Chirurgie orala

Actualizat la 22-12-2010, 28121 vizualizari
Chirurgia orala si maxilo-faciala este specialitatea stomatologica ce are in vedere cercetarea etiologiei, patogeniei, clinicii, diagnosticului, tratamentului si profilaxiei afectiunilor teritoriului oro - maxilo - facial ce solicita metode de tratament chirurgical si totodata se preocupa de elaborarea acestor metode.

Chirurgia dento-alveolara permite rezolvarea unor probleme complicate ce au ca punct de plecare sistemul dento-maxilar: granuloame apicale, chisturi maxilare, molarii de minte inclusi sau semiinclusi, caninii inclusi, extractii dentare dificile, abcese periosoase cu punct de plecare dentar, tratament chirurgical protetic, tumori benigne, chirurgia parodontala, augumentari osoase, sinus lift, etc.

Chirurgia maxilo-faciala
implica interventii cu o amploare mai mare, cum ar fi fracturi in regiunea oro-maxilo-faciala, tumori, suporatii, etc. Aceste interventii chirurgicale necesita spitalizare si o supraveghere mai atenta.

Procedurile stomatologice din cadrul chirurgiei orale includ:
• Extractia dentara nechirurgicala - dinte de lapte sau fragmente dentare;
• Extractia dentara chirurgicala - dinte erupt, incastrat, erup partial sau neerupt;
• Chirurgie in scop protetic: alveolectomie, alveoplastie, excizie si repozitionare tesut;
• Marsupializarea chistului in cavitatea bucala;
• Expunerea chirurgicala a unui dinte neerupt;
• Repozitionarea chirurgicala a unui dinte neerupt;
• Repozitionarea si imobilizarea unui dinte luxat;
• Replantarea si imobilizarea dintelui;
• Transplantarea dentara sau mugure dentar;
• Chirurgie aditionala efectuata in timpul chirurgiei dento-alveolare;
• Incizia si drenajul unui abces sau chist in cavitatea bucala;
• Frenectomie;
• Sutura de trunchi nervos in cadrul unei interventii dentare;
• Sutura intraorala;
• Tratamentul de urgenta in fracturile maxilo-mandibulare.
Extractia dentara simpla sau nechirurgicala Extractia dentara simpla sau nechirurgicala

Extractia nechirurgicala sau extractia dentara simpla reprezinta procedura stomatologica prin care se indeparteaza din alveola sa un dinte bolnav ce nu poate fi tratat prin metode conservatoare. In cadrul extractiei nechirurgicale dintele nu este sectionat, iar pentru a avea acces la dinte gingia nu este incizata.

continuare
Extractie dentara chirurgicala

Extractia dentara chirurgicala este o procedura realizata de catre medicul specialist in chirurgie oro-maxilo-faciala si reprezinta indepartarea dintilor neerupti sau erupti partial, a dintilor erupti care sunt fragili sau au anatomie anormala, precum si a bucatilor dentare ramase blocate sub linia gingivala. Extractia dentara chirurgicala include incizia gingiei si crearea unui lambou, posibil si sectionarea si indepartarea unei bucati de os, pentru a avea acces la dinte.

continuare
Tratamentul avulsiei dentare

Avulsia dentara reprezinta extractia accidentala a unui dinte din alveola sa, in urma unui traumatism. Nu este obligatoriu sa va pierdeti definitiv dintele! Tratamentul avulsiei dentare este o procedura de urgenta, iar succesul presupune in primul rand conduita corecta a pacientului. Scopul tratamentului este micsorarea complicatiilor legate de replantarea dintelui. Prin replantare dentara un dinte extras este repozitionat in alveola sa.

continuare
Extractia resturilor radiculare

Ocazional, medicul se afla in situatia de a indeparta fragmente de radacina dentara din maxilarul pacientului. Aceste fragmente reziduale se datoreaza fie unei extractii nereusite, fie deteriorarii coroanei dintelui pana la disparitie. Interventia de extractie este necesara deoarece aceste resturi radiculare pun in pericol sanatatea structurilor adiacente. Alternativa este monitorizarea pacientului si intervenirea doar in cazul in care apar probleme.

continuare
Transplantare dentara

Transplantarea dentara este o procedura chirurgicala prin care un dinte extras este replantat intr-o noua alveola a aceluiasi pacient - autotransplant, sau la un pacient diferit - heterotransplant. Transplantarea unui dinte de la o persoana la alta este o practica intalnita inca in secolul XVIII, insa atunci ca si acum, dintii transplantati cadeau dupa cativa ani. O procedura stomatologica cu sanse reale este insa autotransplantul dentar.

continuare
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp