Amputatie vitala sau pulpotomie

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 20-01-2011, 18730 vizualizări
Amputatia vitala sau pulpotomia este procedura endodontica chirurgicala prin care se indeparteaza pulpa dentara infectata de la nivelul coroanei. Aceasta procedura este indicata pentru dintii temporari sau pentru dintii permanenti tineri si poate avea doua tipuri de tehnica:

- pulpotomie partiala sau chiuretaj pulpar (amputatie partiala) - se indeparteaza doar o parte a pulpei coronare.
- pulpotomie totala sau cervicala (amputatie totala) - se elimina intreaga pulpa coronara.

Pulpotomia vitala este o procedura chirurgicala ce poate fi realizata la pacientii copii si tineri cu radacinile dintilor in curs de formare si care prezinta afectiuni pulpare incipiente, precum si in cazurile in care este indicat coafajul direct, dar acesta nu poate fi realizat datorita anatomiei si pozitiei nefavorabile ale dintelui. Pastrarea pulpei in canalele radiculare ofera dintelui sansa de a se dezvolta complet: apxogeneza - cresterea radacinii.

•  Amputatie sau pulpotomie vitala partiala
Aceasta procedura este indicata dupa esecul coafajului direct si pentru dintii cu expunere pulpara traumatica sau de origine carioasa, de 1 - 2 mm, cand coafajul direct este contraindicat.

Procedura partiala are ca avantaj un potential mai mare de vindecare a pulpei, precum si reducerea hemoragiei intraoperatorii si a riscului calcificarii pulpare. In cazul in care nu se poate opri sangerarea sau chiuretajul pulpar a esuat, se va realiza pulpotomia cervicala.

Pentru a realiza o pulpotomie partiala medicul incepe cu anestezia locala si izolarea campului de lucru, apoi toaleteaza si largeste deschiderea spre camera pulpara. Se indeparteaza pana la 2 mm adancime din pulpa coronara si se iriga cu solutii saline si anestezice. Dupa ce se usuca se aplica hidroxid de calciu si obturatia.

Dupa interventie durerea dispare, dintele isi pastreaza aspectul si functionarea, iar radacina continua sa creasca. Insuccesul procedurii se manifesta prin durere la masticatie, mobilitate anormala si colorarea dintelui in gri.

•  Amputatie sau pulpotomie vitala totala
Procedura este indicata dupa esecul coafajului direct sau a pulpotomiei partiale si in pulpita reversibila.

Dupa ce face anestezia locala si izoleaza dintele, medicul indeparteaza tesutul dentar coronar pentru a expune pulpa. Tesutul pulpar este indepartat pana la podeaua pulpara la dintii pluriradiculari, sau pana la jonctiunea smalt - cement la dintii monoradiculari. Se iriga cavitatea cu solutii saline sau anestezice si se opreste sangerarea cu pansament steril. In cazul in care sangerarea nu se opreste, se realizeaza pulpectomia partiala - indepartarea unei portiuni din pulpa radiculara. Dupa hemostaza se aplica medicament biostimulator in canalele radiculare si obturatia temporara.

Dupa pulpotomie dispare durerea si mobilitatea dintelui. Dupa aceasta interventie sunt necesare controale clinice si radiologice periodice, pentru a urmari evolutia dintelui - pe operioada de unul sau mai multi ani. Pentru a preintampina eventuale complicatii, dupa ce radacina s-a format complet, dintele se va trata endodontic prin obturarea canalelor radiculare.
Bibliografie:
1. Pulpotomie sau amputatie vitala, link: http://www.toothiq.com/dental-glossary/dental-definition-pulpotomy.html

2. Ce este pulpotomia?, link: http://www.drchetan.com/what-is-pulpotomy.html

3. Amputatie vitala vs. amputatie totala, link: http://www.toothvet.ca/PDFfiles/Pulpotomy.pdf

4. Pulpotomie, link: http://www.talbotsklardds.com/pulpotomy.htm

5. Pulpotomie vitala, link: http://www.cosmeticdentistryguide.co.uk/articles/vital-pulpotomy.html

6. Pulpotomie vitala, link: http://www.simplestepsdental.com/SS/ihtSS/r.==/st.32226/t.35022/pr.3.html

7. Ce este amputatia vitala?, link: http://www.freelancedentalnurse.co.uk/what-is-a-pulpotomy/

8. Pulpotomia, link: http://www.columbia.edu/itc/hs/dental/endo/client_edit/lectures/TreatmentVitalNonvital.html#pulpotomy
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp