Tratamentul aftei bucale

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 30-11-2010, 110497 vizualizări
Tratamentul aftei bucale
Afta bucala sau stomatita aftoasa este o leziune ulceroasa la nivelul mucoasei bucale. Aceasta leziune este bine delimitata, are o culoare albicioasa si este dureroasa. Afta bucala este diferita de herpes, acesta din urma fiind o afectiune contagioasa, provocata de virusul Herpex Simplex.

Stomatita aftoasa se pot prezinta sub trei forme: leziuni minore (cu diametrul de 1 - 10 mm), leziuni majore (mai mari de 1 cm) si ulceratii herpetiforme (o grupare de leziuni mici). Cauzele aparitiei aftelor bucale sunt inca necunoscute, insa in general sunt puse pe seama ereditatii, stresului, deficientei de vitamine, factorilor iritanti si a lezarii tesutului (cum ar fi stomatite provocate de proteze dentare neadecvate, aparate dentare metalice, abraziune dentara, muscarea obrazului, etc. ).

Stomatita aftoasa recurenta poate fi asociata si cu afectiunile sistemice ca lupus eritematos sistemic, sindromul Bechcet, boala Crohn, HIV / SIDA.

De obicei aftele bucale se vindeca de la sine in 1 - 2 saptamani si nu necesita tratament, dar sunt situatii in care aceasta afectiune fie este extinsa, fie este recurenta, tratamentul fiind indicat. Cu toate acestea, tratamentul nu poate preveni reaparitia aftei.

Tratamentul aftei bucale

Daca afta bucala nu se vindeca in maxim 2 saptamani, daca afectiunea este recurenta sau daca leziunea depaseste 1 cm in diametru, este cazul sa va prezentati la medicul stomatolog. Tratamentul este simptomatic si are ca scop ameliorarea simptomelor, reducerea dimensiunilor si numarului aftelor bucale, precum si cresterea perioadelor de timp intre episoadele de boala. Abordarea tratamentului aftelor bucale depinde de intensitatea durerii, anamneza pacientului, frecventa aparitiei leziunilor si reactia pacientului la medicatie.

Tratamentul stomatitelor aftoase se bazeaza pe solutii dezinfectante, preparate imuno-stimulatoare, vitaminizante, intretinerea igienei gurii si evitarea substantelor iritante.

Pentru pacientii cu stomatite provocate de protezele dentare medicul stomatolog va ajusta sau chiar va inlocui dispozitivul dentar si va instrui pacientul in privinta intretinerii si curatarii protezei, si masarii cavitatii bucale. Poate fi necesara clatirea gurii cu substante antimicotice sau antimicrobiene, iar pe durata tratamentului se indica purtarii protezei cat mai putin posibil.

Leziunile aftose minore se pot trata cu badijonari cu violet de gentiana, xilina, gargare cu solutii antiseptice, infuzie de musetel, bicarbonat de sodiu in apa calduta, aspirina efervescenta sau solutii ce contin glicerina boraxata ori glicerina cu hidrocortizon acetat. Aceste proceduri se repeta de 3 - 4 ori pe zi.

Pentru aftele bucale extinse se recomanda corticosteroizii topici, cei mai utilizati fiind hidrocortizon, triamcinolona, betametazona, fluocinonide, fluticasone, clobetasol. In cazurile mai grave sunt indicati corticosteroizii sistemici, corticosteroizii intralezionali si imunomodulatori sistemici.

O parte importanta a tratamentului aftelor bucale este dieta alimentara. Evitati alimentele crocante sau dure ce pot agrava leziunile existente, alimentele acide si lactatele. Sarea si condimentele picante sunt de asemenea factori iritanti pentru leziunile aftoase.
Bibliografie:
1. Stomatita produsa de protezele dentare, link: http://www.simplestepsdental.com/SS/ihtSS/r.==/st.32219/t.25048/pr.3.html

2. Leziuni ulcerative ale cavitatii orale link: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:biDUMJcsN50J:www.utmb.edu/otoref/grnds/Ulcer-oral-021016/Ulcer-oral-021016-slides.ppt+aphthous+stomatitis+major+minor&cd=38&hl=en&ct=clnk

3. Stomatita aftoasa, link: http://www.healthcentre.org.uk/dentistry/stomatitis.html

4. Stomatita aftoasa, link: http://emedicine.medscape.com/article/1075570-overview

5. Afta bucala recurenta, link: http://healthmantra.com/ypb/recurrent_aphthous_stomatitis.htm

6. Stomatita aftoasa, link: http://www.lpch.org/DiseaseHealthInfo/HealthLibrary/dental/aphthous.html

7. Diagnosticul si tratamentul stomatitei aftoase, link: http://jada.ada.org/cgi/content/full/134/2/200

8. Afta bucala, link: http://depts.washington.edu/hivaids/oral/case3/discussion.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp