Care sunt tehnicile corecte in periajul dintilor?

Video Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 09-12-2010, 20370 vizualizări
Care sunt tehnicile corecte in periajul dintilor?
Periajul dintilor reprezinta cel mai simplu proces in igiena dentaraa. Cercetatorii si medicii stomatologi au aratat ca o data cu progesul in domeniu s-au evidentiat consecinte mai putin placute in urma unui periaj dentar. S-a constat ca periajul dintilor este in mare parte efectuat gresit atat la adulti cat si la copii si astfel au adus imbunatatiri.

Un periaj obisnuit dureaza in jur de 2 minute, mai exact 120 secunde - in mod ideal intre 3 si 5 minute. Multi adulti nu respecta acest termen, fie simt ca timpul a trecut si se opresc prea repede.
Periajul dintilor se efectueaza usor, cu miscari line, acordand atentie speciala gingiilor, zonelor din spatele dintilor, zonelor plombate si altor zone restaurate.
Periajul dentar se concetreaza pe fiecare sectiune, atat exterioara cat si interioara (din partea de sus si partea de jos), zona de masticatie si suprafata limbii (pentru o respiratie placuta).

Mai exact, un periaj corect se va realiza astfel:
1. Dupa ce ati umezit periuta de dinti, adaugati putina pasta (incercati pasta de dinti cu fluor)
2. Incepeti periajul eventual cu dintii din spate, partea de sus, si folositi miscari in directia acelor de ceasornic. Periati si linia gingiei, la un unghi de 45 grade. Adoptati o miscare scurta circulara pentru aproximativ 20 secunde.
3. Dupa 20 secunde, cu miscari rotative periati dintii pentru a elimina resturile alimentare si placa.
4. In continuare periati in sensul acelor de ceasornic pana ce ajungeti la molarii mici. Repetatii pasii si in aceste zone.
5. Periati suprafata din spate a dintilor din fata, cu varful periutei, pana la linia gingiei. Folositi micari usoare in jos.
6. Dintii din partea de jos a mandibulei vor fi periati la fel ca si cei din partea superioara.
7. Cu miscari circulare periati suprafetele premolarilor inferiori si superiori.
8. Limba va fi periata printr-o miscare circulara blanda (cam 30 secunde). Acelasi lucru se va efectua si in interiorul obrajilor.
9. La final, nu uitati sa clatiti.

Pentru o o actiune performanta in igiena dentara exista urmatoarele tehnici de periaj:
1. Periajul orizontal
Este o tehnica usoara si folosita cel mai multe ori. Periuta este utilizata prin miscari repetitive de la un capat la altul. Aceasta metoda nu este aprobata de toti medicii dentisti, deoarece poate produce eroziunea smaltului.
2. Periajul vertical
Este similar cu periajul orizontal, dar cu o exceptie evidenta: periajul se va efectua sus-jos si de preferat pe fiecare parte. Aceasta tehnica nu prezinta acelasi riscuri ca periajul orizontal, insa trebuie efectuat dinspre gingie spre varful dintelui. Altfel riscam sa apara retractia gingivala.
3. Periajul rotativ
Este o metoda mixta, intre periajul orizontal si cel vertical. In principiu, periuta se va misca in cerc. Aceasta este o tehnica mai usoara decat cea verticala, insa este asociata cu metoda orizontala.
4. Periajul unghiular
Este considerata o metoda mai agresiva si care implica si periajul rotativ. Periuta este apasata interior pe partea superioara si cea inferioara a gingiei la diferite unghiuri, pana ce intra in contact cu suprafetele dintelui.
5. Periajul "neortodox"/neconformist
Foarte multe persoane au propria lor metoda de periaj. Evident, ca unele sunt mai eficiente decat altele.
Inainte de a adopta o tehnica personala, cereti sfatul medicul dentist.

De asemenea, asigurati-va ca dintii si gingiile se curata usor. Periajul dintilor si a gingiilor are rolul de a indeparta bacteriile, dar si de a imbunatatii circulatia sanguina din tesuturile moi.
In plus, periajul limbii este privit ca o buna practica in indepartarea bacteriilor si improspatarea respiratiei.
Este recomandat a se peria dintii de doua ori pe zi, dimineata si seara, insa, medicii dentistii sugereaza a se peria dintii dupa fiecare masa.



Scurta prezentare clip video:
In acest clip, Dr. Scot Chandler ne prezinta cateva indicii care ne vor ajuta sa realizam unui periaj dentar corect:
•  in primul rand, este indicat sa alegem o periuta de dinti cu maner ergonomic, care ne va ajuta sa manuim periuta cu precizie;
•  un indiciu interesant este acela de a nu incepe periajul de fiecare data cu acelasi loc din gura, si asta deoarece in timp putem produce leziuni in acel loc;
•  un alt sfat este sa incepem periajul cu suprafetele ocluzale ale dintilor - locul in care dintii de sus se intalnesc cu cei de jos atunci cand mestecam;
•  pentru periajul suprafetelor dentare exterioare este indicat sa tinem periuta la un unghi de 45 grade fata de varful dintilor, astfel incat perii sa intre putin sub gingie si sa curete foarte bine spatiul dintre gingie si dinte;
•  miscarea orizontala pe suprafata dintilor nu este indicata, deoarece duce la eroziunea smaltului;
•  Dr. Chandler ne aminteste faptul ca periajul dentar este un prilej bun sa realizam un masaj al gingiei;
•  un loc usor de ignorat si in care exista tendinta de a se depozita resturi alimentare, este partea din spatele incisivilor de jos - este bine sa insistam cu periajul in acest loc;
•  in final, un alt loc dificil din punct de vedere anatomic este in spatele ultimei masele de pe arcada; pentru a accesa mai usor acest loc putem deplasa mandibula usor in lateral.
Bibliografie:
1. Cum iti periezi dintii?
www.toothandteeth.com
2. Cum iti periezi dintii?
www.ehow.com
3. Cum iti periezi dintii, instructiuni
dentistry.about.com
4. Cum periezi dintii
www.colgate.com
5. Periuta de dinti
www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A480269
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp