Ablatia restaurarilor dentare fixe

Video Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 24-01-2011, 20860 vizualizări
Ablatia restaurarilor dentare fixe
Ablatia sau indepartarea restaurarilor protetice fixe este indicata atunci cand restauratia este deteriorata, sau daca apar complicatii la nivelul dintilor ce sustin respectiva lucrare. Ablatia incrustatiilor, coroanelor si puntilor se poate realiza cu sau fara sectionarea acestora.

•  Ablatia restaurarilor protetice fixe prin sectionare
Aceasta procedura consta in sectionarea lucrarilor cu freze diamantate, apoi indepartarea fragmentelor cu ajutorul unor instrumente ce actioneaza ca o parghie. Ablatia prin sectionare distruge restauratia, aceasta nemaiputand fi recimentata.

•  Ablatia restaurarilor protetice fixe fara sectionare
Acest tip de ablatie poate pastra restauratia intacta, pentru a putea fi reutilizata. Instrumentele pentru realizarea acestei tehnici functioneaza cu vibratii mecanice.


Clipul video prezinta ablatia unei restaurari coronare utilizand instrumentele Wamkey. Medicul estimeaza stratul de ciment intre bont si suprafata ocluzala a coroanei, apoi perforeaza coroana orizontal, in locul respectiv. Orificiul este largit pana cand stratul de ciment este vizibil, apoi este adancit, pana cand freza ajunge la mijlocul coroanei. Apoi medicul introduce in orificiu instrumentul Wamkey si il roteste usor; coroana se desprinde.
Dupa obturarea orificiului, restauratia coronara poate fi reutilizata, cu caracter temporar sau permanent.
Bibliografie:
1. Ablatia coroanelor si puntilor dentare, link: http://www.phc-ssp.ca/dental-crown-removal.php

2. Coroana dentara, link: http://www.doctorspiller.com/crowns.htm#removed?

3. Ablatia restaurarilor protetice fixe, link: http://ianshuman.com/dmdocuments/removing.pdf

4. Ablatia coroanelor si puntilor dentare, link: http://www.realityesthetics.com/protected/book/2005/Crown_and_Bridge_Removers.pdf

5. Indepartarea coroanelor dentare, link: http://www.tpub.com/content/medical/14275/css/14275_200.htm
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp