Consultatie primara - apreciere status dentar si parodontal

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 26-11-2010, 13896 vizualizări
Consultatie primara - apreciere status dentar si parodontal
Consultatia primara este o procedura stomatologica foarte importanta, prin care medicul evalueaza intreg aparatul masticator, capul si gatul pacientului, factorii de risc ce pot contribui la deteriorarea sanatatii orale, stabileste un diagnostic si un plan de tratament personalizat.

Prima consultatie stomatologica trebuie sa aiba loc cel mai devreme pana la sase luni de la aparitia primului dinte si nu mai tarziu de varsta de 12 ani, iar perioada maxima intre controale - in cazul in care nu apare nicio problema - trebuie sa fie de 6 luni. Vizitele regulate la medicul stomatolog identifica din stadiul incipient probleme dentare, evitand astfel durerea si pierderi de timp si bani. Afectiunile dentare netratate duc la pierderea dintilor.

Este gresit sa credem ca persoanele cu proteza dentara nu necesita consultul unui medic stomatolog. Odata cu inaintarea in varsta creste riscul aparitiei leziunilor bucale sau chiar a cancerului, insa medicul poate observa si trata din timp aceste probleme. Totodata trebuie sa tineti cont de faptul ca in timp structura osoasa a maxilarului se resoarbe, astfel incat proteza se largeste si inevitabil va rani anumite zone din cavitatea orala. In acest caz se impune ajustarea sau schimbarea protezei dentare.

Revenind la consultatia primara, informatiile obtinute in timpul acesteia sunt foarte importante pentru stabilirea planului de tratament. Stomatologul trebuie sa stie daca urmati o anumita medicatie si care este aceasta, daca sunteti fumator sau obisnuiti sa consumati alcool, lista de substante la care sunteti alergic, experiente anterioare privind anestezia dentara (inclusiv a membrilor familiei), spitalizari sau interventii chirurgicale anterioare.

1. Consultatia extraorala

Pentru un medic stomatolog, evaluarea pacientului incepe chiar inainte ca acesta sa deschida gura. Insasi aspectul facial al unei persoane poate trada aspecte despre afectiuni medicale. In acest scop medicul va acorda atentie mersului si mobilitatii pacientului, precum si eventualelor cicatrici, asimetrii sau leziuni.

• Asimetriile maxilarului pot scoate in evidenta prezenta unor cicatrici, tumori sau infectii.
• Examinarea nodulilor limfatici din zona gatului si capului este necesara pentru detectatea prezentei unei infectii, inflamatii, cancer sau limfom. Zonele palpate sunt in jurul urechilor, la baza craniului, sub barbie, deasupra claviculelor si gatul.
Este necesara si o evaluare primara a articulatiei temporo-mandibulare, in timpul careia medicul stomatolog va apasa usor cu degetele articulatiia si va cere pacientului sa inchida si sa deschida gura si sa miste mandibula in lateral. Daca se vor observa anomalii se va continua cu o examinare mai amanuntita.

2. Consultatia orala

Examinarea cavitatii bucale presupune atat evaluarea dintilor, cat si a tesuturilor moi din gura si gat, limbii si gingiilor. Odata cu depasirea varstei de 40 de ani creste riscul aparitiei cancerului oral, cu atat mai mult la persoanele fumatoare sau care consuma alcool in exces. Tumorile nedepistate la timp se pot extinde spre nodulii limfatici din gat. In cazul in care medicul depisteaza o anomalie in aspectului tesuturilor moi, va recomanda pacientului efectuarea unei biopsii si a unui consult la medicul specialist in chirurgie oro-maxilo-faciala.

• Dintii - Cu o oglinda, medicul stomatolog va examina fiecare dinte, pentru a observa carii, fisuri, pozitia dintelui, proceduri stomatologice anterioare. Urmeaza apoi muscatura si eventualele lucrari protetice. Daca este necesar sunt indicate radiografii, acestea evidentiind carii ascunse si boli parodontale.

• Buzele si mucoasa labiala, sau partea din interiorul buzelor. Aceasta trebuie saa fie umeda si lucioasa. Cicatricile in aceasta zona sunt un lucru obisnuit, in special ca urmare a traumelor din copilarie.
• Mucoasa bucala si vestibulara, sau interiorul obrajilor, trebuie sa fie neteda, umeda si stralucitoare. Aspectul lipicios poate indica xerostomia, sau uscaciunea gurii.
• Cerul gurii - partea dura si partea moale, plus interiorul gatului.
• Limba - se palpeaza, in vederea observarii ulceratiilor sau a umflaturilor.
• Planseul bucal - medicul va acorda atentie speciala glandelor salivare.
• Gingia si mucoasa alveolara - Gingiile sanatoase trebuie sa aiba culoarea roz si forma regulata. anomaliile in aceasta zona includ umflaturi generalizate sau localizate, roseata, ulceratii si sangerare. Totodata se masoara adancimea santului alveolar, pentru a detecta prezenta bolilor perodontale.

La sfarsitul consultatiei primare se stabileste impreuna cu pacientul un plan de tratament. Totodata medicul trebuie sa se asigure ca pacientul este bine informat in privinta educatiei orale si va oferi detalii despre periaj, utilizarea atei dentare si a apei de gura.
Bibliografie:
1. Consultatia primara, link: http://www.dentalwisdom.com/PatientGuide/examination/examination.html

2. Consultatia extraoral si intraorala a tesuturilor moi, link: https://sp.dentistry.utoronto.ca/dpes/procs/Extraoral%20and%20Intraoral%20Soft%20Tissue%20Examination.aspx

3. Consultatia stomatologica completa, link: http://www.qualitydentistry.com/dental/exam/exam.html

4. Consultatia stomatologica, link: http://www.mkdentalcare.com/DentalExamination.htm

5. Consultatia stomatologica, link: http://www.whatprice.co.uk/dentist/examination.html

6. Consultatia stomatologica, link: http://www.enotes.com/nursing-encyclopedia/dental-examination

7. Consultatia primara, link: http://www.yourdentistryguide.com/oral-exam/
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp