Obturatie de canal retrograda

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 11-01-2011, 10458 vizualizări
Obturatie de canal retrograda
Obturatia de canal retrograda este o procedura endodontica prin care se realizeaza obturatia varfului radacinii unui dinte, interventia realizandu-se in cadrul rezectiei apicale si a chiuretajului periapical.

Obiectivul obturatiei de canal retrograda este sigilarea ermetica intre parodontiu si foramenul apical.

Materialele utilizate la obturarea apexului trebuie sa fie suficient de radioopace pentru a se distinge de structurile anatomice alaturate si totodata trebuie sa fie biocompatibile. Aceste materiale trebuie sa previna scurgerile de microorganisme in tesuturile periradiculare, trebuie sa fie non-toxice si non-carcinogene. Sigilarea nu trebuie sa fie afectata de mediul umed.

De-a lungul istoriei stomatologiei au fost utilizat eo serie de materiale pentru obturatii de canal retrograde: metale, cimenturi, ionomeri de sticla, rasini compozite, gutaperca, sau chiar acizi citrici, fosfat de calciu, teflon. Materialul ales trebuie sa fie evaluat din punct de vedere biologic si clinic. Desi s-a constatat ca niciunul dintre aceste materiale nu intreuneste toate conditiile, potrivit studiilor, cimenturile MTA (mineral trioxid agregat) si EBA (acetat de etilen-glicol-monobutil-eter) sunt superioare celorlalte materiale de obturatie de canal retrograda.
Bibliografie:
1. Materiale pentru obturatia de canal retrodrada, link: http://medind.nic.in/eaa/t03/i2/eaat03i2p12.pdf

2. Evaluarea materialelor de obturatie retrograda, link: http://www.bioline.org.br/request?os06017

3. Obturatie de canal retrograda, link: http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/retrograde+filling
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp