Tratament albire dinti

Video Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 06-12-2010, 34380 vizualizări
Tratament albire dinti
Tratamentul de albire dentara este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetica dentara, acest fapt fiind o reactie a importantei tot mai mare pe care societatea contemporana o acorda infatisarii exterioare. Cu atat mai mult albirea dintilor este o procedura solicitata de persoanele supuse atentiei ochiului public.

Aceste tratamente cosmetice difera in privinta eficacitatii, costului, durabilitatii si a afectelor secundare, insa albirea dintilor se refera in general la aplicarea compusilor peroxidici pe dinte, cum ar fi peroxidul de hidrogen. Acesti agenti penetreaza smaltul si albesc dentina, treptat, in timp. Gradul de albire a dintelui variaza in functie de mai multi factori: tipul de pete, concentratia agentului de albire din produsul utilizat, timpul in care agentul de albire actioneaza pe dinte si frecventa cu care tratamentul este repetat.

Exista cativa pasi necesari inaintea unui tratament de albire a dintilor. In primul rand medicul stomatolog trebuie sa stabileasca daca pacientul este un bun candidat pentru aceasta procedura: albirea dintilor nu este recomandata pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza, persoanele cu boli gingivale sau eroziune dentara, copii pana in 15 ani si persoane cu dintii foarte sensibili sau alergice la peroxid. Trebuie sa avem in vedere si faptul ca albirea nu are efect asupra implanturilor, coroanelor sau oricarui alt tip de dinte care nu este natural. Daca aveti o plomba de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra dintelui, iar obturatia se poate evidentia inestetic.

Cei mai buni candidati pentru albirea dintilor sunt persoanele cu dinti ce prezinta pete galbui sau maronii cauzate de cafea, ceai, alcool sau medicamente. Cu cat culoarea dintilor se indeparteaza de la galben spre vinetiu si cenusiu, cu atat petele sunt mai greu de indepartat. Daca va asteptati ca dupa tratament sa beneficiati instantaneu de dantura alba stralucitoare, este posibil sa fiti dezamagiti. Albirea presupune deschiderea nuantei de alb cu cateva grade, rezultatul final depinzand de natura si gravitatea petelor.

In prezent avem la dispozitie urmatoarele tipuri de tratamente de albire dentara:
•  albirea dintilor in cabinetul stomatologic;
•  tratamentul indicat de medicul stomatolog si care poate fi efectuat de catre pacient acasa;
•  alternative comerciale de albire a dintilor: paste de dinti si geluri, gutiere, benzi de albire, etc.

Albirea dentara profesionala in cabinetul stomatologic

Procedura de albire executata de catre medicul stomatolog are cea mai mare eficienta, deoarece se foloseste cea mai mare concentratie de peroxid: pana la 38 %. Tratamentul poate dura in jur de 3 sedinte, iar in urma acestuia pacientii vor avea dinti cu pana la 3 - 10 nuante mai albi. Rezultatul albirii dureaza 2 - 3 ani.

Tratamentul de albire in cabinetul stomatologic se desfasoara in modul urmator: medicul izoleaza gingiile pentru a le proteja - cu gel sau baraj de cauciuc, apoi aplica gelul cu peroxid pe suprafata externa a dintilor. Apoi se proiecteaza o lumina speciala - leduri sau laser - pe suprafetele dentare, timp de 30 - 60 minute. Albirea laser a dintilor este considerata a fi cel mai eficient si mai sigur tratament de albire, dat este totodata cel mai costisitor.

Albirea profesionala a dintilor la domiciliu

Aceste tratamente sunt indicate pacientului de catre medicul stomatolog si constau in utilizarea unor geluri cu concentratie mica de peroxizi, intre 6 si 15 %. Acest gel se aplica in gutiere personalizate (confectionate dupa mulajul dentar al pacientului) care sunt mentinute pe dinti 4 - 6 ore in fiecare noapte sau zi, timp de cateva saptamani. Efectul de albire va fi vizibil in aproximativ 2 saptamani si va dura in jur de un an.

Alte optiuni de albire dentara

Alternativele comerciale de albire a dintilor sunt paste de dinti, geluri si benzi de albire pe care oricine le poate achizitiona. Desi aceste alternative sunt foarte ademenitoare si para fi la fel de eficiente ca cele indicate de medicul stomatolog, exista totusi cateva diferente majore: pretul mult mai scazut si eficienta redusa sau chiar inexistenta, asta ca sa nu mai mentionam un posibil efect nociv (cele care contin acizi). Acest lucru se datoreaza concentratiei foarte reduse de peroxizi - pana in 6 %.

Riscuri si efecte secundare in albirea dintilor

Tratamentele de albire dentara sunt considerate a fi proceduri stomatologice sigure, atunci cand sunt efectuate corect, de catre profesionisti. Exista insa cazuri speciale, cand apar unele efecte neplacute. Printre acestea se numara hipersensibilitatea dentinara si iritatia gingivala. Un alt efect neplacut este coloratia inegala a dintilor - acest lucru apare atunci cand pacientul are si dinti artificiali si doar cei naturali au capatat o nuanta mai alba.

Mentinerea nuantei albe a dintilor necesita un efort special: evitarea alimentelor si bauturilor colorate, o igiena orala impecabila si continuarea tratamentului efectuat in cabinet cu un tratament disponibil la domiciliu.


Rezumatul clipului video:
"Dr. Wyman Chan lucreaza intr-un centru special de albire a dintilor din Londra si se bucura de increderea multor vedete internationale. Albirea dintilor este o procedura estetica foarte populara, mai ales printre persoanele publice, care investesc foarte mult in imagine.

Dintii albi denota in primul rand sanatate, iar Dr. Chan ne recomanda sa ne adresam cabinetelor specializate si sa evitam produsele de albire disponibile pe internet. In ultima perioada exista tot mai multe cazuri in care aceste produse au deteriorat smaltul dentar, datorita aciditatii ingredientelor. Un argument in plus pentru albirea dintilor in cabinetele specializate este faptul ca un medic stomatolog va verifica si starea generala de sanatate a cavitatii bucale.

Ne sunt explicate apoi metodele de albire a dintilor: prima se efectueaza in cabinetul stomatologic - cu laser, iar cea de-a doua este accesibila pacientilor acasa si dureaza cateva saptamani. Desi mai scump si mult mai complicat, tratamentul preferat de catre 95% dintre pacienti este cel cu laser, deoarece este mai rapid."
Bibliografie:
1. Albirea dintilor, link: http://www.revolutionhealth.com/conditions/dental-health/cosmetic-dentistry/teeth-whitening

2. Albirea danturii, link: http://users.forthnet.gr/ath/abyss/dep2100.htm

3. Dinti albi, link: http://www.trustyguides.com/teeth-whitening2.html

4. Albire laser, link: http://www.cosmetic-dentistry-solutions.com/Laser_Bleaching.html

5. Tratament albire dinti, link: How it Works and What it Costs, link: http://www.yourdentistryguide.com/teeth-whitening/

6. Albirea profesionala a dintilor, link: http://www.3dwhite.com/teeth-whitening/teeth-whitening-articles.aspx
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp