Detartraj si Planare radiculara

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 09-02-2015, 22059 vizualizări
Detartraj si Planare radiculara
Detartrajul este o procedura stomatologica profilactica prin care se indeparteaza tartrul si placa dentara formate pe suprafata supragingivala - smalt, respectiv subgingivala - ciment al dintilor naturali sau artificiali.
Planarea radiculara este o procedura parodontala prin care se netezeste suprafata radacinei dintelui, asigurandu-se insanatosirea parodontiului.

Placa bacteriana reprezinta reziduurile alimentare si bacteriile ce se formeaza pe dinte imediat dupa masa. Aceasta substanta este incolora si lipicioasa, insa daca nu este indepartata prin periaj, in timp, se transforma in tartru sau piatra - un strat dur incolor sau de culoare cenusie, galbuie. Tartrul reprezinta o amenintare pentru sanatatea gingiilor si a structurilor ce sustin dintele prin faptul ca este un mediu propice dezvoltarii bacteriilor ce dau nastere proceselor inflamatorii.

Tatrul dentar supragingival este si cel mai intalnit; acesta este la inceput incolor, apoi capata o nuanta maronie si da un aspect inestetic danturii, totodata producand halena si carii. Tartrul subgingival este mai dur si mai inchis la culoare, iar in timp isi mareste volumul si desprinde gingia de pe dinte, producand un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor.

Inaintea procedurii de planare radiculara medicul poate aplica un anestezic topic, pentru a evita durerea din timpul procedurii. Totodata, aceasta interventie periodontala este mai complicata si poate necesita doua sedinte pentru completare. Detartrajul si planarea radiculara se realizeaza cu ajutorul unei game variate de instrumente mecanice, ultrasonice sau cu aer comprimat.

• Detartraj mecanic - Folosind instrumente specifice si chiurete, medicul indeparteaza tartrul prin dislocare, cu miscari de tractiune si presiune paralele cu axul dintelui. Detartrajul subgingival se realizeaza cu miscari scurte, ferme, de tip vertical, diagonal sau orizontal, cu ajutorul chiuretei. Apoi se iriga zona cu solutii de apa oxigenata si clorhexidina.
Detartrajul mecanic indeparteaza tartrul, dar nu indeparteaza foarte bine pigmentii din alimente, bauturi sau tutun.

• Detartraj ultrasonic - Instrumentarul ultrasonic indeparteaza tartrul prin vibratii mecanice de inalta frecventa (20. 000 - 45. 000 Hz). Aceste aparate pot avea oscilatia antrenata fie prin tensiune alternativa, fie prin tensiune electromagnetica. Aceste aparate nu traumatizeaza gingiile si dintii, iar apa eliberata prin presiune maseaza, curata si indeparteaza reziduurile si petele pigmentare.

Avantajele acestei proceduri sunt eficienta marita si confortul, accesibilitatea in zonele dificile pentru instrumentele manuale, efectul antimicrobian. Desi detartrajul cu ultrasunete este mai eficient decat cel manual, de obicei este indicata o combinatie intre cele doua tipuri.

• Detartraj sonic - Acest tip de detartraj este asemanator cu cel cu ultrasunete - aparatul este bazat pe principiul vibratiilor mecanice de inalta frecventa (8. 000 Hz), insa este antrenat de aerul comprimat. Detartrajul sonic lasa suprafata dintelui si a cimentului mult mai fina. Instrumentul se utilizeaza prin miscari cu usoara presiune asupra tartrului, acesta fiind fisurat.

In urma detrartajului mai pot ramane totusi mici depozite pe suprafata dintelui, care daca nu sunt indepartate vor fi baza pentru noi depuneri de tartru, ce trebuie indepartate prin polish si periaj profesional. Slefuirea se realizeaza aplicand o pasta abraziva cu ajutorul unui instrument rotativ cu cauciuc. Detartrajul si periajul profesional sunt metode stomatologice profilactice recomandate la un interval de 6 luni, iar pentru fumatori la fiecare 3 luni.

Indicatii pentru detartraj
- tratament profilactic;
- sangerari gingivale in timpul periajului;
- gingii dureroase sau inflamate;
- santuri gingivale marite;
- gust neplacut si halena persistenta;
- pregatirea campului operator.

Contraindicatii pentru detartraj
- copii;
- pacientii cu stimulator cardiac, osteomielita locala, gingivita de menopauza sau diabet grav trebuie sa evite detartrajul cu ultrasunete sau cel sonic;
- detartrajul mecanic si cel ultrasonic este contraindicat in cazurile de reflex puternic de voma, afectiuni respiratorii sau dinti cu suprafata radiculara expusa.

Riscurile detartrajului
Dupa aceasta procedura este frecventa paritia hiperesteziei sau a hipersensibilitatii dentinare. In timpul planarii radiculare poate aparea durerea cauzata de expunerea radacinii dentare, aceasta persistand pana la o saptamana dupa procedura.
Bibliografie:
1. Tratarea bolilor parodontale: detartrajul supra si subgingival, link: http://www.colgate.com/app/Colgate/US/OC/Information/ADA/Article_2008_09_Treating-periodontal-disease-scaling-root-planing.cvsp

2. Detartraj supragingival si subgingival, link: http://www.1800dentist.com/dental-encyclopedia/scaling-root-planing

3. Detartraj, link: http://www.simplestepsdental.com/SS/ihtSS/r.WSIHW000/st.31905/t.32545/pr.3.html

4. Detartrajul si prevenirea bolilor gingiei, link: http://www.webmd.com/oral-health/root-planing-and-scaling-for-gum-disease

5. Detartrajul si prevenirea bolilor parodontale, link: http://www.dentistry.com/treatments/gum-disease-treatment/periodontal-scaling-and-root-planing

6. Detartraj ultrasonic, link: http://www.softdental.com/houston_dentist/Dental_Ultrasonic_Scaling.html

7. Ce sunt detartrajul si periajul profesional si de ce avem nevoie de ele?, link: http://www.dentalfearcentral.org/dental_cleanings.html

8. Detartrajul, link: http://www.dentalfind.com/info/scaling

9. Detaliile detartrajului, link: http://www.oralb.com/topics/TheDetailsOfDentalScaling.aspx
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp