Igiena dentara

Informatii privind sanatatea detara, ingrijirea dintilor, raspunsuri la cele mai frecvente intrebari.

26 articole 12 INAINTE ›
Ce este igiena dentara? Ce este igiena dentara?

Cu toate ca este bine cunoscuta importanta igienei dentare, exista si cazuri in care aceasta este plasata pe locul secund sau multi dintre noi nu reusesc sa aiba grija de dinti in mod corespunzator. Astfel, pentru a avea un zambet fermecator, dar fara sentimentul de a acoperi imperfectiunile dintilor, este necesara urmarea unei igiene dentare.

continuare
Cat de importanta este igiena dentara? Cat de importanta este igiena dentara?

Oricine isi doreste un zambet placut cunoaste regulile igienei dentare. S-a observat ca sanatatea gingiilor si a dintilor reda un zambet atractiv. Igiena dentara are ca rezultat o gura cu miros placut si cu un aspect sanatos. Aceasta semnifica: dintii curati si fara resturi, gingii de culoare roz...

continuare
Ce necesita o igiena dentara completa? Ce necesita o igiena dentara completa?

Igiena dentara de rutina include periajul dintilor, folosirea atei dentare, a apei de gura antiseptice, detartrajul profesionist, o dieta sanatoasa scazuta in zahar, folosirea fluorului si vizita la medicul stomatolog de doua ori pe an. Periajul dintilor dupa fiecare masa sau cel putin de doua ori pe zi mentine dintii curati si fara a acumula placa bacteriana si tratrul.

continuare
De ce trebuie sa merg la stomatolog la fiecare sase luni? De ce trebuie sa merg la stomatolog la fiecare sase luni?

A face un control la stomatolog la fiecare sase luni este adesea asemanat cu o revizie la masina care va asigura starea buna de functionare. Asadar, o vizita la medicul stomatolog de doua ori pe an, chiar daca aveti dintii si gingiile sanatoase este necesara deoarece...

continuare
Importanta igienei orale in timpul sarcinii Importanta igienei orale in timpul sarcinii

Perioada sarcinii este o perioda foarte emotionala si foarte intensa. Corpul vostru trece prin multe schimbari si gura voastra nu face exceptie. O igiena orala buna este foarte importanta in timpul sarcinii deoarece cresterea nivelurilor de hormoni poate intensifica problemele dentare.

continuare
Nu-mi place sa merg la stomatolog, ce sa fac? Nu-mi place sa merg la stomatolog, ce sa fac?

Evitarea vizitei la stomatolog chiar si de doua ori pe an este o problema foarte des intalnita. Marea majoritate a populatiei nu agreeaza sau se teme de dentist si de aici tendinta de a amana pana la ultima suta de metri un control stomatologic sau in unele cazuri, de a evita complet stomatologul.

continuare
Cand trebuie sa mearga copiii pentru prima data la dentist? Cand trebuie sa mearga copiii pentru prima data la dentist?

Prima vizita a unui copil la medicul stomatolog ar trebui sa se faca inainte ca acesta sa implineasca 1 an. Apoi regula generala este de o vizita la fiecare 6 luni dupa aparitia primului dinte. Ducand copilul la dentist de la o varsta frageda este cea mai buna metoda de a preveni cariile dentare si ii ajuta si pe parinti sa invete cum sa curete dintii copiilor

continuare
Care sunt tehnicile corecte in periajul dintilor? Care sunt tehnicile corecte in periajul dintilor?

Periajul dintilor reprezinta cel mai simplu proces in igiena dentara. Cercetatorii si medicii dentisti au aratat ca o data cu progesul in domeniu s-au evidentiat consecinte mai putin placute in urma unui periaj dentar. S-a constat ca periajul dintilor este in mare parte efectuat gresit atat la adulti cat si la copii si astfel au adus imbunatatiri.

continuare
Cum imi curat dintii cu ata dentara? Cum imi curat dintii cu ata dentara?

Cunoscut este faptul ca ata dentara este folosita pentru a elimina resturile alimentare din locurile greu accesibile. Insa, exista dileme in modul de utilizare a acesteia. Asadar, cum si cand folosesc ata dentara?

continuare
Am dintii sensibili, din ce cauza si ce solutii sunt? Am dintii sensibili, din ce cauza si ce solutii sunt?

Dintii sensibili reprezinta una dintre cele mai comune probleme dentare, cu care se confrunta majoritatea persoanelor. Este o afectiune care se datoreaza unui disconfort la nivelul dintilor in urma consumului de alimente calde, reci sau dulci. Sensibilitatea poate varia de la o simpla contractie brusca la una de lunga durata (la oridinul orelor).

continuare
Pot sa folosesc doar apa de gura fara sa periez dintii? Pot sa folosesc doar apa de gura fara sa periez dintii?

Apa de gura nu poate inlocui periajul obisnuit si nici ata dentara. Acesta este un element aditional in igiena dentara. Medicii dentisti afirma ca periajul dentar si ata (dentara) sunt mult mai adecvate pentru dinti. Apa de gura este un "optional extra". Aceasta este utilizata mai mult pentru a pastra respiratia placuta si proaspata.

continuare
Detartajul - curatirea profesionala a dintilor Detartajul - curatirea profesionala a dintilor

Curatirea dintilor sau detartrajul este un nume tehnic acordat pentru "indepartarea depunerilor de piatra de pe dinti si pentru lustrirea acestora". Depunerilor de piatra de pe dinti si lustruirea lor reprezinta o procedura de a elimina acumularea placii si a tartrului de pe dinti. Rezultatul? Dinti frumosi si curati.

continuare
Am o respiratie urat mirositoare. Din ce cauza si cum scap de aceasta? Am o respiratie urat mirositoare. Din ce cauza si cum scap de aceasta?

Respiratia urat mirositoare sau halena este o problema extrem de neplacuta pentru multi oameni. Halena este rezultatul actiunii intreprinse de bacterii in gura, pe limba si amigdale. Exista, de asemenea, si alti factori care cauzeaza respiratia urat mirositoare, insa multe dintre acestea pot fi tratate rapid si usor, prin tehnici simple.

continuare
Ce contine si ce rol are apa de gura in igiena dentara? Ce contine si ce rol are apa de gura in igiena dentara?

Igiena dentara cerere o atentie mai mare in comparatie cu igiena celorlalte parti corporale. Periuta de dinti, pasta si ata dentara pot face diferente vizibile, insa nu tot timpul sunt suficiente aceste lucruri. Uneori, resturile alimentare si (posibil) si placa nu sunt eliminate in intregime. Apa de gura este un alt element cu ajutorul caruia igiena detara este imbunatatita.

continuare
Ce fac atunci cand am o taietura in gura? Ce fac atunci cand am o taietura in gura?

In general, o taietura in gura apare odata cu alte situatii dentare urgente ca de exemplu fisurarea sau spargerea unui dinte sau pur si simplu dintr-o neatentie. Daca semnalati o taietura in gura este foarte important sa va asigurati ca sangerarea este sub control. Sangerarile necontrolate pot duce la soc, iar in unele cazuri pot cauza moartea

continuare
Exista o pasta speciala pentru fumatori? Exista o pasta speciala pentru fumatori?

Cunoscut este faptul ca fumatul creeaza dependenta si ca dintii se coloreaza. Atunci cand se fumeaza, dintii se coloreaza din cauza gudronului (un lichid vascos ce contine foarte multe substante cancerigene). Afirmatiile facute de producatorii pastei de dinti pentru fumatori sunt legate de inlaturarea culorii si improspatarea respiratiei.

continuare
Tipuri de paste de dinti Tipuri de paste de dinti

Optiunile de paste de dinti sunt astazi coplesitoare. Insa ce fel de pasta de dinti am nevoie? Pentru eliminarea tartrului? Una cu fluor? Ambele paste? Sau una pentru albire? Ori una cu ingrediente naturale? Mai bine pentru albirea dintilor ori pentru dinti sensibili? Cand trebuie sa alegeti o pasta de dinti este foarte important sa va ganditi la nevoile santatii dentare.

continuare
Care este cea mai buna pasta de dinti: gel sau pasta? Care este cea mai buna pasta de dinti: gel sau pasta?

Atat pasta de dinti sub forma de pasta cat si cea sub forma de gel functioneaza la fel de bine in igiena dentara. Insa, uneori pasta de dinti sub forma de gel poate fi mai puternica decat pasta de dinti propriu-zisa, dar ambele sunt la fel de eficiente in eliminarea particulelor de mancare si placa bacteriana.

continuare
Care este cea mai buna periuta de dinti? Care este cea mai buna periuta de dinti?

Afectiunile gingivale reprezinta un risc major in dezvoltarea unor afectiuni severe de sanatate, incluzand boli de cord si diabet. Chiar din copilarie este recomandat a se folosi periuta de dinti in mod regulat, pentru a pastra dintii si gingiile sanatoase. Insa, care este cea mai buna periuta?

continuare
Cancerul pancreatic poate avea legatura cu lipsa igienei orale Cancerul pancreatic poate avea legatura cu lipsa igienei orale

Cercetatorii americani au descoperit o legatura intre bolile gingiilor, provocate de obicei de lipsa igienei orale, si cancerul pancreatic la barbati. Acest studiu aduce prima dovada puternica ce spune ca parodontoza poate creste riscul de a avea cancer pancreatic, ne spune Dr. Dominique Michaud de la Scoala de Sanatate Publica Harvard din Boston.

continuare
Utilizez pasta cu fluor, trebuie sa folosesc si apa de gura tot cu fluor? Utilizez pasta cu fluor, trebuie sa folosesc si apa de gura tot cu fluor?

Folosirea pastei de dinti cu fluor si consumul de apa repezinta un aport suficient de fluor. De aceea nu este recomandat a creste cantitatea de fluor, o data cu utilizarea apei de gura.

continuare
Ce fel de pasta de dinti pot sa folosesc? Ce fel de pasta de dinti pot sa folosesc?

La ora actuala, exista pe piata numeroase categorii de paste de dinti, lucru ce poate crea confuzii in alegerea si utilizarea acesteia. De cele mai multe ori, se tine cont de preferinte, de noile tendinte (promovate prin publicitate), de pret sau de gust.

continuare
Apa de gura antiseptica este benefica in igiena dentara? Apa de gura antiseptica este benefica in igiena dentara?

Apa de gura are rolul de a clati dintii si gingia de resurile alimentare si de a ucide baceriile care formeaza placa. In plus, improspateaza respiratia. Exista numeroase categorii de ape de gura, fiind incluse si cele din domeniul cosmetic, cele naturale si cele speciale "terapeutice".

continuare
Ce contine o pasta de dinti? Ce contine o pasta de dinti?

Pana la utilizarea pastei de dinti in fiecare zi (si chiar de mai mult de doua ori pe zi), multe persoane nu cunosteau compozitia acesteia. Dupa ce au observat ca pasta de dinti ajuta la mentinerea dintilor sanatosi, previne cariile, reda o respiratie proaspata si multe alte beneficii, au dorit sa cunoasca ingredientele incluse intr-o pasta de dinti.

continuare
Istoria igienei dentare. Pasta de dinti Istoria igienei dentare. Pasta de dinti

In fiecare zi, de obicei de doua ori pe zi sau de mai multe ori, folosim pasta de dintii. Astazi, igiena dentara face parte din rutina normala, insa cand a "debutat" igiena dentara ? Se considera ca egiptenii au utilizat pasta de dinti in jurul anului 5000 i.Hr., inainte de a inventa periuta de dinti.

continuare
26 articole 12 INAINTE ›
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp