a unui dinte, fiind inserate in osul maxilarului. Odata ce s-a integrat in maxilar impreuna cu un atasament special ca un stalp de sprijin, medicului va fixa apoi coroana dintelui.

Astazi, exista doua tipuri principale de proteze dentare: totale sau partiale.

I. Proteze dentare totale sau complete.
Acesti dinti falsi sunt proiectati pentru inlocuirea tuturor dintilor ce lipsesc de pe ambele parti ale maxilarului. Este un tip de proteza este structurata pentru a fi purtata la o luna dupa extractiile dentara.

a. Proteza totala conventionala este plasata in gura dupa ce toti dinti au fost extrasi si tesuturile gingivale sunt vindecate (vindecarea 100% poate dura cateva luni).
b. Proteza totala imediata este inserata imediat dupa ce dintii sunt extrasi. In avanpremiera, medicul stomatolog va masura si va face mulajul maxilarului. Acest tip de proteza are avantajul ca pacientul nu va ramane fara dantura timp indelungat, iar dezavantajul este ca trebuie "captusita" la cateva luni dupa ce s-a fixat, deoarece osului se remodeleaza pe masura ce se vindeca. In acest fel proteza nu isi pierde stablitatea.

II. Protezele dentare partiale
Acest tip de proteza se ataseaza pe spatiul lasat liber de catre cativa dinti. Exista doua tipuri de proteze dentare: fixe si mobile.

a. Proteza dentara fixa este cunoscuta sub denumirea de "punte dentara" care este consolidata permanet cu ajutorul unui ciment dentar. Este confortabila si arata natural, dar costul acesteia este putin mai ridicat decat al unei proteze mobile.

b. Proteza mobila este de obicei fixata/legata de ceilalti dinti printr-o clema metalica. Aceasta se poate stabiliza pe si in afara dintilor. Avantajul protezei mobile este acela ca poate fi scoasa pentru curatare si este mai usor de "manuit" decat versiunea fixa.

Un alt tip de proteza este "supraproteza" - o proteza totala/completa care este inserata in gura si care acopera dintii ramasi sau implanturile dentare.
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp