Vaccinul anticarie

Autor: Simona Stiuriuc | Actualizat la 29-11-2010, 11980 vizualizări
Vaccinul anticarie
Streptococcus mutans a fost idenificat drept agentul etiologic major al cariilor umane dentare. In centrele de cercetare au fost dezvoltate citeva tipuri de vacinuri. Dezvoltarea unui vaccin impotriva cariilor dentare este sub cercetare incepind cu 30 de ani in urma. In 1972 un astfel de vaccin ar fi fost in testare pe animale in Anglia si trebuie sa se inceapa investigarea pe oameni.

Anticorpii anti Streptococcus mutans:
Primele cercetari au incercat dezvoltarea unui vaccin pe baza de anticorpi specifici anti Streptococcus mutans indusi ca reactie de aparare de catre corpul uman. O corporatie Americana de biotehnologie a dezvoltat un anticorp sintetic impotriva acestei bacteria denumit CaroRx folosind plantele transgenice de tabac. Acest produs poate fi considerat unul terapeutic, aplicat o data la citeva luni si va intra in trialuri clinice din octombrie 2007.

Bacteria BCS3-L1:
Pe o alta linie de cercetare s-a dezvoltat o tulpina modificata genetic de Streptococcus mutans. Noua tulpina denumita BCS3-L1 nu poate produce acid lactic care sa dizolve smaltul si sa inlocuieasca agresiv flora normala orala. In laboratoarele de studii sobolanii carora le-a fost administrat tulpina bacteriana au avut o protectie pentru toata viata impotriva acestei bacteria. BCS3-L1 colonizeaza cavitatea orala si produce o cantitate mica de lanbiotic denumit MU1140 care ii permite sa concureze cu adevarata bacterie Streptococcus mutans.
Autorul acestei tulpini sugereaza ca tratamentul la oameni poate aduce o protectie pentru toata viata sau sa necesite reaplicari ocazionale. Trialurile clinice incep in 2008.
Introducerea organismelor modificate genetic in flora corpului uman a ridicat intrebari care necesita studii in viitorul apropiat, incluzind faptul ca bacteria BCS3-L1 sa fie mai agresiva decit cea native ca agent cauzativ al bolii cardiace inflamatorii.
Un alt abord medical este inlocuirea florei lactobacile native cu o varietate de L. anticaries care previne Streptococcus mutans sa se lege de smaltul dentar. Totusi acesta nu este un vaccin de durata deoarece nu s-a incercat crearea unei populatii autosustinute de L.anticaries. Se incearca ca L. anticaries sa fie inlocuit repetat in gura prin mestecarea unei gume care sa contina organismul.

Terapia faga:
Este folosirea terapeutica a bacteriofagelor pentru a trata infectiile bacteriene patologice. Desi este folosita extensiv si dezvoltata in tarile Uniunii Sovietice cu peste 90 de ani in urma aceasta metoda de terapie este inca testata pentru tratamentul unei varietati de infectii bacteriene si polimicrobiene, nefiind inca aprobata in alte tari decit Georgia. Terapia faga are multiple aplicatii in medicina umana, stomatologie, medicina veterinara si agricultura.
Bacteriofagele sunt mult mai specific decit medicamentele astfel ipotetic ele pot identifica agentul pathogen fara a leza organismul gazda si flora sa benefica, reducind riscul infectiilor oportuniste. Deoarece fagii se replica in vivo se foloseste o doza foarte mica.

Vaccinul GTF-glucoziltransferaza:
Ipoteza de baza pentru acest vaccin este ca inductia mucoasa a anticorpilor salivari IG pentru glucozil transferaza interfera cu acumularea Streptococcus mutans pe suprafetele dure precum sticla si dintii. Enzima este inhibata de acesti anticorpi in vitro si vivo. Cercetatorii au sintetizat o varietate de peptide catalitice si ligande a glicanului care s-au dovedit a fi protectoare impotriva cariilor. S-au folosit diferite metode de administrare incluzind; injectiile subcutanate, intubarea intragastrica, capsulele orale si aplicarile topice. Mai recent au folosit administrarea intranazala cu microparticule de fosfat de lauminiu. S-a folosit si Salmonella tiphus atenuata pentru a exprima glucapeptidul.
Bibliografie:
Vaccinurile anticarie,link: http://www.nidcr.nih.gov/Research/ResearchPriorities/ExpertPanelsOnScientificOpportunities/PanelOnCariesVacine.htm
Imunizarea locala cu Ig antiS.mutans,link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC414936/?tool=pmcentrez
Streptococcus mutans modificat genetic,link: http://www.springerlink.com/content/g303658630036310/
Guma de mestecat anticarie,link: http://www.nature.com/bdj/journal/v201/n5/full/4814014a.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp