Care este cea mai buna periuta de dinti?

Video Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 22-04-2015, 37833 vizualizări
Care este cea mai buna periuta de dinti?
Afectiunile gingivale reprezinta un risc major in dezvoltarea unor afectiuni severe de sanatate, incluzand boli de inima si diabet.

Chiar din copilarie este recomandat a se folosi periuta de dinti in mod regulat, pentru a pastra dintii si gingiile sanatoase.
Insa, care este cea mai buna periuta de dinti?

La sfarsitul anilor `30 s-a inventat periuta de dinti din nylon si aceasta reprezenta singura optiune in ingrijirea dentara.
Cu timpul, au aparut pe piata numeroase tipuri de periute. Astazi, multe magazine si farmacii ofera o gama diversa de produse pentru igiena dentara, de la cele manuale la cele electrice.

Perita de dinti, generalitati
O periuta de dinti (indiferent ca este manuala sau electrica) prezinta anumite caracteristici; acestea trebuie cunoscute inainte de a o achizitiona.

1. Marimea
Capul periutei de dinti trebuie sa permita un acces usor pe toata suprafata dintilor. Pentru multi adulti, periuta de 1, 27 cm latime si de 2, 54 cm inaltime este mult mai usor de utilizat.
Periutele mai mari sunt mai greu de manevrat, iar unele zone nu vor fi accesibile, precum partea laterala si molarii din spate.

In plus, periuta de dinti trebuie sa aiba un maner suficent de lung pentru a fi tinuta in mana in mod confortabil.

2. Categorii de periute
Daca veti dori sa achizitionati o periuta de dinti dintr-o farmacie sau doar vreti sa inlocuiti capul periutei electrice, puteti sa alegeti periute soft (moi), medii sau dure. Majoritatea oamenilor aleg periuta soft, deoarece este mai comoda si sigura.

In functie de vigurozitatea periajului si de structura dintilor, periutele medii sau dure pot deteriora smaltul dintilor.

Pentru mai multa protectie atunci cand periati dintii, optati pentru periutele de dinti cu perii rotunzi.

3. Recomandarile expertului
Pentru a fi siguri ca ati ales periuta corecta, cereti sfatul medicului dvs dentist.

In caz contrar, o solutie este de a cumpara periute de dinti (manuale sau electrice) care au aprobarea Asociatiei Medicilor Stomatologi.

In cazul periutilor de dinti de unica folosinta trebuie sa va asigurati ca perii nu cad, ca se afla in stare de siguranta, manerul periutei rezista la periaj si periuta este eficienta (reduce placa bacteriana din faza incipienta).

Periutele electrice sigilate trebuie testate inainte in laborabor pentru a dovedi siguranta acesteia asupra tesuturilor si a dintilor.

Atat timp cat periajul dentar este efectuat cu regularitate (utilizand tehnica periajului corect, care reduce placa si mentine gingiile sanatoase), nu conteaza daca periuta este manuala sau electrica.

Exista si cateva lucruri care trebuie luate in calcul atunci cand alegem intre o periuta de dinti manuala sau una electrica:
a. Pret
O periuta de dinti electrica poate ajunge la un pret mare comparativ cu periuta manuala. In plus, pe langa costul initial al periutei electrice se adauga si costul inlocuirii capului si a bateriilor (o data la trei-patru luni).
b. Placere
Multor persoane le plac periutele de dinti care le simt si care le aud zgomotul. Periutele de dinti electrice (unele dintre ele) au incluse si un cronometru, fiind mai atractive.
c. Eficienta
Numeroase cercetari stiintifice au investigat daca periutele de dinti manuale sau cele electrice sunt mai eficiente si reduc afectiunile gingivale si elimina placa. O analiza dintre 30 de studii a aratat ca nu exista o diferenta semnificativa intre cele doua tipuri de periute de dinti. Insa, s-a observat ca un anumit tip de periute de dinti cu reglaj electric (sau cunoscuta sub denumirea de periuta de dinti electrica cu miscare de rotatie-oscilatie) este mai eficienta decat periuta manuala.
d. Siguranta
In general, periutele de dinti sigure sunt aprobate de Asociata Medicilor Stomatologi.
Atunci cand periajul este mai viguros poate afecta gingiile si dintii, in acest sens fiind recomandabila periuta de dinti cu reglaj electric, deoarece curata mai bland suprafetele dentare.

Cand alegeti periuta de dinti pentru copii, este indicat sa optati pentru o periuta pe care o va folosi cu regularitate.

Exista o gama variata de periute de dinti manuale si electrice pentru copii, acestea remarcandu-se prin culoare si tematica - personajele favorite din povesti.

Sunt disponibile si periute de dinti cu muzica care va ajuta pe micut sa se spele pe dinti mai mult timp.

Periuta de dinti manuala sau periuta de dinti electrica?
Indiferent ca folosesti o periuta manuala sau electrica exista cateva opinii pro si contra.

Periuta de dinti manuala. Opinii pro:
- pret redus,
- are manerul comod,
- cateva au "razatoare" pentru limba,
- o poti lua oriunde,

Periuta de dinti manuala. Opinii cotra:
- nu este durabila,
- manevrarea poate fi dificila pentru unele persoane,

Periuta de dinti electrica. Opinii pro:
- are maner ergonomic (majoritatea),
- are inclus cromometru,
- se simte si se aude zgomotul periutei,
- unele periute nu au nevoie de pasta de dinti,

Periuta de dinti electrica. Opinii contra:
- pret ridicat,
- necesita incarcare sau baterii (cele mai multe periute).

Rezumatul clipului video: Periuta manuala vs. periuta electrica.
"Studiile au aratat ca periutele de dinti electrice pot fi mai eficiente in curatarea dintilor decat cele manuale, atata timp cat sunt utilizate corect. Insa acest dezavantaj poate deveni foarte usor un risc: fiind mai eficienta, multi oameni au impresia ca daca utilizeaza o periuta de dinti electrica pot reduce timpul periajului si pot uita de tehnicile corecte de periaj - GRESIT. Utilizarea periutei electrice implica un timp de periaj de 3 - 5 minute si stapanirea unei tehnici corecte, la fel ca o periuta manuala."
Bibliografie:
1. Alegera periutei de dinti: Opinii pro si contra pentru periutele electrice si manuale
http://www.webmd.com

2. Care este cea mai buna periuta de dinti?
www.medic8.com

3. Care este intr-adevar cea mai buna periuta de dinti - manuala sau alectrica?
http://dentistry.about.com

4. Alegerea periutei de dinti
http://www.medicinenet.com
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp