Bonding dentar

Video Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 06-01-2011, 16125 vizualizări
Bonding este un termen din limba engleza ce denumeste un proces stomatologic complex prin care se folosesc diferite tipuri de cimenturi si adezivi pentru a asigura lipirea permanenta a doua materiale diferite. Bonding = imbinare, legatura.

In cadrul esteticii dentare, cand spunem bonding ne referim la procedura stomatologica prin care se fixeaza pe suprafata dintelui un material compozit fizionomic; acest material este modelat pe dinte pentru a-i reda structura natrala si aspectul estetic. Procesul descris anterior se numeste bonding direct, insa aceasta procedura stomatologica se utilizeaza si pentru lipirea unor restaurari dentare realizate in laboratorul de tehnica dentara (coroane de portenal, fatete de portelan, inlay, onlay) pe dinte - bonding indirect.

Bondingul dentar se adreseaza urmatoarelor probleme dentare:
•  leziuni carioase - prin procesul de bonding se pot realiza obturatii cu materiale fizionomice (o alternativa cosmetica la obturatiile din amalgam);
•  dinti ciobiti sau fisurati;
•  discromii dentare;
•  eroziune dentara;
•  diasteme - strungarete si alte spatii inestetice intre doi dinti alaturati;
•  dinti prea scurti;
•  dinti cu o forma anatomica anormala;
•  expunerea radacinii in urma retractiei gingivale.

Bonding direct

In cadrul acestei proceduri medicul stomatolog are un rol foarte asemanator cu cel al unui sculptor in lut, cu exceptia faptului ca lucreaza cu rasini compozite - plastic lichid. Procedura incepe cu izolarea campului de lucru cu diga de cauciuc si gravarea acida (se utilizeaza acid fosforic slab) a suprafetei dintelui - acest lucru serveste la eliminarea umezelii si la obtinerea unei suprafete rugoase, la care materialul compozit adera mai bine. Apoi rasina compozita este intinsa si modelata pe dinte strat cu strat, fiecare dintre acestea fiind intarit cu lampa speciala cu ultraviolete sau laser. Dupa ultimul strat medicul slefuieste usor materialul plastic pentru a obtine un aspect cat mai natural.

Este posibil ca dupa tratament dintele sa ramana pentru o perioada de timp sensibil. Daca disconfortul persista adresati-va medicului, insa bondingul nu este asociat cu complicatii. Acest tip de tratament necesita specializare si indemanare deosebita din partea stomatologlui. Bondingul dentar este o procedura nedureroasa si neinvaziva, realizata in cadrul unei singuri programari si are un cost relativ scazut. O sedinta dureaza 30 - 60 de minute pentru fiecare dinte.

Bonding indirect

Aceasta procedura incepe cu slefuirea dintelui pentru a face loc lucrarii restaurative, apoi cu izolarea campului de lucru cu diga si gravarea acida a suprafetei pe care vine aplicata restauratia - coroana sau fateta din portelan, inlay, onlay. Aceste piese sunt lipite de dinte cu diversi adezivi intariti cu lampa fotopolimerizanta. Este posibil ca dupa tratament dintele sa ramana sensibil pentru o perioada scurta de timp.

Cu o ingrijire corespundatoare, durata de viata a bondingului dentar este de 7 - 11 ani.

Avantajele procedurii de bonding dentar
•  rezultat estetic imbunatatit fata de lucrarile restaurative din materiale nefizionomice;
•  bondingul este cea mai ieftina procedura cosmetica;
•  bondingul direct este o procedura nedureroasa si neinvaziva, realizata in cadrul unei singuri programari la medicul stomatolog;
•  materialul compozit ofera sprijin structural dintelui.

Dezavantajele procedurii de bonding dentar
•  materialul plastic este mai putin rezistent la patare decat ceramica;
•  datorita unor limitari ale acestei proceduri, unii medici stomatologi recomanda bondingul pentru schimbari estetice de mica amploare, corectia temporara a unor defecte si corectarea formei unor dinti aflati intr-o zona cu presiune masticatorie minima;
•  rezistenta mecanica a materialului compozit impune unele limitari: evitarea muscarii alimentelor dure si scrasnirii dintilor.


Clipul video reprezinta un rezumat al procedurii de bonding direct:
- Procedura de bonding poate micsora spatiul dintre doi dinti alaturati, poate alungi dintii mici si deformati, sau infrumuseta dintii patati.
- Se poate lucra pe un singur dinte, sau pe intreaga dantura.
- Bonding-ul protejeaza dintii fisurati sau erodati, redandu-le in acelasi timp aspectul estetic.
- Procedura stomatologica de bonding dentar se realizeaza in cadul unei singure programari la medicul stomatolog: in primul rand se slefuieste foarte putin din suprafata dintelui, apoi se trateaza cu o solutie slaba de acid. Urmeaza aplicarea rasinii, modelarea acesteia si intarirea cu ajutorul unei lampe fotopolimerizante.
- Restaurarea dentara prin bonding va poate reda zambetul frumos si natural.
Bibliografie:
1. Bonding dentar, link: http://www.doctorspiller.com/Dental_Bonding.htm

2. Estetica dentara - Bonding, link: http://www.aboutcosmeticdentistry.com/procedures/dental_bonding.html

3. Bondingul dentar si dintii tai, link: http://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-bonding

4. Bonding dentar, link: http://www.yourdentistryguide.com/bonding/

5. Bonding dentar, link: http://www.docshop.com/education/dental/cosmetic-dentistry/bonding

6. Bonding dentar, link: http://my.clevelandclinic.org/services/dental_care/hic_dental_bonding.aspx

7. Bonding dentar, link: http://www.dentalfind.com/Dental_Bonding

8. Bonding dentar cu rasini compozite, link: http://www.dentanet.org.uk/public/dental-bonding.html

9. Stomatologie estetica: Bonding, link: http://www.revolutionhealth.com/conditions/dental-health/cosmetic-dentistry/dental-bonding
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp