Fluorizarea

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 21-12-2010, 28541 vizualizări
Fluorizarea
Fluorizarea reprezinta tratamentul stomatologic prin care se suplimenteaza cantitatea de fluor a dintilor, in scop profilactic si este indicat cu precadere copiilor. Fluorizarea are rolul de a preveni formarea leziunilor carioase si / sau de a reduce progresia cariilor deja existente. Procedura se poate realiza in cabinetul stomatologic sau la domiciliu.

Fluorul este o substanta minerala ce se se regaseste peste tot in natura, inclusiv in smaltul dintilor, aici avand rolul de a intari suprafata dintelui si a o face rezistenta in fata cariilor. Acesta este motivul pentru care multi medici si oameni de stiinta considera ca un aport suplimentar de fluor ar putea fi de ajutor in prevenirea cariilor. Exista chiar tari in care a fost introdus un program national de fluorizare - in SUA apa de la robinet contine supliment de fluor.

La fel ca orice actiune care afecteaza intreaga populatie a unei tari, fluorizarea sursei de apa este un subiect de discutii si controverse, parerile impartindu-se intre pro si contra actiunii benefice a acestui program. Insa mai multe organizatii stomatologice din America si Organizatia Mondiala a Sanatatii sustin teoria conform careia suplimentele de fluor sunt eficiente in profilaxia leziunilor carioase.

Fluorul se concentreaza in organismul uman in oasele si dintii aflati in crestere la copii, ajutand la intarirea smaltului dintilor de lapte, dar si al celor definitivi. Fluorul actioneaza in timpul proceselor de demineralizare si remineralizare ce au loc in mod natural in gura - dupa fiecare masa saliva contine acizi care produc dizolvarea calciului si fosforului de la nivelul dintilor, insa sunt momente cand saliva nu este acida si are un efect opus, de remineralizare: reface depozitul de calciu si fosfor de pe suprafata dintilor. Daca fluorul este prezent in timpul remineralizarii, mineralele depozitate sunt mai dure decat in mod normal si previn demineralizarea produsa de aciditatea salivei.

Indicatiile fluorizarii
•  Tratamentul de fluorizare este indicat in priumul rand copiilor cu varsta intre 6 si 16 ani, aceasta fiind perioada de formare a dintilor permanenti. Cu toate acestea, si adultii pot beneficia de acest tratament profilactic.
•  Exista si cateva afectiuni care prezinta risc crescut pentru aparitia cariilor, cum ar fi sindrimul gurii uscate sau bolile gingivale.
•  Persoane cu predispozitie pentru dezvoltarea cariilor.
•  Pacienti cu restauratii dentare sau aparate ortodontice.

Riscurile suplimentelor cu fluor
Atunci cand este administrat sub supraveghere de specialitate, fluorul este un supliment sigur pentru organism. Supradoza poate avea insa un efect toxic - acesta este si motivul pentru care parintii trebuie sa-si supravegheze atent copiii si sa tina departe de ei produsele cu fluor, in special pana la varsta de 6 ani. Copiii pana la aceasta varsta mai degraba ar inghiti pasta de dinti decat sa o scuipe.

Intoxicatia acuta cu fluor se manifesta prin greata, crampe abdominale, colaps circulator, respirator si este foarte rara (doar in zonele cu program national de fluorizare), iar intoxicatia cronica se manifesta prin aparitia fluorozei si este rezultatul nerespectarii indicatiilor medicului in privinta administrarii suplimentelor cu fluor.

Pe langa efectul toxic, fluorul in exces poate produce defecte in smaltul dentar, acestea putand varia de la pete albe abia vizibile pe smalt, pana la afectiuni severe. Aceste defecte apar in perioada de dezvoltare a dintilor - pana in 6 ani. Nu trebuie sa uitati ca sansele de a va intoxica cu produsele cu fluor disponibile in comert este aproape inexistenta.

Fluorizarea in cabinetul stomatologic
Tratamentul de fluorizare se poate realiza de 3 - 4 ori pe an, iar procedura este foarte simpla: dupa o igienizare profesionala, medicul aplica pe dinti solutii, geluri sau lacuri speciale, cu un continut ridicat de fluor, pentru un timp de 1 - 2 minute. Dupa tratament pacientul nu trebuie sa clateasca gura sau sa consume alimente si lichide timp de 30 de minute.

Fluorizarea in cabinetul stomatologic se poate realiza de 2 - 3 ori pe an. Eficienta tratamentului depinde de mentinerea unei igiene dentare stricte: periajul dintilor de doua ori pe zi, utilizarea atei dentare si a apei de gura, plus vizitele periodice la medicul stomatolog.

Fluorizarea la domiciliu
Medicul poate prescrie pacientilor produse - paste de dinti si ape de gura - cu o concentratie mai scazuta de fluor, pentru utilizare saptamanala sau zilnica, insa aceste tratamente acasa sunt contraindicate copiilor sub 6 ani.

Tratamentul cu fluor poate fi indicat si viitoarelor mamici, pentru a preveni formarea cariilor la dintii de lapte. Acest tratament sub forma unor tablete administrate pe cale interna poate continua zilnic, pana cand copilul ajunge la varsta de 14 - 15 ani. Acest tip de fluorizare este considerat a fi cel mai eficient.
Bibliografie:
1. Profilaxia la copil - fluorizarile, link: http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Dental_care_fluoride?open

2. Program de fluorizare, link: http://www.deltamass.com/fluoride/index.asp

3. Fluorul si fluorizarile, link: http://www.ada.org/fluoride.aspx

4. Ce este fluorul?, link: http://www.colgate.com/app/Colgate/US/OC/Information/OralHealthBasics/CheckupsDentProc/Fluoride/WhatIsFluoride.cvsp

5. Ce trebuie sa stiti despre fluor, link: http://www.adha.org/oralhealth/fluoride_facts.htm

6. Intrebari si raspunsuri despre fluor, link: http://www.dentalhealth.org.uk/faqs/leafletdetail.php?LeafletID=17

7. Fluorizarea apei, link: http://www.doh.state.fl.us/family/dental/fluoridation/index.html

8. Intrebari si raspunsuri despre fluorizare, link: http://www.peelregion.ca/health/topics/commdisease/dental/fluoridation.htm

9. Societatea Britanica de Fluorizare, link: www.bfsweb.org

10. Sanatatea dentara si fluorizarea, link: http://www.webmd.com/oral-health/guide/fluoride-treatment

11. Fluorizarile dentare, link: http://www.discoveriesinmedicine.com/Enz-Ho/Fluoride-Treatment-Dental.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp