Tratamentul infectiei acute parodontale - abces parodontal

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 08-03-2012, 47583 vizualizări
Spre deosebire de gingivita si parodontita, care sunt afectiuni cronice, infectiile parodontale acute debuteaza brusc si sunt asociate cu durere si disconfort. Simptomele pot fi atat de agresive, incat tratamentul infectiei poate constitui o urgenta stomatologica. Cele mai intalnite infectii parodontale acute sunt abcesele. Tratamentul acestora consta in drenarea abcesului, urmata de spalarea si dezinfectarea zonei.

Abcesul parodontal reprezinta o inflamatie acuta puternica, cu evolutie rapida, manifestata prin aparitia unei colectii de puroi bine delimitata de tesuturile din jur, vizibila la exterior printr-o tumefactie rosie si congestionata, ce prezinta durere la palpare. Abcesul parodontal este provocat de pungile parodontale profunde si poate duce la distrugerea ligamentelor periodontale si a osului alveolar. Pacientii predispusi la aparitia acestor abcese sunt adultii cu varsta de peste 40 de ani.

Pungile parodontale se formeaza in prezenta bolilor parodontale, pe masura ce gingiile infectate se desprind de suprafata dintelui si formeaza buzunare sau pungi infectate. In timp acestea se adancesc si permit patrunderea bacteriilor in tesuturile periodontale, actiune ce are ca rezultat pierderea dintelui.

Abcesul gingival este un abces parodontal format in absenta pungilor parodontale, fiind limitat la nivelul gingiei. Aceste abcese sunt deseori provocate de patrunderea in spatiul subgingival a unor fragmente straine dure si sunt mai putin intalnite decat abcesele parodontale. Apar mai ales la copii.
Abcesul pericoronar este o infectie purulenta localizata in jurul coroanei unui dinte partial erupt. Apare la molarii de minte. In momentul in care un dinte erupe si patrunde prin tesutul gingival, la suprafata poate ramane un fragment din gingie sub care se pot aduna resturi alimentare si bacterii. Astfel se produce abcesul pericoronar, cei mai predispusi fiind tinerii din grupul de varsta 18 - 25 de ani, din perioada de eruptie a molarilor de minte.

Tratamentul abcesului parodontal

Promptitudinea tratamentului este necesara pentru ameliorarea simptomelor si limitarea distrugerii tesuturilor. Primul pas in acest scop este drenajul. Aceasta procedura incepe cu efectuarea unei anestezii prin infiltratie intramucoasa si tronculara periferica. Daca dintele are un grad mare de mobilitate, drenajul se asigura prin extractia dintelui. Daca dintele poate fi pastrat se realizeaza deschiderea colectiei purulente si drenaj.

Incizia se realizeaza la nivelul bombarii maxime a abcesului. In cazul localizarii orale a abcesului parodontal incizia este verticala, de-a lungul radacinii, iar daca localizarea este vestibulara sau interdentara se deschide punga parodontala indepartand peretele gingival cat mai mult de septul osos. Drenajul abceselor se realizeaza cu o lamela de cauciuc fixata cu fir neresorbabil, ce are rolul de a asigura indepartarea marginilor plagii, sau cu un tub de dren. Drenajul se mentine 24 - 48 de ore.

Se realizeaza apoi curatarea pungii parodontale prin chiuretaj subgingival. Aceasta procedura presupune raclarea peretilor pungii cu ajutorul unei chiurete, pentru a indeparta orice urma de tesut infectat. Urmeaza lavajul cu solutii saline si antiseptice, apoi prescrierea de antibiotice.

Tratament alternativ: Dupa incizie, drenajul se faciliteaza exercitand miscari de presiune pe peretii pungii, favorizand atat evacuarea puroiului, cat si acolarea gingiei la suportul osos. Pentru abcesele cu localizare orala urmeaza procedura de gingivectomie, iar pentru cele vestibulare se realizeaza operatie cu lambou.

Abcesul parodontal poate fi drenat si fara incizie. Dupa realizarea anesteziei se curata radacina dintelui cu chiureta si alte instrumente de detartraj manual, apoi se incearca evacuarea infectiei purulente prin sulcus, aplicand presiune pe peretii pungii parodontale. Se clateste viguros cu apa calda sau solutie salina la intervale frecvente, timp de cateva zile. Daca prin aceasta strategie abcesul nu se desumfla in totalitate, se va initia procedura de drenaj prin incizie.

Proceduri post tratament

Dupa eliminarea siptomelor infectiei acute (1 - 2 zile) se impune tratamentul cauzal al dintelui. Terapia bolilor parodontale poate varia, de la detartraj si planare radiculara la proceduri chirurgicale de reducere a pungilor parodontale, cu sau fara reconturare osoasa.

Totodata este posibil ca abcesul parodontal sa fie provocat de un abces periapical si nu de o boala parodontala cronica. In acest caz tratamentul trebuie sa fie orientat spre afectiunea exisenta in pulpa dentara - tratament endodontic.

Mai exista o posibilitatea, aceea ca abcesul parodontal si abcesul periapical sa apara concomitent si sa comunice fizic. Daca dintele poate fi salvat, se trece fara intarziere la implementarea tratamentului endodontic si a celui in cazul infectiei parodontale acute. Tratarea infectiei la nivelul pungii parodontale are succes numai dupa tratarea infectiei pulpei.
Bibliografie:
1. Probleme parodontale acute, link: http://www.arcpoh.adelaide.edu.au/dperu/cpep/info/acute.html

2. Tratamentul urgentelor parodontale, link: http://www1.umn.edu/perio/dent5611/Perio_Emergencies_SS09.pdf

3. Ce este un abces parodontal, link: http://dentalproblems.ygoy.com/updates/common-dental-problems/what-is-periodontal-abcesses/

4. Abcese dentare, link: http://emedicine.medscape.com/article/909373-overview

5. Tratamentul abceselor dentare, link: http://www.healthscout.com/ency/68/642/main.html#TreatmentofDentalAbscesses

6. Abces parodontal, link: http://www.myperio.com/abscess.html

7. Abcese parodontale, link: http://www.tpub.com/content/medical/10670-c/css/10670-c_65.htm

8. Infectii parodontale acute, link: http://www.minskperiodontics.com/subpage2.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp