Endodontie

Actualizat la 09-12-2010, 24470 vizualizari
Endodontia este o specialitate stomatologica ce are in vedere prevenirea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare - tesutul moale format din vase de sange si nervi, situat in interiorul dintelui, precum si a regiunii apicale. Tratamentul de canal radicular devine necesar in momentul in care pulpa se inflameaza sau moare. Daca nu este tratata, infectia se raspandeste la os si tesuturile inconjuratoare.

In general, tratamentul endodontic presupune indepartarea tesuturilor inflamate sau necrozate, precum si eliminarea resturilor organice din canalele radiculare, pentru ca apoi acestea sa poata fi obturate cu materiale biocompatibile.

Printre procedurile endodontice disponibile in cabinetele stomatologice se numara:
• Tratament pulpar: coafaj direct si indirect, pulpotomie, prepararea mecanochimica a canalului radicular, obturatie de canal, extirparea pulpei;
• Chirurgie apicala: chiuretaj periapical, rezectie apicala, obturatie de canal retrograda, sigilarea perforatiei radiculare, tratamentul resorbtiei radiculare, separarea radiculara;
• Tratament si retratament endodontic;
• Apexificare / Recalcificare;
• Albirea dintilor tratati endodontic;
• Amputatie radiculara;
• Hemisectie.
Tratament endodontic

Tratamentul endodontic reprezinta o serie de proceduri create pentru a mentine starea de sanatate a pulpei dentare - partea din mijlocul dintelui constituita din vase de sange si nervi. In momentul in care pulpa este bolnava sau lezata procedurile endodontice au ca scop pastrarea sanatatii tesuturilor apicale

continuare
Obturatie de canal Obturatie de canal

Procedura endodontica de obturatie de canal radicular, cunoscuta ca "scoaterea nervului", este indicata atunci cand pulpa dentara bolnava nu are capacitatea de a se vindeca si continua sa se inflameaza, devenind treptat necrozata. Extirparea pulpei este necesara pentru a evita raspandirea inflamatiei si a infectiei la tesuturile inconjuratoare.

continuare
Retratament endodontic Retratament endodontic

Retratamentul endodontic presupune reluarea terapiei endodontice pe un dinte cu canalele radiculare obturate. Scopul terapiei este eliminarea cauzelor ce au dus la esecul tratamentului initial si conservarea dintelui in conditiile mentinerii sanatatii parodontiului apical sau eliminarii patologiei periapicale existente.

continuare
Rezectie apicala Rezectie apicala

Rezectia apicala este o interventie chirurgicala endodontica prin care se indeparteaza apexul - varful radacinii dintelui, precum si tesuturile inconjuratoare, in cazul in care acestea sunt infectate. Rezectia apicala este indicata doar dupa esuarea tratamentului si retratamentului endodontic nechirurgical.

continuare
Coafaj direct

Coafajul direct este o procedura endodontica prin care se acopera - panseaza pulpa dentara cu o substanta neiritanta, cu actiune antiseptica si antiinflamatoare, ce mentine in totalitate vitalitatea pulpei dentare. Aceasta procedura conservatoare are scopul de a pastra vitalitatea dintelui prin stimularea formarii de dentina noua, care sa acopere pulpa.

continuare
Coafaj indirect

Coafajul indirect este o procedura endodontica utilizata in cazul cariilor profunde, in care eliminarea tesuturilor carioase ar duce la expunerea camerei pulpare. In loc sa elimine intreg tesutul afectat, medicul plaseaza in cavitate agenti de coafare si o obturatie temporara. Tratamentul mai are rolul de a stimula formarea de dentina noua.

continuare
Tratament necroza si gangrena pulpara

Gangrena pulpara reprezinta infectarea si descompunerea pulpei sub influenta bacteriilor de putrefactie, iar necroza pulpara reprezinta mortificarea pulpei in conditia absentei germenilor patogeni, sub actiunea unor agenti fizico-chimici agresivi. In aceste cazuri simptomele sunt aproape absente, tocmai din acest motiv existand pericolul agravarii afectiunii.

continuare
Extirpare vitala

Extirparea vitala sau pulpectomia este procedura endodontica chirurgicala prin care se indeparteaza pulpa dentara infectata - tratament mecanic. Procedura se realizeaza in special pentru dintii de lapte si reprezinta un prim pas in tratamentul endodontic sau in procedurile de apexificare. Pulpectomia poate fi realizata si ca interventie de urgenta, atunci cand pacientul are dureri foarte mari, insa va trebui urmata de obturatia canalelor radiculare.

continuare
Chiuretaj periapical

Chiuretajul periapical este procedura chirurgicala endodontica prin care se indeparteaza tesutul infectat din regiunea periapicala (in jurul varfului radacinii dintelui), fara a realiza rezectia apicala. Interventia se realizeaza prin incizia tesutului gingival si a osului.

continuare
Drenaj endodontic

Drenajul endodontic este o interventie de urgenta in cazul parodontitei apicale acute si reprezinta eliminarea secretiilor purulente, a resturilor pulpare si a dentinei alterate din canalele radiculare, cu ajutorul acelor de endodontie. Procedura dureaza aproximativ 20 de minute.

continuare
Obturatie de canal retrograda Obturatie de canal retrograda

Obturatia de canal retrograda este o procedura endodontica prin care se realizeaza obturatia varfului radacinii unui dinte, interventia realizandu-se in cadrul rezectiei apicale si a chiuretajului periapical. Obiectivul obturatiei de canal retrograda este sigilarea ermetica intre parodontiu si foramenul apical.

continuare
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp