Biopsie orala

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 28-01-2011, 14410 vizualizări
Biopsie orala
Biopsia reprezinta un mijloc important de diagnosticare cu certitudine a leziunilor intraorale superficiale, de la cele simple periapicale la leziunile maligne. Scopul biopsiei este prelevarea unui fragment de tesut reprezentativ din structura anormala observata, pentru a efectua examenul histopatologic si apoi pentru a stabili conduita definitiva de tratament.

Biopsia este o tehnica chirurgicala utilizata pe larg in practica medicala insa mai putin in stomatologie, acest lucru datorandu-se lipsei de pregatire in acest sens. Rezultatul testului poate fi usor afectat de manipularea incorecta a specimenului. Cu toate acestea, diagnosticarea timpurie a leziunilor maligne este esentiala pentru un prognostic pozitiv.

Indicatii pentru biopsie - Examenul histopatologic este indicat pentru leziunile suspecte din cavitatea orala ce persista mai mult de doua saptamani, in pofida tratamentului si in lipsa oricarui iritant local. Un motiv de alerta il reprezinta leziunile de culoare rosie sau rosu cu alb, care sangereaza usor si se maresc cu rapiditate.

Contraindicatii pentru biopsie - Structuri normale, leziuni traumatice produse de factori iritanti locali, leziuni inflamatorii ce raspund la tratament, zone pigmentate care nu au aparut sau nu s-au schimbat in ultimii 5 ani.

Tipuri de biopsie orala

In functie de tipul leziunii diagnosticate, bipsia poate fi directa - leziune superficiala, sau indirecta - leziunea este acoperita de mucoasa orala. Dupa momentul prelevarii, biopsia poate fi preoperativa, intraoperativa sau postoperativa. Iar in functie de suprafata prelevata avem:

•  Biopsie prin excizie - se excizeaza intreaga leziune suspecta, daca aceasta nu depaseste 5 - 10 mm. Acest tip de biopsie are rol de diagnosticare, dar si rol terapeutic, intrucat indeparteaza in intregime leziunea.

•  Biopsie prin incizie - la leziunile cu suprafata extinsa (> 1cm patrat) se excizeaza doar o portiune reprezentativa de tesut. Daca se suspecteaza un caracter malign si leziunea este foarte extinsa, se recomanda prelevarea mai multor fragmente de tesut.

Biopsie prin punctie aspiratorie - Cu ajutorul unui ac se penetreaza leziunea si se extrag celulele prin aspiratie.

Biopsia prin periaj este o tehnica prin care se recolteaza tesut transepitelial cu ajutorul unei periute cu firi de nylon. Nu se utilizeaza anestezie locala. Periuta se apasa pe suprafata leziunii si se roteste de aproximativ 10 ori, apoi se transfera tesutul pe o lamela de microscop si este analizata de computer. Biopsia prin periaj este o tehnica mai sensibila decat citologia aspirativa si mai simpla decat incizia sau excizia, insa exista studii potrivit carora biopsia prin periaj nu diagnosticheaza cu acuratete celulele maligne.

Procedura de biopsie orala

Biopsia de tesut oral se desfasoara dupa urmatoarele etape:
•  Selectarea zonei recoltate.
•  Pregatirea campului operator - dezinfectare.
•  Anestezie locala - Anestezia cu substante vasoconstrictoare se face la oarecare distanta de locul biopsiei, pentru a nu altera specimenul.
•  Incizia tesutului - Biopsia de tesut moale (limba, obraji, buze, gingie, palatul gurii) - biopsie directa - se preleveaza cu diferite bisturiuri si perforatoare. In timpul inciziei se evita compresia si tractiunea, pentru a nu altera specimenul. Procedura de recoltare de tesut osos - biopsie indirecta - este mai dificila si necesita decolarea unui lambou mucoperiostal, iar prelevarea de tesut se face cu dalta si ciocanelul.
•  Manevrarea specimenului - Tesutul se fixeaza in solutie cu formalina 10% si se expediaza unui laborator de specialitate.
•  Sutura ranii - Medicul trebuie sa controleze sangerarea, sa curete rana si sa sutureze marginile inciziei. Exceptie face zona gingiei si a palatului dur, unde inchiderea ranii poate fi mai dificila.
Bibliografie:
1. Biopsia, link: http://www.dentalfind.com/info/biopsy

2. Biopsia orala: metode si aplicatii, link: http://www.oralcancerfoundation.org/dental/pdf/oral_biopsies.pdf

3. Biopsia orala in stomatologie, link: http://www.medicinaoral.com/medoralfree01/v12i7/medoralv12i7p504.pdf

4. Ghidul biopsiei orale in stomatologie, link: http://www.cosmeticdentistryguide.co.uk/articles/biopsy.html

5. Biopsie orala cu ajutorul bisturiului, link: http://emedicine.medscape.com/article/1079770-overview

6. Biopsie prin periaj, link: http://www.aetna.com/cpb/medical/data/600_699/0686.html

7. Biopsie orala, link: http://www.eaom.net/app/prvt/VediNotizia.d/Notizia-92

8. Biopsie orala, link: http://www.dbh.nhs.uk/Library/Patient_Information_Leaflets/WPR16500-Oral%20Biopsy.pdf

9. Dupa biopsia orala, link: http://www.whitemountainoms.com/surgical_instructions/oral_biopsy.html

10. Biopsie orala, link: http://www.ashfordstpeters.nhs.uk/attachments/157_Oral%20Biopsy%20under%20Local%20Anaesthetic.pdf

11. Biopsie orala, link: http://www.sdhct.nhs.uk/patientcare/pil/23576.pdf?last_updated=15%252F04%252F2009

12. Biopsie orala: Indicatii, tehnica si atentionari speciale, link: http://www.tenndental.org/documents/Exam%2019%20-%20The%20Oral%20Biopsy%20-%20Indications,%20Techniques%20and%20Special%20Considerations.pdf
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp