Protezele dentare moi

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 23-07-2012, 97674 vizualizări
Protezele dentare moi
Protezele dentare moi reprezinta o alternativa flexibila pentru protezele obisnuite dure, realizate din acril. Aceste proteze nu necesita adezivi si nici unele ajustari dupa forma maxilarului.
Sunt cunoscute dupa acest nume deoarece capuseala interioara este moale si sunt foarte asemenatoare cu protezele dentare normale.

Cum sunt realizate protezele moi?
Captuseala moale a protezei este de obicei dintr-un cauciuc moale sau componenti medicali de silicon. Porteza dentara grea trebuie sa fie modificata foarte mult pentru a accepta captuseala moale. In mod normal, cativa centimetri din acest "material" trebuie sa fie eliminati pentru a crea spatiu pentru cel din cauciuc sau din silicon.
In unele cazuri, structura metalica trebuie sa se aplice in interiorul protezelor pentru a compensa scaderea integritatii in urma modificarilor.

Ce avantaje si ce dezavantaje prezinta proteza dentara moale?

a. Avantaje
Multi purtatori de proteza dentara au gingiile sensibile si adesea simt disconfort. Captuseala moale a protezei dentare raspandeste presiunea de cadere de pe tesutul gingival. In plus, aceasta se adapteaza la schimbarile maxilarului, fapt pentru care ajustarile protezei nu mai sunt necesare atat de des.

b. Dezavantaje

Captuseala moale a protezei este mult mai vulnerabila la acumularea bacteriilor si poate fi greu de curatat. Datorita faptului ca aceste proteze au un grad mai mare de absorbtie sunt mai greu de curatat, iar o cantitate mare de bacterii se strang afectand sanatatea. Studiile recente arata ca bacteriile din gura pot deteriora nu doar dintii si gingia, ci si intreg organismul.
Anumite materiale folosite nu sunt permeabile si sunt mai putin predispuse la contaminare.
Reducerea durerii utilizand proteza dentara moale se poate realiza mai greu pentru purtatorii care detecteaza nereguli in timpul ce musca, ceea ce cauzeaza probleme pe termen lung.

Cum intretin proteza dentara moale?
Proteza dentara moale cere o atentie mai mare de intretinere decat o proteza normala. Captuseala moale se intareste treptat. Dupa ce s-a utilizat o perioada de timp (1-2 ani), aceasta proteza trebuie inlocuita.
De asemenea, se poate deforma in aceasta perioada si trebuie ajustatata de medicul dentist. In cazul in care se deterioreaza, reparatia este mai complicata si mai costisitoare.

Este foarte importanta curatarea protezei dentare moi pentru igiena dentara. In acest sens este recomandat sa folositi un curatator de proteza de doua ori pe zi, de preferat dupa fiecare masa.
In fiecare seara, aceste proteze se pun in apa.

Nu folositi detergenti, daca nu sunt specifici pentru proteze, deoarece acestia pot deteriora dintii sau captuseala.

Unii curatatori nu functioneaza in cazul protezelor moi. In acest sens, consultati medicul pentru a va asigura ca le ingrijiti in mod corespunzator.
Bibliografie:
1. Despre proteza dentara moale
dentures.net/about-soft-dentures.html
2. Ce este proteza dentara moale?
www.ehow.com/about_5384467_soft-dentures.html
3. Proteza dentara moale
www.dentalsite.com/about-soft-dentures.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp