In cat timp ma voi obisnui cu proteza dentara?

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 08-12-2010, 62856 vizualizări
In cat timp ma voi obisnui cu proteza dentara?
Nu este deloc usor sa purtati o proteza dentara. La inceput, pacientii se vor simti ciudat cu proteza si se vor teme sa zambeasca, sa vorbeasca si sa consume alimente.

Protezele dentare reprezinta uneori un remediu necesar atat din punct de vedere estetic cat si pentru sanatate. Acest set nou de dinti ia de obicei o perioada de timp pentru acomodare (saptamani sau chiar luni), dar cu multa determinare si perseverenta veti si uita ca purtati o proteza dentara.

Cum va veti obisnuiti cu proteza dentara?
La inceput, adresati-va medicului stomatolog pentru anumite detalii despre purtarea protezei dentare. Pacientul trebuie sa stie cat timp trebuie sa astepte dupa ce s-a extras dintele si cand se poate amplasa proteza dentara. Unii medici stomatologi considera ca este necesara doar o perioada mica, in timp ce alti medici prefera sa astepte pana cand gingiile sunt vindecate complet.
Nu trebuie sa va ingrijorati ca veti ramane fara dinti pentru un timp, deoarece nu va avea niciun prejudiciu grav.

Atunci cand medicul stomatolog insereaza prima data proteza dentara va veti simti foarte ciudat. Un sentiment de disconfort, care va fi prezent in primele saptamani sau chiar luni.
Veti avea impulsul de a scoate proteza deoarece simtiti ca gura este prea plina. Insa nu trebuie sa va faceti griji, deoarece va veti obisnui numai lasandu-le in gura (atat timp cat le suportati). O buna modalitate de a le pastra este de a incerca sa faceti alte lucruri, uitand ca purtati o proteza dentara.

Mancand cu noii dinti poate fi o experienta frustranta la inceput. Specialistii recomanda sa continuati si sa incercati sa consumati alimente moi. Dupa ce va veti obisnui in acest mod, muscati usor si reinvatati procesul de mestecare. Veti observa ca limba este mai ocupata mai mult, dar va ajuta sa mutati alimentele in jurul gurii. Puteti mananca cat puteti, insa daca simtiti frustrat atunci incetati mestecarea si scoateti-le. Incercati ca la viitoarea masa sa le pastrati mai mult timp.

Daca aveti senzatia ca protezele tind sa cada, folositi putin adeziv. Cativa purtatori de proteza nu vor avea nevoie de adeziv, iar altii vor avea nevoie de "lipici" zilnic.
Este chiar greu sa va obisnuiti cu proteza dentara. Pentru a va simti bine si in siguranta cu proteza dentara, experimentati cu mai multe categorii de adezivi pana cand gasiti unul care va place.

Intrebati medicul daca aveti nevoie de un timp de repaos pentru maxilar. Unii medici avertizeza pacientii ca pe timpul noptii sa scoata proteza, iar altii sunt de parere sa le purtati tot timpul.
Daca le scoateti pe perioada noptii, va veti obisnui si cu curatarea lor si cu punerea lor in fiecare dimineata.
Atunci cand nu purtati protezele, pastrati-le intotdeauna intr-un recipient umplut cu apa si acoperit.

Nu trebuie sa va faceti griji daca vreun prieten are probleme cu protezele si va vor da sfaturi. Fiecare purtator de proteza are diferite probleme si de aceea trebuie sa adoptati obiceiuri individuale.

Ce trebuie sa fac sa ma obisnuiesc cu proteza dentara?
Specialistii recomanda urmatoarele practici:
1. Exersati vorbirea in fata oglinzii, zambiti sau faceti diverse "exercitii" faciale (deschideti gura larg, scoateti limba, incercati sa fluierati, etc.). Faceti toate acestea uitandu-va in oglinda.
2. Inregistrati-va in timp ce vorbiti. Incepeti sa spuneti alfabetul sau citit ceva cu voce tare. Veti observa ca trebuie sa practicati mereu pana cand vocea isi va reveni.
3. In timp ce mancati filmati-va. Consumand diverse tipuri de hrana veti vedea ca aveti nevoie si in acest caz de practica. Filmandu-va atunci cand mancati, veti stii care alimente va deranjeaza si care nu. Acest lucru va va ajuta cand sunteti in compania unor persoane sau intr-un mediu public.
Bibliografie:
1. Ce este proteza dentara?
www.colgate.com
2. Cum ma obisnuiesc cu proteza dentara
www.ehow.com
3. Cum ma obisnuiesc sa port proteza dentara
www.ehow.com
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp