Pulpita

Autor: Simona Stiuriuc | Actualizat la 04-10-2012, 37070 vizualizări
Pulpita
Pulpita este o conditie medicala care se refera la inflamarea pulpei dentare. Aceasta se manifesta prin cresterea sensibilitatii la stimuli, mai ales la rece si cald. O durere prelungita poate fi asociata cu boala. Totusi pulpita poate apare si fara durere. Este cauzata de cariile dentare care penetreaza prin smalt si dentina, ajungand la pulpa, sau poate fi rezultatul traumei cum este lezarea termica prin proceduri dentare repetate.

Inflamatia poate fi asociata cu infectia bacteriana. In cazul unei carii penetrante, camera pulpei nu mai este sigilata fata de mediul din cavitatea orala. Cand pulpa devine inflamata se creaza presiune in cavitatea pulpei exercitand presiune asupra nervilor dentari si a tesuturilor vecine. Presiunea prin inflamatie poate determina durere moderata sau extrema, in functie de severitatea inflamatiei si de raspunsul immunologic al copului. Fata de alte parti ale corpului, unde presiunea poate disipa spre tesuturile moi vecine, cavitatea pulpei este foarte diferita. Este inconjurata de dentina, un tesut dur care nu permite disiparea presiunii; astfel cresterea fluxului de sange - o caracteristica a inflamatiei - va determina durere.
Pulpita poate crea o presiune atat de mare asupra nervilor dentari, incat pacientul nu va putea localiza durerea confundand dintii vecini.
O data ce s-a dezvoltat pulpita, dintele poate fi diagnosticat ca avand pulpita reversibila sau ireversibila.

Pulpita reversibila

Este conditia in care pulpa este inflamata si raspunde activ la un iritant. Acesta poate cuprinde o leziune de carie ce nu a atins inca pulpa. Simptomele cuprind durere tranzitorie sau sensibilitate la multi stimuli, mai ales la rece si cald, dulce, apa si atingere. Pulpa este inca considerate a fi vitala. Aceasta inseamna ca o data inlaturat iritantul, de obicei inlaturarea cariei si plasarea unei plombe pulpa va reveni la starea normala.

Pulpita ireversibila

Este o conditie in care pulpa este distrusa ireversibil. Pulpa nu-si poate reveni dupa insulta. Astfel caria care a ajuns la pulpa introduce bacterii. Pulpa este inca viabila dar introducerea de bacterii nu-i va permite vindecarea si va determina in final necroza sau moartea tesutului pulpar. Simptomele asociate cu pulpita ireversibila pot cuprinde durere usoara, la cald sau rece, ameliorarea durerii prin inlaturarea unui stimul, durerea spontana sau iradianta. Semnele clinice arata reducerea raspunsului la testarea electrica a pulpei si raspuns dureros la stimuli termici. Aceasta conditie nu se va vindeca singura. Dintele necesita tratament endodontic prin care pulpa este inlaturata si inlocuita cu un latex. O alternativa este extractia dintelui. Aceasta poate fi necesara daca nu exista suficient tesut coronar eminent pentru a reface o data ce terapia canalului radacinii este complet.
In pulpita ireversibila vitalitatea pulpei pote fi mentinuta daca dintele este tratat. Sechelele pulpitei ireverisbile necesita tratament endodontic (canalul radacinii) sau extragerea dintelui. In terapia endodontica se practica un orificiu in dinte si se inlatura pulpa. Canalul radacinii este debridat, refacut si umplut cu material de plomba. Dupa terapia canalului vindecarea adecvata este manifestata clinic prin rezolutia simptomelor si radiologic prin umplerea osoasa in zona radiolucenta la apexul radacinii pentru cateva luni.

Daca pacientul are semne sistemice de infectie, cum este febra, se prescrie un antibiotic oral (amoxicilina 500 mg la 8 ore, pentru cei alergici la penicilina, clinidamicina 150 mg sau 300 mg la 6 ore). Daca simptomele persista sau se agraveaza, terapia canalului este repetata in caz ca un canal a fost omis, dar diagnosticele alternative (tulburarea temporomandibulara, fractura oculta dentara, tulburare neurologica) trebuie considerate.

Foarte rar, emfizemul subcutan sau mediastinal se dezvolta dupa folosirea unei turbine de foraj dentar cu aer in timpul terapiei canalului sau extractiei. Aceste dispozitive forteaza aerul sa intre in tesuturile din jurul sosetei dentare care diseca de-a lungul planurilor fasciale. Debutul acut al tumefierii mandibulare sau cervical cu crepitante caracteristice la palpare este diagnostic. Nu este indicat de obicei tratament desi antibioticele profilactice sunt uneori prescrise.
Bibliografie:
Pulpita,link: http://www.toothiq.com/dental-diagnoses/dental-diagnosis-reversible-pulpitis-overview.html
Diagnosticul pulpitei acute,link: http://www.tpub.com/content/medical/14274/css/14274_98.htm
Pulpita ireversibila,link: http://www.drchetan.com/irreversible-pulpitis-persistant-inflammation-of-pulp.html
Antibioticele in pulpita ireversibila,link: http://www2.cochrane.org/reviews/en/ab004969.html
Boli dentare,link: http://www.merckmanuals.com/professional/print/sec08/ch095/ch095f.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp