Frenectomie

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 21-12-2010, 36409 vizualizări
Frenectomie
Frenectomia este interventia chirurgicala prin care se indeparteaza sau se repozitioneaza frenul - acel tesut care are rolul de a restrictiona miscarea organelor mobile din corp. Procedura se poate realiza cu anestezie locala. In cavitatea bucala exista trei frenuri: sub limba, atasat de planseul cavitatii, intre gingie si buza inferioara si intre gingie si buza superioara. Frenectomia se poate realiza impreuna cu frenoplastia: metoda chirurgicala de corectare a frenurilor scurte si subtiri.

In momentul in care frenul lingual sau cel labial este prea scurt, se pot crea o serie de probleme: alaptarea incorecta a bebelusilor, poate impiedica o pronuntie corecta la copii, sau produce retractie gingivala la adulti, frenul sublingual poate patrunde in spatiul dintre dintii mandibulari anteriori, pozitionarea unui aparat ortodontic poate deveni foarte dificila.

Inainte de a realiza o frenectomie, medicul stomatolog va evalua sansele afectiunii de a se rezolva de la sine. Un copil care pronunta incorect din cauza frenului lingual scurt ar trebui sa fie consultat intai de un logoped. De multe ori aceste exercitii rezolva problemele de pronuntie. Frenectomia se realizeaza doar in cazul in care constituie o problema.

Frenul sublingual
Limitarea miscarilor limbii produsa de frenul scurt se numeste anchiloglosia. Frenectomia linguala este indicata atunci cand frenul prea scurt impiedica pronuntia corecta la copii, sau cand produce afectiuni si retractie gingivala la adulti si copii. Procedura se poate realiza prin incizie si suturi, cu ajutorul laserului, sau prin electrocauterizare. Daca frenul este gros si vascularizat exista posibilitatea unei sangerari mai abundente postoperatorie, insa laserul si electrocauterizarea elimina riscul sangerarii.

Frenul labial
Atunci cand frenul ce uneste mijlocul buzei de gingia din zona dintilor anteriori se produce retractia gingiei de pe os si diastema (strungareata). De obicei aceasta problema se rezolva de la sine la copii, insa daca acest lucru nu se intampla pana la varsta de 8 - 9 ani si diastema pare a fi o problema ereditara, se recomanda frenectomia. Alte indicatii pentru aceasta procedura sunt cazurile in care frenul impiedica fixarea corecta a aparatului ortodontic sau a protezei. Frenectomia labiala se poate realiza prin incizie si suturi, cu ajutorul laserului, sau prin electrocauterizare.

Procedura de frenectomie dureaza aproximativ 10 - 15 minute si se vindeca complet in cateva saptamani. Disconfortul postoperator va dura 7 - 10 zile, timp in care pacientul trebuie sa urmeze regimul alimentar si medicatia indicate de catre medicul stomatolog.
Bibliografie:
1. Frenum, link: http://www.doctorspiller.com/Children%27s%20Dentistry.htm#frenum

2. Common Procedures, link: http://www.zookadental.com/procedures_explained.asp

3. Dental Procedures, link: http://childrensdentistryoftexas.com/dentalprocedures.php

4. Frænectomy / Tongue-Tie Release Explanation and Warnings, link: http://www.exodontia.info/Fraena-Tonguetie.html

5. Frenectomy, link: http://www.dentalfind.com/info/frenectomy

6. Types and Techniques Of Frenectomy, link: http://www.identalhub.com/article_types-and-techniques-of-frenectomy-84.aspx

7. Frenectomy, link: http://www.atlasdental.com/frenectomy.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp