Ce contine si ce rol are apa de gura in igiena dentara?

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 17-04-2015, 49683 vizualizări
Ce contine si ce rol are apa de gura in igiena dentara?

Igiena dentara cerere o atentie mai mare in comparatie cu igiena celorlalte parti corporale. Periuta de dinti, pasta si ata dentara pot face diferente vizibile, insa nu tot timpul sunt suficiente aceste lucruri. Uneori, resturile alimentare si (posibil) si placa nu sunt eliminate in intregime.
Apa de gura este un alt element cu ajutorul caruia igiena detara este imbunatatita.

Ce rol are apa de gura in igiena dentara?
Apa de gura este un lichid concentrat (aromat sau nu) si este folosita pentru clatirea gurii dupa curatarea dintilor (periaj si utilizarea atei dentare).
Apa de gura previne aparitia carilor, protejeaza cavitatea bucala si consolideaza smaltul dintilor. In plus, ofera o respiratie placuta.
Avantajul apei de gura in comparatie cu periuta de dinti este ca poate ajunge in unele locuri ale gurii acolo unde periuta nu ajunge.

Majoritatea medicilor stomatologi au observat ca apa de gura are un beneficiu dublu in igiena dentara. Cu toate acestea, apa de gura nu reprezinta un element necesar din regimul zilnic. Este suficient doar periajul si apa dentara.
Totusi, multi folosesc apa de gura in special dimineata pentru a improspata gura, respiratia si... pentru a se trezi.

Dar care sunt beneficiile apei de gura?
La ora actuala exista numeroase de ape de gura, la preturi diverse; insa care este cea mai buna?
Fiecare tip de apa de gura indeplineste cerinte variate; unele imbunatatesc repiratia, altele "lupta" cu bacteriile, iar unele stopeaza "constructia" placii bacteriene.

Insa cat de eficente sunt? Si cum alegi o apa de gura potrivita?
In general exista trei tipuri de apa de gura.
a. Primul grup este numit apa de gura cosmetica si are rolul de a combate respiratia urat mirositoare. Aceasta categorie improspateaza gura, mascheaza mirosurile grele si lasa dintii curati. Rare ori, au puterea de a "lupta" cu bacteriile si cu placa. Asadar, nu protejeaza dintii impotriva cariilor.
b. A doua categorie de apa de gura este cea antiseptica.
Aceste ape de gura indeplinesc mai multe cerinte decat de a masca mirosul neplacut. Apa de gura antiseptica combate placa si protejeaza dintii impotriva cariilor.
Majoritatea medicilor dentisti recomanda acesta apa de gura deoarece "functioneaza" in mai multe aspecte. Cercetarile efectuate arata ca apa de gura antiseptica reduce placa bacteriana pana la 25%. Cu toate acestea, aceasta nu trebuie sa inlocuiasca periajul si ata dentara.
c. Apa de gura cu fluorura este destinata persoanelor cu nevoi speciale (sensibilitate si carii).
Flourura (de care avem nevoie) se afla in apa si in pasta de dinti cu fluor. Asadar, nu trebuie sa adaugati niciodata suplimente extra de fluor in igiena dentara, fara a consulta medicul dentist.

Inainte de a alege o apa de gura trebuie sa depistati cu exactitate nevoile. In plus, consultati medicul stomatolog.

De asemenea, trebuie sa stiti ca foarte multe ape de gura contin alcool. Un lucru controversat din doua motive.
1. Apele de gura sunt produse de culori stralucitoare si cu arome, ceea ce mascheaza prezenta alcoolului si a substanelor antiseptice.
Persoanele care au folosit acesta apa de gura sunt de parere ca este destinata copiilor care vor sa guste si sa bea. Bineinteles, ca apa de gura cu continut de alcool este periculoasa pentru copii si nu trebuie lasata la indemana lor. De altfel, sunt parinti care aleg sa nu utilizeze apa de gura cu alcool la copii, punand pe locul intai sanatatea acestora.
2. Cateva cercetari au evidentiat ca alcoolul din apa de gura contribuie la provocarea cancerului oral.
Multe ape de gura contin mai mult de 25% alcool. In ianuarie 2009, cotidianul american "The Telegraph" raporta din studiile recente posibilitatea aparitiei cancerului oral dupa ce s-a folosit de trei sau de patru ori anumite ape de gura. In urma acestui studiu, medicii stomatologi reamintesc ca acest produs de igiena dorala nu este indispensabil.

O igiena dentara buna se poate realiza cu periuta de dinti, pasta de dinti, ata dentara si controlul regulat la medicul stomatolog.

Dezvoltatea alarmanta a apelor de gura fara alcool pe piata nu pot provoca cancerul oral. Insa, este foarte important sa tineti cont de nevoile igienei dentare si din ce motiv ar trebui sa folositi apa de gura. Daca utilizati apa de gura pentru a combate respiratia neplacuta sau pentru ulcerul bucal, apa de gura va masca probleme mai grave.

De aceea este esential sa consultati medicul stomatolog, pentru a va asigura ca nu exista alte probleme de sanatate.

Ce contine o apa de gura?
Cu toate ca, fiecare apa de gura este diferita in ceea ce priveste continutul, exista cateva elemente comune. Acestea sunt:
a. Apa
Este esentiala pentru a fluidifica celelalte ingrediente.
b. Alcoolul
Cantitatea de alcool inclusa in apa de gura nu trebuie sa va ingrijoreze atunci cand copiii vor folosi apa de gura. Important este sa nu o bea.
Apa de gura este fabricata dupa reglementari strice. Alcoolul este un ingredient important in apa de gura, acesta ajuta la eliminarea bacteriilor din gura.
c. Aromele
Cu siguranta nu doriti sa aveti un gust neplacut in gura atunci cand folositi apa de gura, de aceea producatorii au introdus putine arome. De obicei, se foloseste aroma de menta.
d. Culoare
La fel ca si gustul si prezenta vizuala este importanta.
e. Detergent
Este vital pentru a elimina placa bacteriana si resturile alimentare.
f. Conservantii
Au rolul de a mentine apa de gura buna. In caz contar, se vor dezvolta bacteriile si alti microbi.
g. Fluor
Este un alt ingredient tot mai prezent in apele de gura. Acest element combate acizii care vor cauza degradarii dintilor.
Atentie!
Copiii pana la vasta de sapte ani nu vor folosi apele de gura care contin fluor.
h. Apele de gura antiseptice pot sa contina clorhexidina si sunt recomandate pentru respiratie neplacuta, afectiuni gingivale si infectii bucale. In plus, sunt benefice pentru persoanele care au efectuat o extractie.

Este recomandat a nu se folosi regulat apa de gura antiseptica, deoarece poate decolora dintii.
Cititi mereu prospectul fiecarei ape de gura, inainte de o cumpara.
Apa de gura nu trebuie niciodata ingerata.
Daca considerati ca apa de gura nu este sigura, consultati medicul stomatolog.

Bibliografie:
1. Ghidul apei de gura.
www.dentalguide.co.uk
2. Apa de gura
www.cosmeticdentistryguide.co.uk
3. Ghidul apei de gura
www.bdha.org.uk
4. Ce este apa de gura?
www.medic8.com
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp