De ce proteza dentara aluneca?

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 08-12-2010, 7729 vizualizări
De ce proteza dentara aluneca?
Nu conteaza cat de mult aveti grija de dintii proprii, uneori pierderea unui dinte face parte din viata. De fapt, studiile au aratat ca la varsta de 74 ani, aproximativ 26% dintre persoane isi pierd definitiv dintii. De la acesta varsta, alunecarea protezei dentare este un lucru obisnuit.

Protezele dentare care nu sunt fixate bine in maxilar, se misca pe tesutul moale al gingiei cauzand leziuni si greutati cu consumul alimentelor. Singura solutie imediata a fost si este adezivul dentar. Si pentru ca nu sunt stimulati din radacina, dintii se mentin sanatosi, insa osul maxilarului de sub proteza arata deteriorat, ceea ce inseamna ca este necesara o ajustarea a protezei, de captusire sau de inlocuirea acesteia.

De asemenea, purtatorii de proteze dentare au semnalat numeroase probleme comune. Din fericire acestea se pot remedia. Datorita varstei, structura gingiilor se micsoreaza, ceea ce duce la alunecarea protezei, dar si la dificultatea pronuntarii cuvintelor. In plus, s-a observat ca aceste persoane atunci cand vorbesc au ceva specific... un fel de "suierat".

Alunecarea protezei dentare poate fi rezultatul lipsei de spijin al buzelor, ceea ce duce la aparita durerilor din colturile gurii si la un exces de saliva.

Pe masura ce se inainteaza in varsta, tesutul gingival si maxilarul se reduc si se indeparteaza de dinti originali. S-a constat ca tesutul gingival se micsoreaza cu o rata de 0,635 cm la peste 10 ani. Acest lucru inseamna ca proteza dentara nu este pe deplin sustinuta, de ceea exista dificultati de consumare a alimentelor si de comunicare si chiar de a mentine proteza in gura.

Toate acestea se pot rezolva vizitand medicul, prezentandu-i situatia. Dupa o examinare completa va ajusta proteza acolo unde este necesar.

Cum pastrez in siguranta proteza dentara?

Protezele dentare care aluneca pot cadea in timp ce mancati sau vorbiti. In mod normal, maxilarul superior mentine proteza dentara, dar gingiile de-a lungul maxilarului au tendinta de a se miscora si a se schimbe, ceea ce face ca proteza dentara sa alunece.
Pastrarea protezei dentare in acelasi loc se realizeaza cu ajutorul adezivilor sau fixatorilor dentari, profesional cu un dispozitiv de stabilizare sau implant dentar.
Bibliografie:
1. Alunecarea sau piedrea protezei dentare
www.healthcentre.org.uk/dentistry/dentures-slipping-loose.html
2. Spune "La revedere" alunecarii sau pierderii protezei dentare
www.livingfithealthyandhappy.com
3. Ce mai bun mod de a mentine proteza dentara in siguranta
www.ehow.co.uk/how_6021393_way-keep-dentures-secure.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp