Am dintii sensibili, din ce cauza si ce solutii sunt?

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 09-12-2010, 11502 vizualizări
Am dintii sensibili, din ce cauza si ce solutii sunt?
Dintii sensibili reprezinta una dintre cele mai comune probleme dentare, cu care se confrunta majoritatea persoanelor. Este o afectiune care se datoreaza unui disconfort la nivelul dintilor in urma consumului de alimente calde, reci sau dulci.
Sensibilitatea poate varia de la o simpla contractie brusca la una de lunga durata (la oridinul orelor).
Aceasta afectiune apare atunci cand se retrage tesutul gingival, mai exact stratul de la baza dintilor. De asemenea, canalele dentinare permit trecerea stimulilor calzi sau dulci, acestia ajungand in cele din urma la nervii dintilor si astfel se ajunge la disconfort si durere.

S-a constat ca exista doua tipuri de sensibilitate:
1. Sensibilitatea dentinara apare cand stratul de mijloc al dintilor - dentina - este descoperita. In mod normal, aceasta parte este acoperita de smalt mai sus de linia gingiei si cu cement sub linia gingiei.
Dentina este alcatuita din mici deschideri numite tubi dentinari. In interior, fiecare tubulet prezinta un nerv care vine din pulpa dentara (nervului dintelui). Cand dentina este expusa la temperaturi extreme (rece sau fierbinte) sau la presiune, aceasta poate afecta sucursalele de nervi, cauzand astfel sensibilitatea.
In plus, sensibilitatea dentinara apare si atunci cand sunt eliminate partile protective ale dintilor (smaltul sau cementul). Acest lucru poate afecta unul sau mai multi dinti.

2. Sensibilitatea la nivelul pulpei dentare. Evident, este o reactie semnalata la nivelul pulpei dentare.
Pulpa (o masa de vase de sange si nervi amplasata in centrul dintelui) are tendinta de a afecta un singur dinte, din urmatoarele cauze: prezenta cariei sau a infectiei, plombarea recenta, presiune excesiva in urma scrasnitului, fisurarea sau ruperea unei dinte.

Care sunt cauzele dintilor sensibili?
Dintii devin sensibili din cauza:
1. Periajului incorect sau excesiv ori prea vigros.
Utilizarea unei periute dure poate indeparta smaltul dintilor, iar periajul excesiv poate sa diminueze tesutul gingival.
2. Afectiuni gingivale. Exista cazuri in care gingiile devin inflamate si dureroase. Atunci cand gingiile sunt afectate, radacinile dintilor sunt expuse si permit patrunderea stimulilor.
3. Dintii fisurati sau sparti
4. Bruxismul (sau scrasnitul dintilor)
5. Produse pentru inalbirea dintilor
6. Varsta
7. Dieta
8. Proceduri stomatologice

Exista un tratament pentru dintii sensibili?
In functie de gradul de sensibilitate, medicul stomatolog va recomanda produsele sau tratamentele necesare.

Medicul stomatolog va folosi: un produs de desensibilizare pentru a ameliora simptonele de dinti hipersensibili, o clatire cu fluor sau un gel special (acest lucru va ajuta la reducerea sensibilitatii si pentru a proteja dintii).
De asemenea, medicul stomatolog va umple zonele dintre dinte si gingie, acoperind partea expusa.

Daca dupa niciuna dintre aceste metode hipersensibilitatea persista, se va apela la un tratament de canal.

Cum previn sensibilitatea dintilor?
a. Periati si folositi ata dentara zilnic si asigurati-va ca dintii si gura sunt curate in intregime. Nu periati agresiv.
b. Folositi o periuta de dinti soft - moale (inlocuind-o la fiecare trei luni)
c. Renuntati la produsele acide, precum citricele si bauturile carbogazoase. Daca doriti sa consumati un suc de citrice utilizati un pai pentru a limita expunerea dintilor la lichid.
d. Renuntati de asemenea si la produsele cu continut mare de zahar.
e. Daca aveti obiceiul de a inclesta sau de a scasni dintii este recomandat sa folositi un aparat special (gutiere) pentru a controla aceste actiuni.
f. Daca aveti in vedere efectuarea unui procedeu sau unui tratament de albire, discutati posibilitatea dezvoltarii sensibilitati cu medicul stomatolog.
g. Nu presati cu dintii obiecte si nici nu spargeti si nu muscati obiecte dure, nici chiar gheata, deoarece aceastea poate provoca fisuri in interiorul dintilor.

Sensibilitatea dentara poate fi prevenita respectand o igiena dentara stricta.
Bibliografie:
1. Sensibilitatea dentara: cum poti sa scapi de sensibilitaea dentara
www.cosmeticdentistryguide.co.uk
2. Dintii sensibili
www.dentalhealth.org.uk
3. Dintii sensibili
www.simplestepsdental.com
4. Sanatatea dentara si sintii sensibili
www.webmd.com
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp