Adezivul pentru proteza dentara

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 08-12-2010, 34094 vizualizări
Adezivul pentru proteza dentara
De obicei, protezele dentare se potrivesc bine in gura si sunt retinute prin aspiratia naturala a gingiilor.

De-a lungul timpului, acestea au fost imbunatatite astfel incat astazi, tipurile moderne de proteze dentare sunt confortabile.
Insa, exista tendinta de a pierde proteza ca urmare a uzurii sau din cauza gingiilor care au inceput sa se miscoreze.

Daca proteza incepe sa se miste si va faceti griji in aceasta privinta, o solutie imediata este adezivul dentar (un tip de lipici care ajuta la fixarea protezei dentare).

De ce trebuie sa folosesc adezivul dentar?
Adezivul pentru proteza dentara poate fi utlizat in urmatoarele circumstante:
1. Pentru a imbunatati satisfactia protezei dentare. Adezivul consolideaza si retine proteza, ofera forta muscaturii si sentimentul de securitate.
2. Ajuta persoanele cu stari ale gurii uscate, pe cei care iau medicamente pentru raceala, pe cei cu dizabilitati neurologice inclusiv cei cu accidente vasculare cerebrale si pacienti in varsta.
3. Pentru a oferi stabilitate si siguranta pentru cei care au muschii faciali in continua miscare (precum cei care tin discursuri sau muzicienii).

Adezivul dentar este sigur?
Adezivii dentari sunt siguri atat timp cat urmati instructiunile si il utilizati cu precautie. Acesta este conceput ca o masura de sprijin pentru protezele dentare, in sensul de a le stabiliza.
Daca porteza este desfacuta de maxilar atunci nu este recomandat adezivul deoarece poate inflama testul de sub proteza. De exemplu, daca aveti un mic decalaj dintre baza maxilarului si proteza atunci veti fi tentat sa "umpleti" cu putin adeziv. Insa, facand acest lucru este foarte probabil sa nu se intareasca proteza dentara, ci din contra. In plus, inflamarea tesutului poate declansa disconfort si dureri.
Acest fapt, va slabi mai mult proteza. Si daca este lasat netratat, atunci va fi necesar o interventie chirurgicala.

Daca folositi adezivul dentar si observati ca protezele se desfac si aveti dureri, adresati-va medicului.

Tipuri de adezivi dentari
Exista doua categorii de adezivi pentru proteza dentara: pasta si pudra.

Adezivul sub forma de pudra nu cauzeaza nicio problema atunci cand muscati plus ca este mai usor de curatit decat pasta.
Acest tip de adeziv (pudra) se foloseste in strat subtire pe partea inferioara a protezei, inainte de a o introduce inapoi in gura.
Adezivul sub forma de pasta se aplica in cantitati mici in interiorul protezei, curatand-o imediat (daca este cazul).
Este foarte important sa va asigurati ca proteza este uscata si sa nu folositi prea multa pasta, deoarece adeseori poate afecta muscatura. Utilizand o cantitate mare de pasta adeziva, aceasta se va scurge sub proteza dentara si va fi greu de eliminat.

Siguranta protezei dentare cu ajutorul unui adeziv depinde de un numar de factori. Adezivul pentru proteza este mult mai eficient pe proteza dentara superiora datorita suprafetei mari, a miscarilor mai putine a muschilor si a aspiratiei naturale.

Proteza dentara inferiorara prezinta o serie de miscari ale limbii si ale muschilor faciali si o suprafata mai mica.
Pacientii cu experienta misca mai mult proteza inferioara decat cea superioara. De asemenea, este foarte usor ca resturile alimentare sa se blocheze sub proteza dentara sau bauturile sa erodeze adezivul.

Cum elimin adezivul de pe proteza dentara?
Adezivul de tip pasta este mai dificil de eliminat ca cel sub forma de pudra, cerand o forma aditionala de curatare. Puteti sa folositi foarte bine o bucata de tifon, cu ajutorul caruia veti "exfolia" proteza si gura.
Amintiti-va sa curatati proteza bine si sa o introduceti in apa.

Adezivul dentar pudra este mult mai usor de eliminat. Puteti sa faceti acest lucru atunci cand spalati in mod normal proteza.

Daca sunteti ingrijorat de pierderea protezei dentare atunci luati in considerare si proteza dentara fixa sau implantul dentar. O alta optiune este fixatorul de proteza dentara.
Bibliografie:
1. Adezivul pentru proteza dentara
www.medic8.com
2. Adezivul pentru proteza dentara
www.healthcentre.org.uk
3. Proetza dentara
www.medicinenet.com
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp