Drenaj endodontic

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 11-01-2011, 17036 vizualizări
Drenajul endodontic este o interventie de urgenta in cazul parodontitei apicale acute si reprezinta eliminarea secretiilor purulente, a resturilor pulpare si a dentinei alterate din canalele radiculare, cu ajutorul acelor de endodontie. Procedura dureaza aproximativ 20 de minute.

Parodontita apicala acuta reprezinta infectia acuta, seroasa sau purulenta a spatiului periapical, datorita invaziei microbiene de la nivelul pulpei dentare.

Drenajul endodontic este indicat atunci cand se doreste conservarea dintelui, iar canalele sunt permeabile. In momentul in care infectia a depasit apexul si a aparul inflamatia periosoasa, drenajul nu mai poate fi realizat pe cale endodontica.

Alternativele drenajului endodontic sunt osteotomia transmaxilara si extractia dintelui. Prima varianta este o interventie chirurgicala prin care se creeaza o deschidere prin gingiesi os, la nivelul apexului, pentrua evacua colectia purulenta periapicala.

Atat drenajul endodontic, cat si osteotomia transmaxilara, sunt masuri de urgenta, ceea ce inseamna ca au caracter temporar. Aceste proceduri trebuie sa fie urmate fie de terapia endodontica, fie de extractia dintelui.

Nu este recomandata lasarea dintelui deschis, fara sigilant. Dupa realizarea drenajului endodontic si controlarea sursei de infectie, se recomanda medicatia antimicrobiana intracanalara si inchiderea dintelui cu obturatie coronara.
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp