Tratament de echilibrare ocluzala a dintilor parodontotici

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 08-03-2012, 10825 vizualizări
Tratament de echilibrare ocluzala a dintilor parodontotici
Tratamentul de echilibrare ocluzala a dintilor parodontotici are ca scop stabilirea unei muscaturi stabile si echilibrate, in care fortele de mestecare sunt distribuite cat mai egal cu putinta pe toti dintii, pentru a elimina defectele periodontale si mobilitatea dentara. Ocluzologia este o ramura a stomatologiei ce studiaza relatia dintre dinti, maxilar, muschii maxilarului si articulatiile acestuia.

O ocluzie echilibrata se obtine atunci cand contactul dintre arcadele dentare este uniform, muschii mandibulei sunt relaxati, iar maxilarul se afla intr-o pozitie stabila. In momentul in care maxilarul trebuie sa isi reajusteze pozitia pentru a obtine un contact uniform intre dinti, se creeaza tensiune la nivelul articulatiilor si astfel apar probleme ce pot fi foarte grave: disfunctia articulatiei temporomandibulare, dureri de cap provocate de tensunea musculara, abraziunea si mobilitatea dintilor, ciobirea dintilor, recesiune gingivala si alte probleme asociate.

Bolile parodontale nu afecteaza in mod direct suprafetele ocluzale al edintilor, insa exista o legatura intre traumele ocluzale si aceste boli. Trauma ocluzala reprezinta prejudiciul adus parodontiului in urma actiunilor fortelor ocluzale asupra dintilor. Totusi nu mobilitatea dentara nu indica intotdeauna trauma ocluzal. Diagnosticul se poate stabili numai dupa identificarea cresterii mobilitatii si migrarea dintelui in cadrul unei serii de masuratori repetate pe o perioada mai mare de timp.

In principiu, echilibrarea ocluzala se realizeaza prin slefuirea suprafetelor ocluzale ale dintilor, restauratiilor sau protezelor dentare si prin imobilizarea dintilor parodontotici. Tratamentul de echilibrare ocluzala reduce cu succes mobilitatea dentara numai in cazul in care dintele prezinta si o crestere a spatiului periodontal, fara absorbtie osoasa. Reducerea interferentelor ocluzale pe un dinte cu os normal va normaliza si spatiul periodontal. Astfel, tratamentul este eficient pe un dinte cu mobilitate redusa. In cazul in care exista pierdere de os, tratamentul de echilibrare ocluzala este indicat numai daca pacientul acuza pierderea functiei sau disconfort.

Tratamentul de echilibrare ocluzala a dintilor parodontotici trebuie efectuat numai in absenta inflamatiei; in caz contrar se va produce pierderea atasamentului gingival. Inainte de tratament se impune realizarea detartrajului si a planarii radiculare.

Echilibrarea ocluzala a dintilor parodontotici se efectueaza in trei etape: realizarea unui mulaj dentar pentru a putea analiza ocluzia, stabilirea terapiilor pe baza acestui mulaj - modificarea dimensiunilor coroanelor dentare prin slefuire sau prin lucrari protetice, apoi implementarea acestora pe dantura pacientului.

Tratamentul de echilibrare ocluzala are un rol important in terapia de suport parodontal, ajutand in special la imbunatatirea confortului si functiilor pacientului. Trebuie sa retinem insa ca terapia ocluzala nu substituie metodele conventionale de tratament a inflamatiilor produse de placa dentara.
Bibliografie:
1. Echilibrare ocluzala, link: http://www.toothiq.com/dental-procedures/dental-procedure-occlusal-adjustments-overview.html

2. Terapie ocluzala, link: http://drdichter.com/dentistry-treatment-articles/occlusal-therapy

3. Terapie ocluzala, link: http://www.periodontalhealthcenter.com/non-surgical-services/occlusal-therapy/

4. O revizuire a terapiei ocluzala, link: http://www.toothiq.com/dental-procedures-services-treatment-codes/occlusion-balanced-teeth-dental-procedures-tmj-jaws.html

5. Echilibrare ocluzala, link: http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:4R0seKtAKy8J:www.regencydentalclinic.com/LinkClick.aspx%3Ffileticket%3Dvm7E6BFJxQo%253D%26tabid%3D36+occlusal+Equilibration&hl=en&pid=bl&srcid=ADGEESjj4kt4_P8qii6mOigSUprAnFDzyzXLyJJ_UwNrY6bqoVPaA49eeDLeXRrIo-FgCCbljk3J4D4lG1vgr_0i1XxN27t7u9fTVFHAzTgvZFKt7r9_wOGd4sWI1Y6ZmFVwzog9Bv0F&sig=AHIEtbRO6QglZRl55q_4so-cNEOel7HnKQ

6. Echilibrarea ocluzala a dintilor parodontotici, link: http://www.boyntondentistry.com/dental-information/advanced-dentistry/occlusal-equilibration

7. elemente de ocluzologie in parodontotica, link: http://www.nature.com/bdj/journal/v191/n11/full/4801245a.html

8. Tratament de echilibrare ocluzala a dintilor parodontotici, link: http://www.henryguydds.com/COE.pdf
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp