Coroana integral ceramica

Video Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 05-01-2011, 27314 vizualizări
Coroana integral ceramica
Coroanele integral ceramice sunt restaurari coronare ce reusesc sa ofere un rezultat estetic si o fidelitate maxima. Acestea se realizeaza prin presare, ardere sau frezare computerizata si necesita un grad inalt de pregatire al medicului si al tehnicianului dentar.

Coroanele dentare nu reprezinta cea mai buna optiune de infrumusetare a zambetului, deoarece necesita indepartarea unei portiuni semnificative din dinte. Alternative mai acceptabile sunt fatetele si bondingul dentar. Coroanele sunt alegerea optima doar in cazul in care rezistenta dintelui este compromisa.

Indicatii pentru coroanele integral ceramice
•  restaurari estetice pentru dintii anteriori;

Contraindicatiile coroanelor ceramice
•  restaurarea molarilor;
•  tineri cu varsta pana in 20 de ani, sau cei cu camera pulpara marita;
•  pacienti ce scrasnesc sau inclesteaza involuntar dintii;
•  ocluzii adanci acoperite, labiodonte;

Avantajele coroanelor integral ceramice
•  aspect estetic excelent;
•  biocompatibilitate;
•  coroanele realizate prin sistemul Cerec sunt disponibile intr-o singura vizita la medicul stomatolog;

Dezavantajele coroanelor integral ceramice
•  rezistenta mecanica la torsiune este scazuta;
•  fragilitatea ceramicii contraindica aceste coroane pentru dintii laterali;
•  coroanele integral ceramice sunt mai putin rezistente decat coroanele de ceramica pe suport metalic;
•  nu toate materialele ceramice se preteaza la tehnica de cimentare clasica, unele necesitand aplicarea bondingului, o tehnica mai pretentioasa si mai putin studiata - se realizeaza cu ajutorul izolarii diga si sub microscop;
•  transluciditatea ceramicii poate fi si un dezavantaj - culoarea coroanei va fi influentata de culoarea bontului si din acest motiv medicul trebuie sa prepare bontul cu mare pricepere;
•  materialele ceramice foarte rezistente pot avea un efect abraziv pentru dintele antagonist; ceramica Empress este cunoscuta ca avand efectul cel mai putin nociv pentru dintele opus.

Pretul coroanelor integral ceramice se situeaza undeva intre pretul coroanelor metalo-ceramice pe suport nenobil si cel al coroanelor metalo-ceramice pe suport de aur si pe suport de zirconiu (cele mai scumpe).

Exista o diversitate de materiale si de tehnici utilizate pentru realizarea coroanelor integral ceramice, iar alegerea unui anumit tip de coroana trebuie sa ia in considerare rezistenta, aspecutl estetic, abrazivitatea materialului si indemanarea medicului. Insa cel mai bine pentru pacient este sa aiba incredere in medicul stomatolog, deoarece alegerea se face in functie de necesitatile si conditiile medicale ale fiecarei persoane in parte.

Ceramica Empress - acest tip de material nu este ceramica propriu-zisa si are o compozitie asemanatoare cu cea a sticlei, insa este considerat de multi stomatologi a fi mai asemanator cu dintele natural. Ceramica Empress se prelucreaza prin turnare si nu prin ardere, ca portelanul Feldspatic, si totodata se prelucreaza mai usor, fiind considerat un material mai fidel de catre multi stomatologi.

Coroane Procera - acest tip de coroane se realizeaza dintr-un bloc de ceramica frezat, peste care se adauga treptat straturi de ceramica arsa. Avantajele sistemului Procera sunt rezistenta crescuta si tehnica de cimentare clasica. Dezavantajul este suportul ceramic opac, ce nu ofera un aspect la fel de natural ca alte materiale mai translucide.

Coroane Lava - sistemul este asemanator cu Procera, insa suportul ceramic este translucid, fiind realizat din zirconiu.

Coroane In-Ceram - ceramica din care se realizeaza aceste coroane este imbogatita cu aluminiu foarte dens si dur. Rezultatul estetic este foarte bun, insa materialul este mai opac decat portelanul Feldspatic.

Portelanul Feldspatic - acesta este portelanul standard utilizat pentru coroanele integral ceramice si ofera un rezultat estetic excelent.

Coroane Cerec - Aceste coroane se diferentiaza prin tehnica de prelucrare: blocul dur de ceramica este frezat de un computer, chiar in cabinetul medicului stomatolog. Cerec este denumirea acestei tehnici. Fiind realizate dintr-un singur bloc de ceramica, coroanele Cerec nu sunt considerate a fi foarte estetice, insa totul depinde de maiestria medicului stomatolog.


In clipul de mai jos puteti vedea cum se realizeaza o coroana integral ceramica, cu ajutorul tehnologiei Cerec, in indirect, in cadrul unei emisiuni televizate. Pacientului i se va realiza o coroana pentru un molar fracturat. Medicul explica avantajele coroanelor Cerec:
- eliminarea tehnicii clasice de amprentare; amprenta dentara se realizeaza digital, cu o camera cu infrarosu ce transpune imaginea in computer.
- al doilea mare avantaj este eliminarea coroanei temporare si executarea procedurii intr-o singura programare la medicul stomatolog.
In mai putin de 1 minut coroana ceramica este realizata, astfel incat se potriveste perfect cu restul dintilor din cavitatea bucala a pacientului.
Bibliografie:
1. Coroane de portelan, link: http://www.cosmeticdentistryguide.co.uk/crowns.html

2. Coroane de portelan, link: http://www.mynewsmile.com/porcelaincrowns.htm

3. Coroane integral ceramice, link: http://www.dental-picture-show.com/dentists-crowns/a-ceramic-porcelain-crowns.html

4. Coroanele dentare - restaurare dentara, link: http://www.yourdentistryguide.com/crowns/

5. Tipuri de coroane dentare, link: http://www.docshop.com/education/dental/general-dentistry/crowns/types

6. Tipuri de coroane dentare: Gold vs. porcelain dental crowns, lik: http://www.animated-teeth.com/dental_crowns/t6_dental_crowns_types.htm

7. Coroana dentara, link: http://www.webmd.com/oral-health/dental-crowns

8. Coroana de acoperire, link: http://www.doctorspiller.com/crowns.htm

9. Tipuri de coroane dentare, link: http://www.dentalgentlecare.com/types_of_crowns.htm

10. Coroane integral ceramice, link: http://www.remedydentalstudio.com/category/all-ceramic/

11. Coroane integral ceramice, link: link: http://www.mynewsmile.com/allporcelaincrowns.htm
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp