Cum mananc cu proteza dentara?

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 08-12-2010, 13599 vizualizări
Cum mananc cu proteza dentara?
Consumul alimentelor cu o proteza dentara este la inceput putin mai dificil, dar veti gasi o modalitate care va ajusta destul de repede. Trucul este sa incepeti cu alimente moi si taiate in bucatele.
Alimentele trebuie mestecate incet pe ambele parti ale gurii; in acest mod proteza nu se va mai misca.
Dupa ce va obisnuiti in acest fel, puteti introduce alte produse alimentare pana cand manacati in acelasi mod ca inainte. Veti observa ca exista mai multa saliva decat de obicei, dar dupa un timp va veti obisnui.

Cum mananc cu proteza dentara imediata sau partiala?
Protezele dentare imediate sunt montate sunt amplasate direct in gura pacientului dupa extractie si au ca beneficiu: vindecarea gingiilor (a gurii in general) eliminand necesitatea unei proteze conventionale.
Protezele dentare imediate sau conventionale pot provoca unele schimbari mai ales in cazul pacientilor care le poarta pentru prima data. Acestia nu sunt obisnuiti sa simta ce se intampla in gura, nici cand consuma ceva.
Asociata Dentara Americana recomanda sa incepeti cu alimente moi cum ar fi oua, peste, legume fierte si carne tocata. Chiar de la inceput, chiar si alimentele moi trebuie taiate in bucatele si sa mestecati pe ambele parti ale gurii.
Este indicat de asemenea, sa nu muscati produsele alimentare cu dintii din fata deoarece protezele dentare se pot desprinde.
Adaugati si alte alimente dupa ce v-ati obisnuit cu cele moi.
Nu uitati sa taiati marunt si friptura si sa mestecati pe ambele parti ale gurii.

Dupa sase-opt saptamani veti invata sa mancati cu proteza dentara imediata.
Asociatia Dentistilor din Columbia arata ca in aceasta perioada limba, buzele si muschii faciali se obisnuiesc cu protezele dentare.

Trebuie sa acordati o atentie deosebita atunci cand doriti sa mancati produse alimentare reci sau calde. Potrrivit Dentistilor din SUA, protezele nu sunt sensibile la cald/rece si nu veti observa particule la fel de usor ca pe dintii naturli.
Insa, este indicat sa evitati o perioada la mancarurile calde/reci si sa muscati.

Nu este recomandat sa consumati bomboane, guma de mestecat sau alte alimente dure (alune). Alimentele vascoase se lipesc mai repede de proteze decat pe dintii obisnuiti, iar produsele dure pot dauna protezei.

Daca aveti o proteza partiala puteti manca cu usurinta alimentele, insa evitati cele lipicioase si dure.
Bibliografie:
1. Cum mananc cu proteza dentara?
www.medic8.com
2. Cum mananc cu proteza dentra imediata
www.ehow.co.uk/how_5679392_eat-immediate-dentures.html
3. Cum mananc cu porteza dentara partiala
www.ehow.co.uk/how_7195918_eat-partial-dentures.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp