Incrustatii metalice

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 18-01-2011, 11003 vizualizări
Incrustatii metalice
Incrustatiile metalice sunt restaurari fixe indirecte - inlay si onlay, din aliaje de aur sau argint - care refac coroana dintelui. Acest tip de obturatii indirecte sunt indicate si ca element de agregare pentru puntile mici. Incrustatiile metalice refac conturul si functionalitatea coroanei mai bine decat o obturatie directa si, in plus, sunt mult mai rezistente.

Tipuri de obturatii indirecte

Sunt mai multe tipuri de obturatii indirecte sau incrustatii: inlay (intratisular), onlay sau overlay (extratisular), pinlay sau pinledge (ancorare suplimentara cu pivot sau treapta retentiva).
Incrustatii intratisulare sau inlay - Acestea inlocuiesc un volum mai mic din coroana dentara, fiind limitate marginal de peretii grosi laterali ai coroanei dintelui.
Incrustatii extratisulare sau onlay - Sunt numite si coroanele de invelis partiale, acestea acoperind una sau mai multe fatete laterale ale coroanei dintelui.
Incrustatii cu sistem suplimentar de retentie sau pinlay - Este vorba de o icrustatie intratisulara cu pivot intraradicular.

Incrustatiile sau obturatiile indirecte difere de obturatiile directe (plombe) prin faptul ca sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara, dupa mulajul realizat de medic. Restauratiile de tip inlay si onlay sunt o optiune atunci cand structura coroanei este insuficienta pentru a sustine o obturatie directa, dar totusi nu necesita o coroana de invelis totala.

Etapele procedurii de realizare a incrustatiilor metalice

I. Examinarea pacientului si stabilirea planului de tratament. Tipul de leziune odontala - simpla sau complicata, va indica solutia protetica: inlay sau onlay. Medicul trebuie sa va informeze asupra riscurilor si beneficiilor procedurii, precum si asupra alternativelor de tratament.

II. Preparatia dintelui. Procedura este de obicei nedureroasa, astfel incat anestezia este optionala. Pentru a izola dintele medicul poate folosi o membrana de cauciuc sau doar role de pansament, apoi va inlatura tesutul dentar lezat, cu ajutorul frezelor. Cavitatea trebuie sa aiba forma geometrica retentiva. Pentru inlay cavitatea trebuie sa aiba adancimea de pana la 2 mm, iar pentru onlay se reduce 0,5 - 1 mm si suprafata dintelui.

III. Amprentarea campului protetic - preparatia dentara, dintii alaturati, dintii antagonisti si relatia ocluzala.

IV. Realizarea incrustatiei in laboratorul de tehnica dentara se obtine in mai multe etape:
- Reproducerea in marime naturala a campului protetic dupa amprenta realizata in cabinetul stomatologic.
- Macheta incrustatiilor se realizeaza in ceara, rasini compozite sau rasini acrilice.
- Transformarea machetei in piesa finita.
- Prelucrarea si finisarea incrustatiei. Se realizeaza un tipar in care se vor turna aliajele de metale topite. Dupa racirea metalului urmeaza dezambalarea tiparului, sablarea incrustatiei, apoi prelucrarea si lustruirea acesteia.

V. Proba incrustatiei in cavitatea orala. Aceasta etapa are loc la o a doua programare la medicul stomatolog. Se ajusteaza si se slefuieste definitiv incrustatia.

VII. Cimentarea incrustatiei. Pentru incrustatiile metalice se folosesc cimenturi fosfat de zinc sau ionomere de sticla. Primele asigura o lipire prin retentie si sunt dizolvabile marginal, iar al doilea tip de ciment asigura o lipire chimica de o calitate superioara. Cimentarea este definitiva si incrustatia poate fi inlaturata doar prin ablatie.
Bibliografie:
1. Obturatii indirecte, link:
http://www.cosmeticdentistryguide.co.uk/articles/indirect-fillings.html

2. Tipuri de incrustatii, link:
http://www.superdentalpros.com/learn/dental-fillings

3. Incrustatii dentare, link: http://www.dentalcaresource.com/restoration/fillings/

4. Obturatii indirecte, link: http://www.medicinenet.com/fillings/page2.htm

5. Obturatii indirecte, link: http://www.dentalfind.com/info/indirect-filling

6. Inlay dentar, link:
http://www.toothiq.com/dental-procedures/dental-procedure-inlays-overview.html

7. Onlay, link:
http://www.toothiq.com/dental-procedures/dental-procedure-onlays-overview.html

8. Obturarea cavitatilor cu incrustatii, link: http://my.clevelandclinic.org/services/dental_care/hic_treating_cavities_with_fillings.aspx

9. Materiale pentru restaurari indirecte, link: http://www.drdavidfox.com/indirect_restorations.htm

10. Inlay si Onlay: The Indirect Filling Options, link: http://www.yourdentistryguide.com/inlays-and-onlays/

11. Inlay si Onlay dentar, link: http://www.ienhance.com/procedures/inlays-onlays

12. Inlay / Onlay, link: http://www.smiledesign.org.uk/5.1%20-%20Inlay-Onlay-Kronor.htm
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp