Tratamentul hiperesteziei si a hipersensibilitatii dentinare

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 30-03-2015, 17349 vizualizări
Tratamentul hiperesteziei si a hipersensibilitatii dentinare
Hiperestezia si hipersensibilitatea dentinara sunt doua afectiuni stomatologice diferite, dar care se manifesta aproximativ asemanator - senzatiile de durere sunt resimtite atunci cand nervii din interiorul dentinei sunt expusi la mediul inconjurator. Aceste senzatii pot varia de la iritatie usoara pana la durere intensa.

Hiperestezia dentinara apare atunci cand dentina este expusa treptat, prin eroziunea in timp a stratului protector - ciment si smalt. Acesta afectiune intervine in prezenta unor factori declansatori: placa bacteriana avand o vechime de cel putin cateva zile, resturi alimentare care favorizeaza fermentatia acida. Hiperestezia apare in zona coletului (locul in care coroana intalneste radacina) sau intr-o cavitate neobturata a dintelui, iar durerea este declansata de actiunea unor factori mecanici - alimente dure, palpare, periaj agresiv.

Hipersensibilitatea dentinara apare atunci cand stratul protector dispare brusc, iar dentina este expusa factorilor excitanti fara a avea timp sa se acomodeze. Spre deosebire de hiperestezie, in cazul hipersensibilitatii durerea este provocata de factori nevatamatori - volatili, tactili, osmotici sau chimici si inceteaza imediat dupa inlaturarea acestora.

Etiologia hiperesteziei si hipersensibilitatii dentinare

Durerea apare in momentul in care dentina este expusa mediului exterior si tubii dentinari sunt deschisi spre pulpa dentara. S-a constatat ca in portiunile de hipersensibilitate dentina prezinta o proportie mai mare de tubi dentinari, acestia fiind si mai largi. Totodata, durerea este facilitata de mecanismele hidrodinamice - in contact cu factorii excitanti, aceste miscari din dentina sunt intensificate, activand nervii situati la exteriorul pulpei sau la capatul interior al tubilor.

Cauze: fisurarea dintilor, bruxismul - scrasnitul dintilor, eroziunea dentara, alimentele acide, periajul agresiv, cu presiune pe dinte, igiena orala precara, acumularile de tartru, malocluzii netratate, diverse proceduri dentare (detartraj, gingivectomie, planarea radacinilor), proceduri de albire a dintilor.

Tratamentul hiperesteziei si hipersensibilitatii dentinare

In privinta teoriei conform careia durerea este provocata prin procesul hidrodinamic, tratamentul acestor afectiuni are in vedere urmatoarele obiective: ocluzia tubilor dentinari pentru a preveni miscarile hidrodinamice, sau scaderea dimensiunilor acestora, in vederea reducerii mecanismelor hidrodinamice. Un agent de ocluzie este clorura de strontiu.

O alta abordare consta in intreruperea semnalelor nervoase care transmit semnalul dureros spre creier. Acest lucru se realizeaza prin actiunea ionilor de potasiu, care blocheaza repolarizarea nervilor in jurul odontoblastelor (celule situate la limita dintre pulpa si dentina) .

• Aplicarea locala a agentilor de desensibilizare:
- Fluorizari - Badijonarile cu fluoruri (florura de sodiu, florura stanoasa) amelioreaza simptomele hiperesteziei si hipersensibilitatii dentinare. Badijonarile cu florura pot fiinsotite de terapie cu laser Nd YAG sau cu CO2.
- Azotat de potasiu - Aceasta substanta are proprietatea de a reduce starea de excitabilitate a nervilor si este aplicata local prin intermediul unei solutii apoase sau a unui gel.
- Oxalat de potasiu - Produsele care contin oxalat de potasiu reduc permeabilitatea dentinei si obtureaza tubii dentinari.
- Fosfat de calciu - Studiile au aratat ca fosfatul de calciu obtureaza tubii dentinari.

• Adezivi si rasini - Efectele aplicatiilor topice sunt temporare, deoarece aceste substante nu adera la suprafata dintelui; o alta solutie este utilizarea adezivilor, inclusiv a substantelor de "bonding" si a materialelor de restauratie dentara.
- Rasini compozite si restauratii cu inomer de sticla - acestea sigileaza suprafata dintelui si obtureaza tubii dentinari. Procedura este mai invaziva, insa are o eficienta mai indelungata.

• Iontoforeza - Prin aceasta procedura se introduc in dentina ioni de florura de sodiu, utilizand un curent electric de voltaj redus. Astfel se poate incorpora pana la de 2 - 6 ori mai multa florura decat prin badijonari.

• Interventii chirurgicale periodontale - Printr-o grefa de tesut se acopera suprafata hipersensibila, protejand tubii dentinari de mediul extern.

In ultima instanta, in cazul unei hiperestezii sau hipersensibilitati dentinare persistente, cu dureri mari, se aplica procedura de extirpare a pulpei dentare.

• Tratamente ce pot fi urmate de pacient acasa:
- Supravegherea alimentatiei - Va trebui sa reduceti consumul de alimente si bauturi acide, care contribuie la eroziunea smaltului sau a cimentului si duc la expunerea dentinei. Aceste alimente sunt: muraturi, vin, iaurt cu fructe, bauturi carbogazoase, fructe si suc din fructe. Aceste alimente contribuie nu doar la aparitia hipersensibilitatii dentinare, dar si la aparitia cariilor. Exista si cateva sfaturi pentru a optimiza aceste masuri preventive: consumati bauturile acide cu un pai, reduceti afectul acid al alimentelor si bauturilor consumand lapte sau apa dupa ingerarea acestora, evitati alimentele cu arome puternice sau foarte picante, nu periati dintii imediat dupa consumarea fructelor sau bauturilor acide.

- Alegerea pastei de dinti - Pastele de dinti care se adreseaza in mod special acestei afectiuni sunt o masura foarte utilizata si totodata eficienta de tratament. Important este sa nu reluati utilizarea pastei obisnuite imediat dupa incetarea simptomelor. Cautati pastele care includ pe lista de ingrediente saruri de strontiu si fluoruri, formaldehida, saruri de potasiu. Periati-va dintii numai cu periuta si pasta, fara apa. O alta modalitate de a folosi aceste paste de dinti sunt aplicatiile regulate pe dinte.

- Periajul corect - in cazul in care hiperestezia sau hipersensibilitatea dentinara este provocata de presiunea periajului. Medicul stomatolog va va cere sa-i demonstrati tehnica de periaj utilizata, apoi va va corecta. Alegeti o periuta cu peri moi - soft si incercati sa tineti periuta avand mana relaxata in timpul periajului dentar. Puteti incerca sa utilizati mana stanga daca sunteti dreptaci si invers.

- Eliminati obiceiurile precum scrasnitul sau inclestarea dintilor. Medicul va poate pune la dispozitie gutiere speciale pe care sa le purtati in timpul noptii, pentru a limita efectele bruxismului.
Bibliografie:
1. Dinti sensibili, link: http://www.1800dentist.com/dental-encyclopedia/sensitive-teeth

2. Tratamentul hipersensibilitatii dentinare, link: http://jada.ada.org/cgi/content/full/137/7/990

3. Hipersensibilitatea dentinara, link: http://www.dental-professional.com/Professional_Dental_Dentin.aspx

4. Sensibilitatea dentara, link: http://www.virtualmedicalcentre.com/symptoms.asp?sid=83

5. Descrierea si tratamentul hiperesteziei dentinare, link: http://www.highbeam.com/doc/1G1-96695190.html

6. Descrierea si tratamentul hiperesteziei dentinare, link: http://www.adha.org/CE_courses/course9/indexpg.htm

7. Hipersensibilitate dentinara - Evaluare si tratament, http://www.dental-professional.ca/files/en_files/Editorial003.pdf

8. Sensibilitatea dintilor (hiperestezie dentinara), link: http://www.whiterthanwhite.com/toothsensitivity

9. Sensibilitatea dintilor: Cauze, solutii si cand sa mergeti la medic, link: http://www.yourdentistryguide.com/tooth-sensitivity/
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp