Dezavantajele protezei dentare

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 08-12-2010, 44903 vizualizări
Desi proteza dentara ajuta milioane de persoane din intreaga lume sa-si recastige abilitatea de a consuma orice aliment doresc, proteza prezinta si cateva dezavantaje. Unele deficiente ale protezelor dentare dispar in timp ce pacientii le poarta si se obisnuiesc cu ele, iar altele sunt consecintele pentru pacientii care cauta un tratament alternativ pentru dintii lipsa.

Dezavantajele protezelor dentare - s-au semnalat urmatoarele cazuri:
1. Disonfort si paroxism
Pentru multi pacienti, proteza dentara nu este ntocmai confortabila. Chiar de la inceput apare un sentiment ciudat, dar purtand-o disconfortul dispare.
In plus, purtatorii de proteza dentara au semnalat iritatii periodice si inflamatii dentare cauzate de mestecat, incordare, scrasnet sau din cauza particulelor de alimente care se lipesc intre proteza dentara si gingie.
Cu toare ca, majoritatea purtatorilor pot consuma orice aliment, ei pot avea probleme: durere sau miscarea/alunecarea protezei.
Alimentele crocante si lipicioase prezinta inca probleme la mestecat.

2. Ingrijire
Ingrijirea protezei dentare este vitala pentru a preveni iritatiile si inflamatiile gingivale si in special pentru a mentine proteza dentara in stare buna. Pacientii cu proteza dentara trebuie sa o scoata pentru cateva ore pe zi, timp in care aceasta va fi pusa in apa si curatita cu o solutie speciala.

3. Discursul
Noul purtator al protezei dentare va avea dificultati de comunicare sau nu va putea pronunta unele cuvinte. Acest lucru este rezultatul unor zgomote tari sau sub forma de fluieraturi. De obicei, dificultatile de comunicare se elimina treptat si cu mult exercitiu.

Alte dezavantaje:
a. Protezele dentare iau ceva timp de acomodare.
b. Unele persoane cu proteza dentara nu pot musca la fel de eficient ca si cu dintii proprii.
c. Gustul alimentelor este schimbat.
d. Protezele ieftine (si in general protezele dentare) care nu sunt fixate bine si pot cauza sangerarea gingiilor.

Posibile riscuri de sanatate
Cateodata, proteza dentara este asociata cu cancerul oral.
Protezele dentare au putine sanse sa cauzeze aparitia cancerului, dar alcoolul si tutunul pot intra sub proteze, langa tesururile gingivale, afectandu-le.
Cand protezele sunt fixate bine, riscul aparitiei cancerului oral este foarte scazut.

Proteza dentara partiala, dezavantaje

Proteza dentara partiala fixa are un aspect natural si este foarte confortabila comparativ cu cea mobila (proteza dentara partiala mobila). Cu toate acestea, proteza dentara partiala fixa este mai scumpa si este recomandata pentru a inlocui unul sau doi dinti lipsa.

Atat proteza dentara partiala fixa cat si cea mobila au avantaje si dezavantaje. Cateva sunt scumpe dar foarte atractive, in timp ce altele sunt mai ieftine dar cer un timp mai indelungat de obisnuita. Altele sunt confortabile si ieftine dar sunt mai putin stabile si cer o atentie mai mare.

Proteza dentara partiala fixa
este cunoscuta sub numele de punte. Puntile dentare sunt dinti artificiali care se ataseaza pe gingie sau se ataseaza permanent sub tesutul gingival.
Puntile dentare nu "functioneaza" foarte bine, daca lipsesc trei sau mai multi dinti pe acelasi rand. Sunt foarte greu de curatat, persista respiratia urat mirositoare si pot sa apara si alte probleme dentare. Ata dentara trebuie sa faca parte din igiena dentara de rutina.
Puntile dentare permanente sunt pasibile de aparitia inflamatiilor.
In plus, sunt mai scumpe decat protezele dentare partiale mobile.

Podurile dentare conventionale fixe necesita reducerea mai mult a dimensiunii dintelui decat puntea dentara fixa. In cazul diminuarii osului excesiv sau a gingiei, podul dentar nu mai arata natural.

Podul dentar fix nu rezista foarte mult in timp, la fel ca podurile conventionale, care sunt mai trainice. Tesutul gingival din jurul dintilor se micsoreaza si lasa spatiu, ceea ce cauzeaza alte probleme dentare. In unele cazuri, suportul de metal al podului fix poate iesi in evidenta.

Protezele dentare partiale mobile
au o baza de rasina, dinti artificiali si clipsuri metalice fixate pe un cadru de metal.
Bratul protezei dentare este mai putin stabil si trebuie deseori ajustat. Acesta are tendinta de a se rupe frecvent. Pentru a preveni acest lucru se ingroasa, ceea ce face sa fie mai incomod.
In plus, protezele dentare partiale mobile nu sunt la fel de stabile ca si podul dentar, trebuie mereu ajustate, deoarece cu timpul coboara de la nivelul lor original.

Protezele dentare partiale flexibile-cadru sunt realizate dintr-un material sintetic la fel ca nylonul. Dupa cum sugereaza si numele, acestea sunt foarte flexibile si usor de instalat. Dar cu toate acestea, au nevoie de ajustarea cadrului.

Protezele partiale mobile Nesbit constau intr-un singur dinte, fabricat din clipsuri metalice care se fixeaza in jurul dintilor langa santul gingival. Acest tip de proteza nu este sustinut de niciun dinte. Insa, proteza dentara Nesbit este predispusa pericolului de inghitire accidentara (dar materialul felxibil este sigur pentru tractul digestiv).

Proteza dentara patiala mobila Cusil este la fel ca proteza completa. Are locatia dintilor lipsa si spatiu confortabil care se potriveste cu dintii ramasi. Este mai scumpa ca toate celelate proteze si cere o atentie deosebita igienei dentare.

Toate protezele dentare partiale mobile trebuie eliminate pentru a fi curatate, se pot pierde si deteriora cu timpul. Pentru unii purtatori nu sunt foarte stabile.
Bibliografie:
1. Protezele dentare partiale dezavantaje
www.ehow.com/list_7175448_disadvantages-partial-dentures.html
2. Dezavantajele protezelor dentare
www.docshop.com/education/dental/general-dentistry/dentures/disadvantages
3. Dezavantajele protezelor dentare
www.dentaldean.com/dental-care-articles/cost-of-dentures.htm
4. Protezele dentare, argumente pro si contra
hubpages.com/hub/Pros-and-Cons-of-Dentures
5. Protezele dentare. Avantaje si dezavantaje
www.aboutcosmeticdentistry.com/procedures/dental_dentures/pros_and_cons.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp