Incrustatii fizionomice

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 19-01-2011, 12449 vizualizări
Incrustatii fizionomice
Incrustatiile fizionomice sunt restaurari fixe indirecte care refac coroana dintelui. Acestea au culoare si structura asemanatoare smaltului natural, astfel incat nici nu pot fi deosebite de restul dintelui. Obturatiile indirecte au o manopera mai complicata, sunt mai rezistente si se lipesc mai bine decat cele directe, fapt ce se reflecta in costul procedurii.

Tipuri de obturatii fizionomice indirecte

Sunt mai multe tipuri de obturatii indirecte sau incrustatii: inlay (intratisular), onlay sau overlay (extratisular), pinlay (ancorare suplimentara cu pivot) sau pinledge (cu treapta retentiva). Acestea pot fi constituite din mase ceramice (integral ceramice sua mixte) sau din mase compozite (rasini diacrilice compozite). Incrustatiile din rasini compozite sunt indicate pentru inlocuirea obturatiilor vechi inestetice, in special pe dintii anteriori.

Incrustatiile din ceramica prezinta un avantaj estetic suplimentar, datorita materialului ce are proprietati asemanatoare smaltului dentar. Aceste obturatii sunt indicate pentru restaurarea dintilor cariati, fracturati sau devitali, insa ceramica nu este un material indicat pentru pacientii fumatori, cu ocluzii adanci nefavorabile sau care scrasnesc dintii incontrolabil.

Obturatiile indirecte sau incrustatiile difere de obturatiile directe (plombe) prin faptul ca sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara, dupa mulajul realizat de medic. Restauratiile de tip inlay si onlay sunt o optiune atunci cand structura coroanei este insuficienta pentru a sustine o obturatie directa, dar totusi nu necesita o coroana de invelis totala.

Realizarea incrustatiilor fizionomice din ceramica

I. Examinarea pacientului si stabilirea planului de tratament. Tipul de leziune odontala - simpla sau complicata, va indica solutia protetica: inlay sau onlay si tipul de material. Medicul trebuie sa va informeze asupra riscurilor si beneficiilor procedurii, precum si asupra alternativelor de tratament.

II. Preparatia dintelui este asemanatoare cu cea pentru incrustatiile metalice, doar ca peretii verticali trebuie sa fie usor divergenti si cavitatea rotunjita. Adancimea cavitatii trebuie sa fie mai mare de 2 mm.

III. Amprentarea campului protetic - preparatia dentara, dintii alaturati, dintii antagonisti si relatia ocluzala.

IV. Realizarea propriu-zisa a incrustatiei are loc prin intermediul urmatoarelor tehnici:
- turnare(tehnologia DICOR) (materialul ceramic topiteste turnat in tipar, acest miez urmand a fi placat cu mase ceramice);
- presare - injectare (tehnologia EMPRESS - SYSTEM) (metoda mai precisa);
- modelare directa (tehnologia VITA in CERAM) (ceramica aluminoasa sau zirconica modelata - cel mai sigur si economic procedeu pentru protezele integral ceramice);
- frezare computerizata (tehnologia CEREC SYSTEM) (amprentarea este computerizata, iar incrustatia este realizata direct in cabinetul medicului stomatolog);
- frezare simpla prin copiere, neasistata de calculator (tehnologia CELLAY SYSTEM).

V. Proba incrustatiei in cavitatea orala si eventualele retusuri marginale.

VII. Fixarea definitiva a incrustatiei din ceramica se realizeaza prin tehnica de bonding - lipire chimica. Se efectueaza gravajul acid al cavitatii, se spala, se usuca, apoi se aplica tipul de adeziv si incrustatia.

Realizarea incrustatiilor fizionomice din rasini diacrilice compozite

I. Prima etapa este identica cu cea a incrustatiilor din rasini compozite.

II. Preparatia dintelui se realizeaza cu peretii divergenti, in forma de caseta cu unghiuri rotunjite. Adancimea cavitatii trebuie sa fie mai mare de 1,5 mm.

III. Amprentarea campului protetic - preparatia dentara, dintii alaturati, dintii antagonisti si relatia ocluzala.

IV. Realizarea incrustatiei in laboratorul de tehnica dentara. Dupa ce se face modelul turnat in gips, se modeleaza rasina compozita in cavitatea de pe model in straturi succesive, fiecare strat fiind intarit prin fotopolimerizare. La final se adauga un strat transparent, iar dupa fotopolimerizare se slefuieste.

V. Proba incrustatiei in cavitatea orala si eventualele retusuri marginale.

VII. Fixarea definitiva a incrustatiei din rasini compozite se realizeaza prin tehnica de bonding - lipire chimica. Se efectueaza gravajul acid al cavitatii, se spala, se usuca, apoi se aplica tipul de adeziv si incrustatia.
Bibliografie:
1. Obturatii indirecte, link:
http://www.cosmeticdentistryguide.co.uk/articles/indirect-fillings.html

2. Tipuri de incrustatii, link:
http://www.superdentalpros.com/learn/dental-fillings

3. Incrustatii dentare, link: http://www.dentalcaresource.com/restoration/fillings/

4. Obturatii indirecte, link: http://www.medicinenet.com/fillings/page2.htm

5. Obturatii indirecte, link: http://www.dentalfind.com/info/indirect-filling

6. Inlay dentar, link:
http://www.toothiq.com/dental-procedures/dental-procedure-inlays-overview.html

7. Onlay, link:
http://www.toothiq.com/dental-procedures/dental-procedure-onlays-overview.html

8. Incrustatii fizionomice, link: http://drjardanzita.hu/index-25_en.html

9. Obturarea cavitatilor cu incrustatii estetice, link: http://my.clevelandclinic.org/services/dental_care/hic_treating_cavities_with_fillings.aspx

10. Materiale pentru restaurari indirecte, link: http://www.drdavidfox.com/indirect_restorations.htm

11. Inlay si Onlay: The Indirect Filling Options, link: http://www.yourdentistryguide.com/inlays-and-onlays/

12. Inlay si Onlay dentar, link: http://www.ienhance.com/procedures/inlays-onlays

13. Inlay / Onlay, link: http://www.smiledesign.org.uk/5.1%20-%20Inlay-Onlay-Kronor.htm
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp