Reconstituire corono-radiculara

Video Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 25-01-2011, 35483 vizualizări
Reconstituire corono-radiculara
O reconstructie corono-radiculara - RCR - este o proteza fixa unidentara ce are rolul de a reda forma si functionalitea dintelui la sfarsitul tratamentului endodontic. Reconstituirea corono-radiculara este indicata si in cazul dintilor cu leziuni carioase extinse sau fracturati, cand tesutul dentar de deasupra gingiei este insuficient pentru a retine o reconstructie coronara.

Indicatii pentru reconstituirea corono-radiculara:
• restaurarea dintilor devitali;
• restaurarea dintilor fracturati;
• dinti cu obturatii voluminoase;
• modificarea axului de insertie si a dimensiunii bontului coronar;
• recostructie coronara cu coroane de invelis fizionomice, mixte.

Reconstituirea corono-radiculara este formata din stalpul sau pivotul intraradicular si bontul atificial cu o forma mai mica decat coroana dintelui pe care il inlocuieste, plus coroana de invelis. Rolul pivotului este de a sustine bontul. RCR poate fi realizata din componente metalice: Crom - Nichel, Crom - Cobalt, Aur - Paladiu, Aur - Platinat, ZirconiuO2, materiale compozite si Stift prefabricat sau din pivoti de fibra de sticla.

Acest tip de reconstructie dentara reprezinta un tratament conservator ce are ca avantaje rezistenta mecanica oferita dintilor partial distrusi si recuperarea dintilor devitali fracturati.

Procedura de reconstituire corono-radiculara

•  Preparatia dintelui consta in prepararea canalului radicular pe doua treimi (> 6-8 mm) din radacina, cu o forma cilindro-conica (loja radiculara).

•  Reconstituire corono-radiculara directa - pivotul este prefabricat, ceea ce face posibila realizarea restauratiei intr-o singura sedinta. Acesti pivoti prefabricati - numiti popular si dentatus - pot avea forma cilindrica cu peretii netezi, sau pot avea forma de surub si sunt facuti din otel inox, compozit, ceramica, sau fibra de quartz sau sticla. Dupa ce se alege pivotul, acesta se cimenteaza si se incepe realizarea bontului. Tehnica "dentatus" prezinta riscul de descimentare si aparitie a leziunilor carioase pe radacina.

•  Reconstituire corono-radiculara indirecta - pivotul este realizat in laboratorul de tehnica dentara, pentru a se potrivi perfect caracteristicilor pacientului. Macheta se realizeaza in gura pacientului, din ceara sau rasini acrilice. Pivotul si bontul sunt turnate dintr-o singura bucata, fapt ce are ca avantaj major prevenirea desprinderii acestora. Reconstituirea indirecta presupune mai multe sedinte la medicul stomatolog si are ca dezavantaj utilizarea materialului metalic inestetic ce poate transpare prin coroana ceramica. Modelarea bontului rebuie sa respecte conditiile impuse de tipul de restaurare finala ales - coroana de invelis.
Bibliografie:
1. Reconstituire corono-radiculara, link: http://www.1800dentist.com/dental-encyclopedia/post-crown

2. Reconstructie corono-radiculara, link: http://www.doctorspiller.com/Post_and_Core.htm

3. Restaurarea dintelui dupa tratament de canal, link: http://www.colgate.com/app/Colgate/US/OC/Information/OralHealthBasics/CheckupsDentProc/RootCanalTreatments/RestoringTheToothAfterRootCanal.cvsp

4. Restaurarea dintelui dupa obturatie de canal, link: http://www.animated-teeth.com/root_canal/t7_root_canal_crown.htm

5. Reconstituire corono-radiculara, link: http://www.dentalfind.com/info/post-crown

6. Reconstructie corono-radiculara vs. coroana, link: http://www.askmehelpdesk.com/dentistry/crown-vs-post-crown-141184.html

7. Reconstituire coronoradiculara, link: http://www.actualitatistomatologice.ro/docs/Special_Report_46.pdf
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp