Tratament stomatologic cu laser

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 07-01-2011, 34362 vizualizări
Tratament stomatologic cu laser
Laserul este o tehnologie incorporata in tratamentele stomatologice in urma 30 de ani si a adus un plus de eficienta, rapiditate si confort, atat pacientilor, cat si medicilor stomatologi. In prezent, tot mai multe cabinete folosesc laserul si costul acestor tratamente tinde sa scada. In plus, pe viitor se prevede posibilitatea laserului de a inlocui freza traditionala, fapt ce practic va elimina principala sursa a anxietatii pacientilor care ezita sa mearga la stomatolog.

Laserul (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation = amplificarea luminii prin stimularea emisiilor de radiatii) functioneaza cu ajutorul energiei luminii si poate actiona ca instrument de sectionare a tesuturilor, poate evapora lichidul din tesuturi, intari lipirea dintre obturatie si dinte, spori efectul agentilor de albire dentara sau elimina bacteriile din pungile parodontale.

Lumina laserului difera de alte lumini prin monocromatism si prin coerenta undelor de lumina. Culoarea unica si egalitatea undelor luminii fac ca laserul sa fie o sursa de energie unica si eficienta. Diferitele tipuri de laser sunt denumite in functie de materialul aflat in centrul dispozitivului, numit cavitate optica. Acest centru este format din elemente chimice, molecule si compusi, fiind numit si mediu activ. Acesta poate fi un recipient cu gaz (cum ar fi dioxidul de carbon), un cristal (Nd:YAG, Er,Cr:YSGG sau Er:YAG) sau un semiconductor solid (diode). Stimularea mediului activ genereaza o lungime specifica de unda de radiatii neionizate. Cateva lasere emit lumina vizibila - pentru detectarea cariilor, insa aproape toate laserele chirurgicale emit lumina infrarosie invizibila.

Efectul tratamentului cu laser

Datorita absorbtiei diferite a energiei laser de catre tesuturi, fiecare lungime de unda are un efect unic asupra structurilor dentare. Unele lasere sunt absorbite doar de sange si tesut pigmentat, in timp ce altele sunt absorbite de apa si tesuturile dure, precum smaltul, dentina si osul. Avand in vedere aceste lucruri, putem clasifica lungimile de unda astfel:
•  Laserul cu diode si cel Nd:YAG actioneaza asupra pigmentilor din tesuturi, agentilor patogeni si asupra tesuturilor inflamate si vascularizate.
•  Lasere cu dioxid de carbon evapora moleculele de apa din tesuturi, celule si agenti patogeni.
•  Lasere Erbiu (Er,Cr:YSGG si Er:YAG) evapora apa din straturile superioare ale tesuturilor moi si a celor dure, avand emisii foarte scurte.

In urma absorbtiei luminii laserului, in tesuturi are loc o reactie termica ce variaza in functie de parametrii instrumentului si de proprietatile optice ale tesutului, temperatura ajungand la 50°C pentru dezactivarea bacteriilor, 60°C pentru hemostaza si pentru indepartarea tesuturilor inflamatorii ale bolilor parodontale, sau chiar 100°C pentru incizia si excizia tesuturilor.

Laserul poate declansa si reactii chimice, cum ar fi intarirea rasinilor compozite, desfacerea lipiturilor chimice si descompunerea elementelor chimice pentru dezinfectarea pungilor parodontale si a canalelor radiculare. Sunt anumiti pigmenti biologici care devin fluorescenti atunci cand absorb lumina laser - fapt utilizat in detectarea cariilor. Laserul poate fi utilizat si ca biostimulator, avand efect de grabire a vindecarii, ameliorare a durerii, stimulare a productiei de colagen si efect antiinflamator general. Asupra tesutului dentar, energia pulsata laser produce unde de soc ce are efect abraziv sau pulverizator.

Printre tratamentele si procedurile stomatologice ce utilizeaza laserul se numara: detectarea cariilor, obturatii dentare (inclusiv preparatia dintelui), tratamentul hiperestehiei dentinare (laserul sigileaza tubii dentinari), gingivectomie si gingivoplastie (reconturarea gingiei), frenectomie si frenoplastie, tratamentul aftelor bucale, albire dentare, regenerarea nervilor, indepartarea tumorilor benigne, analiza tesuturilor dentare si a celor gingivale.

Potentialul laserului de a imbunatati tratamentele stomatologice depinde de capacitatea medicului de a controla puterea si timpul de expunere a tesuturilor dentare, precum si orientarea tratamentului doar spre zona tinta, fara a afecta si tesuturile inconjuratoare.

Beneficiile tratamentelor stomatologice cu laser
•  procedurile realizate cu laserul nu necesita suturi;
•  unele tratamente nu necesita anestezie dentara;
•  datorita faptului ca unda de energie coaguleaza vasele de sange, laserul reduce sangerarea;
•  undele laserului sterilizeaza campul operator, astfel incat riscul infectiilor bacteriene este redus;
•  leziunea tesuturilor inconjuratoare este redusa;
•  laserul ajuta la regenerarea tesuturilor si la vindecarea mai rapida a ranilor;
•  capacitatea de a selecta cu precizie tesutul bolnav;
•  laserul poate fi utilizat in siguranta pentru copii si femei insarcinate;
•  imbunatatirea vizualizarii campului chirurgical;
•  reducerea disconfortului si a inflamatiei postoperatorii.

Dezavantajele utilizarii laserului in stomatologie
•  Laserul nu poate fi utilizat in cazul unor proceduri uzuale, cum ar fi obturarea cariilor interdentare, cariilor din jurul unor obturatii mai vechi sau a cariilor de dimensiuni mari, care necesita preparatie pentru coroana. La fel si in cazul indepartarii coroanelor si a obturatiilor de amalgam, sau a preparatiei dintilor pentru punti dentare.
•  Tratamentele cu laser au un cost relativ ridicat si necesita pregatire superioara din partea medicului stomatolog.
•  Exista riscul de supraincalzire a tesuturilor si de producere a emboliei de aer.
•  Incapacitatea laserelor cu erbiu de a inlatura restauratiile metalice.
Bibliografie:
1. Laser dentar: imbunatatirea tratamentelor stomatologice cu ajutorul laserului, link: http://www.yourdentistryguide.com/laser/

2. www.laserdentistry.org

3. Utilizarea laserului in stomatologie, link: http://www.webmd.com/oral-health/guide/laser-use-dentistry

4. Tratamente stomatologice cu laser, link: http://www.docshop.com/education/dental/laser-dentistry

5. Viitorul laserului in stomatologie, link: http://www.yourdentistryguide.com/dental-lasers/
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp