Tratamentul infectiei acute parodontale - gingivita ulcerativa necrozanta acuta

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 30-11-2010, 18827 vizualizări
Gingivita ulcerativa necrozanta acuta (ANUG - Acute necrotizing ulcerative gingivitis) - numita si angina Vincent - este o infectie gingivala acuta, produsa de placa bacteriana si care distruge rapid tesuturile moi. Aceasta afectiune dentara are si o forma foarte grava, numita norma sau cancrum ori - o infectie gangrenoasa galopanta a tesuturilor faciale si bucale.

Aceasta afectiune este destul de rara in randul populatiei civilizate, insa exista persoane ce prezinta factori de risc crescut: igiena orala deficitara, un nivel ridicat de stres, dezechilibre hormonale, malnutritie, fumat, boli sistemice care afecteaza imunitatea. Desi este acceptat faptul ca bacteriile sunt principalul factor declansator al bolii, nu s-a stabilit inca etiologia specifica a gingivitei ulcerative necrozante acute.

Boala se manifesta prin sangerari spontane, gust metalic in gura, halena, durere, necroza tesutului gingival marginal (cratere interdentale) si, in cazuri mai severe, febra ridicata, stare generala proasta, adenopatie. Pentru stabilirea diagnosticului este suficienta examinarea orala, insa pentru a depista pierderile de masa osoasa sunt necesare radiografii dentare.

Tratamentul gingivitei ulcerative necrozante acute

Boala se trateaza urmand principiile infectiei acute: mai intai se indeparteaza bacteriile si factorii locali, adica se efectueaza o igiena bucala riguroasa, asociata cu apa de gura oxidanta. Avand in vedere ca pacientul poate avea dureri mari, se face o anestezie, apoi se curata suprafetele subgingivale si supragingivale de tesuturile necrozante, cu ajutorul instrumentelor manuale si ultrasonice - detartraj, planare radiculara, chiuretaj subgingival.

Tratamentul cu antibiotice include penicilina orala si metronizadol sau doar cu clindamicina si este totodata eficient pentru tratarea gingivitei. Tratamentul formei grave a bolii - noma - se realizeaza cu doze mari de penicilina.

In urma acestei afectiuni pacientii raman deseori cu cratere gingivale permanente, care pot constitui atat focare de infectie pentru o reaparitie a bolii, cat si un neajuns estetic. In aceste cazuri se indica interventii chrurgicale parodontale de reconstructie a tesuturilor gingivale.

Dupa tratamentul initial este foarte importanta instruirea pacientului cu privire la respectarea igienei orale corecte si la evitarea celorlalti factori de risc: fumat, deficiente nutritionale, stres.
Bibliografie:
1. Afectiuni parodontale acute, link: http://www.arcpoh.adelaide.edu.au/dperu/cpep/info/acute.html

2. Tratamentul urgentelor parodontale, link: http://www1.umn.edu/perio/dent5611/Perio_Emergencies_SS09.pdf

3. Afectiuni parodontale acute, link: http://www.minskperiodontics.com/subpage2.html

4. Gingivita ulcerativa necrozanta, link: http://www.1800dentist.com/dental-encyclopedia/trench-mouth

5. Gingivita ulcerativa necrozanta, link: http://www.yourdentistryguide.com/trench-mouth/

6. Gingivita ulcerativa necrozanta, link: http://www.mayoclinic.com/health/trench-mouth/DS00457

7. Gingivita ulcerativa necrozanta acuta, link: http://www.atlantadentist.com/acute_necrotizing_ulcerative_gingivitis.html

8. Parodontite si gingivite ulcerative necrozante, link: http://www.aids-ed.org/aidsetc?page=cm-525c_nug

9. Gingivita ulcerativa necrozanta, link: http://ent.med.nyu.edu/conditions-we-treat/conditions/acute-necrotizing-ulcerative-gingivitis#treatment

10. Gingivita ulcerativa necrozanta (ANUG), link: http://ndri.com/article/acute_necrotizing_ulcerative_gingivitis_anug_vincents_stomatitis_trench_mouth-384.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp