Corona semifizionomica tip Weiser

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 14-01-2011, 27909 vizualizări
Corona semifizionomica tip Weiser
Corona mixta semifizionomica sau coroana tip Weiser este o restauratie coronara alcatuita dintr-o componenta metalica, care acopera in totalitate bontul si una fizionomica, aceasta din urma planand partea metalica pe suprafata vestibulara (cea vizibila) a dintelui. Coroana semifizionomica imbina proprietatile mecanice ale metalului cu avantajul estetic al materialului fizionomic.

Componenta metalica a coroanei tip Weiser poate fi realizata din aliaje nobile sau nenobile, iar componenta fizionomica este realizata din acrilic, compozit sau ceramica. Materialul fizionomic adera la metal prin retentii mecanice, eventual plus adeziune fizico-chimica.

Coroana mixta tip Weiser este indicata pentru orice dinte, dar in special pentru dintii de pe arcada superioara. Sunt contraindicate insa la pacientii cu varsta sub 20 de ani si pentru dintii la care nu se poate face extirpare pulpara.

Preparatia dintelui pentru coroana Weiser se va executa astfel incat sa se faca loc atat pentru metal, cat si pentru componenta fizionomica. Bontul va avea forma cilindro-conica si prag. Pentru dintii anteriori si premolari de pe arcada superioara preparatia dintelui se realizeaza dupa extirparea pulpara, iar pentru rezistenta se instaleaza pivot intraradicular.

In cazul dintilor anteriori de pe arcada inferioara, marginea incizala trebuie sa fie acoperita cu materialul metalic, altfel existand riscul abraziunii sau caderii componentei fizionomice. Cele mai vulnerabile sunt coroanele metalo-acrilice, pentru toti dintii cu acest tip de coroana fiind indicat sa aiba portiunea incizala sau ocluzala acoperita cu metal. Acest lucru prezinta insa inconvenient estetic. Din acest punct de vedere, cea mai buna alegere, atat ca rezistenta mecanica, cat si ca efect estetic, este coroana Weiser metalo-ceramica.

Dezavantajele si riscurile coroanelor mixte tip Weiser includ: indepartarea unei cantitati mari de material dentar in timpul slefuirii, riscul caderii componentei fizionomice si efectul fizionomic redus in cazul coroanelor metalo-acrilice sau metalo-compozite pentru dintii de pe mandibula.
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp