Coroana ceramica pe suport metalic

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 15-12-2010, 48600 vizualizări
Coroana ceramica pe suport metalic
Coroanele ceramice pe suport metalic reprezinta o imbinare a rezistentei mecanice a metalului si a calitatilor estetice ale materialului ceramic. Coroana metalo-ceramica este alcatuita dintr-o capa metalica turnata, acoperita complet sau partial de un strat de portelan.

Metalul suport pentru ceramica poate fi un metal nobil (aur 20 sau 22 carate), fie un aliaj din metale nobile (aur sau argint cu platina sau paladiu) sau din metale nenobile (crom-cobalt, cupru, aluminiu, nichel). Daca va doriti o coroana rezistenta si in acelasi timp estetica, coroana ceramica pe suport metalic este cea mai buna alegere.

Coroanele mixte metalo-ceramice pot fi:
•  partial fizionomice - numai fata vestibulara este placata cu materialul ceramic;
•  total fizionomice - dintele este acoperit in totalitate de materialul ceramic.

Indicatii pentru coroana ceramica pe suport metalic
•  Restaurarea morfo-functionala a dintilor afectati de leziuni carioase extinse, traumatisme, abraziune, anomalii de forma, volum sau culoare.
•  In scop protetic: elemente de agregare a puntilor, imobilizare dinti parodontotici si echilibrare ocluzala.
Coroanele metalo-ceramice sunt contraindicate tinerilor cu varsta pana in 20 de ani, deoarece au camera pulpara voluminoasa.

Avantajele coroanelor metalo-ceramice
•  Aspectul estetic excelent.
•  Stabilitate coloristica in timp.
•  Biocompatibilitate.
•  Rezistenta mecanica.

Dezavantajele coroanelor ceramice pe suport metalic
•  Avand in vedere suportul metalic, este necesara aplicarea unui strat opac sub portelan, ceea ce face dificil de redat culoarea si transluciditatea dintelui natural.
•  Prepararea invaziva a dintelui - sunt necesare devitalizarea pulpara si reduceri mari de tesut dentar inaintea restaurarii coronare.
•  Pe masura ce pacientul inainteaza in varsta, retractia gingivala duce la aparitia unei dungi inchise la culoare, la baza dintelui - substratul metalic. Acest neajuns poate fi eliminat in cazul coroanelor cu guler ceramic.
•  Desi sunt mai puternice decat coroanele integral ceramice, coroanele metalo-ceramice sunt mai putin rezistente decat cele total metalice.

Etapele de realizare a coroanei metalo-ceramice sunt urmatoarele: slefuirea si luarea amprentei, proba scheletului metalic, proba ceramicii nelustruite si cimentarea coroanei cu ceramica finisata.

Prepararea dintelui consta in slefuirea acestuia in forma cilindro-conica, iar bontul trebuie sa aiba prag. Slefuirea reprezinta un element esential in reusita estetica si functionala a coroanei; structura de baza a dintelui trebuie sa ofere suficient spatiu pentru grosimea materialului selectat.

Realizarea acestei coroane in laborator consta in mai multe etape: realizarea substructurii de rezistenta - capa metalica, apoi depunerea straturilor succesive de portelan, acesta fiind ars strat cu strat. Fixarea coroanele metalo-ceramice se realizeaza cu cimenturi ionomere sau cimenturi pe baza de rasini diacrilice.
Bibliografie:
1. Coroanele de ceramica pe suport metalic, link: http://www.dental-picture-show.com/dentists-crowns/a-porcelain-dental-crowns.html

2. Coroanele dentare - restaurare dentara, link: http://www.yourdentistryguide.com/crowns/

3. Tipuri de coroane dentare, link: http://www.docshop.com/education/dental/general-dentistry/crowns/types

4. Tipuri de coroane dentare: Gold vs. porcelain dental crowns, lik: http://www.animated-teeth.com/dental_crowns/t6_dental_crowns_types.htm

5. Coroana dentara, link: http://www.webmd.com/oral-health/dental-crowns

6. Coroana de acoperire, link: http://www.doctorspiller.com/crowns.htm

7. Tipuri de coroane dentare, link: http://www.dentalgentlecare.com/types_of_crowns.htm
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp