Fatete ceramice

Video Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 05-01-2011, 39651 vizualizări
Fatete ceramice
Fatete ceramice - fatete din portelan laminat, laminate de portelan sau fatete laminate - sunt acele cochilii sau carapace foarte subtiri ce se aplica pe suprafata exterioara a dintilor, pentru a le imbunatati aspectul. Pentru a intelege mai bine conceptul, putem face o analogie intre fatete si unghiile false.

Fatetarea dentara reprezinta o procedura stomatologica restaurativa ce se incadreaza in categoria esteticii dentare, deoarece poate imbunatati forma, pozitia, aspectul si culoarea dintilor. Fatetarea poate fi indirecta - fatetele sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara, timp in care (2 - 3 saptamani) pacientul poate purta fatete provizorii, sau directa - fatetele sunt realizate in cabinetul medicului stomatolog.

Fatetele dentare pot fi realizate atat din material ceramic (sau ceramica pe suport de zirconiu), cat si din rasini compozite fizionomice; cele din ceramica sunt realizate indirect sau in cabinetul stomatologic, prin tehnica Cerec, iar cele compozite pot fi realizate indirect sau direct, prin modelare in interiorul cavitatii orale - bonding. Fatetele ceramice sunt mai rezistente, mai scumpe si au o durata de viata mai indelungata (pana la 15 ani) decat cele din materiale compozite (pana in 2 ani). Totodata, materialul compozit isi poate schimba culoarea in timp, insa ceramica are transluciditatea si stralucirea smaltului natural.

Succesul fatetarii depinde de experienta medicului stomatolog care realizeza procedura si de indemanarea tehnicianului care executa fatetele ceramice, iar costurile variaza in functie de dotarile tehnologice ale cabinetului stomatologic.

Indicatii pentru fatete ceramice
Fatetarea poate fi realizata pe un singur dinte sau pe mai multi, chiar pe intreaga portiune a arcadelor vizibila in timp ce zambim - de obicei pana la 5 dinti anteriori pe fiecare arcada. Fatetele ceramice pot rezolva probleme precum:
- spatieri si diasteme (strungareata);
- fracturi de unghiuri in smalt si fisuri ale dintilor;
- discromii datorate tratamentelor endodontice, medicamentelor sau fluorozei;
- eroziunea smaltului;
- dinti strambi, inegali si nealiniati corect;
- obturatii mari inestetice pe dintii anteriori;
- hipoplazii de smalt;
- amelogeneza imperfecta;
- dinti prea scurti;
- dinti cu o rotatie usoara;
- dintii conoizi.

Contraindicatii pentru fatete ceramice
- obiceiuri parafunctionale: scrasnirea dintilor; fatetele din material ceramic se pot fisura sau sparge cu usurinta la un pacient care sufera de bruxism.
- o cantitate de smalt necorespunzatoare sau insuficienta - fatetele de portelan se cimenteaza doar pe smaltul dentar;
- boli parodontale active si descompunere dentara - dintii ce urmeaza a fi fatetati trebuie sa fie sanatosi;
- igiena orala deficitara;
- morfologie coronara nefavorabila;
- ocluzie mai mare.

Procedura de fatetare dentara

Primul pas in realizarea cosmetizarii zambetului cu ajutorul fatetelor ceramice este discutia preliminara cu medicul stomatolog si stabilirea obiectivelor tratamentului. Doar medicul va stabili daca pacientul este un bun candidat pentru fatetare si tipul de fatete necesare. In functie de rezultatul asteptat de pacient, acesta poate alege intre fatetare si alte tratamente alternative: albire dentara, restaurare coronara, tratament ortodontic.

Preparatia dintelui  -  Aceasta etapa consta in slefuirea reductionala minima a smaltului, cu ajutorul frezei dentare, pe o adancime de 0,3 - 0,8 mm, pe portiunea unde va fi lipita fateta. Utilizarea anesteziei nu este obligatorie, insa este indicata pentru pacientii anxiosi sau foarte sensibili.

Amprentarea  -  Dupa frezare este necesara amprentarea dintilor, pentru ca fatetele ceramice sa se potriveasca perfect anatomiei pacientului. Pana la realizarea fatetelor in laboratorul dentar medicul poate indica sau nu fatete temporare - acestea reprezinta un cost suplimentar si se pot desprinde foarte usor. Dupa slefuire dintii au suprafata mai rugoasa si colturile ascutite, si este normal ca acestia sa fie mai sensibili la stimuli reci sau fierbinti.

Cimentarea fatetelor ceramice  -  Lipirea fatetelor este ultimul pas al procedurii si totodata momentul in care pacientul isi va putea admira noul zambet. Dupa ce ajusteaza fatetele pentru a se potrivi perfect, medicul executa un gravaj acid pe suprafata dintilor, aplica un ciment special, de aceeasi culoare, pe fiecare fateta si lipeste fateta definitiv de dinte, prin tehnica de bonding.

Fatete fara preparatie  -  Desi fatetele dentare sunt o procedura ce necesita prepatatie minima a dintelui, noile materiale ceramice permit realizarea unor fatete foarte rezistente si suficient de subtiri pentru a elimina necesitatea slefuirii smaltului. Aceste piese au grosimea unei lentile de contact si ofera posibilitatea unei proceduri reversibile, spre deosebire de fatetele ceramice clasice. Daca sunt intretinute in mod corect si in conditiile unei igiene orale corespunzatoare aceste fatete pot avea aceeasi rezistenta ca cele clasice.

Procedura de fatetare intr-o singura sedinta - Acest tip de fatete ceramice sunt realizate prin tehnica de frezare computerizata Cerec, direct in cabinetul medicului stomatolog. Avantajele aceste proceduri sunt eliminarea amprentarii clasice (amprentarea se realizeaza cu o camera digitala ce transpune imaginea in computer) si realizarea intr-o singura sedinta.

Avantajele fatetelor ceramice
- In primul rand, fatetele fizionomice din material ceramic ofera un aspect estetic exceptional, datorita proprietatilor ceramicii, asemanatoare cu cele ale smaltului: transluciditate - permite trecerea luminii, stralucire, culoare.
- Fatetele ceramice sunt rezistente la patare, spre deosebire de fatetele din rasini compozite. Aceasta proprietate este un adevarat beneficiu pentru pacientii care consuma frecvent cafea, vin rosu, ceai sau tutun.
- Fatetarea dentara este o procedura restaurativa minim invaziva, mai conservatoare decat coroana dentara.
- Portelanul este un material tolerat foarte bine de tesuturile gingivale.
- Rezistenta mecanica crescuta.
- Fatete fara preparatie nu necesita slefuirea dintelui.

Dezavantajele fatetelor ceramice
- Fatetele ceramice clasice - cu slefuirea dintelui - reprezinta o procedura ireversibila.
- Procedura estetica costisitoare.
- Discromiile accentuate nu pot fi reparate.
- Fixarea nu este intotdeauna eficienta; pot cadea in lipsa unei ingrijiri adecvate.
- Daca se fisureaza sau fractureaza, de cele mai multe ori fatetele din portelan nu pot fi reparate.
- Dintii acoperiti cu fateta sunt la fel de vulnerabili in fata cariilor.
- In urma indepartarii unui strat de smalt, dintele poate ramane hipersensibil.
- Ceramica este rezistenta, insa in acelasi timp fragila - nu rezista la forte de torsiune.
Bibliografie:
1. Fatete ceramice, link: http://www.animated-teeth.com/porcelain_veneers/t1_porcelain_veneers.htm

2. Fatete din portelan, link: http://www.docshop.com/education/dental/cosmetic-dentistry/porcelain-veneers

3. www.porcelainveneers.org

4. Fatete din portelan, link: http://www.mynewsmile.com/porcelainveneers.htm

5. Porcelain Dental Veneers, link: http://www.yourdentistryguide.com/veneers/

6. Fatete dentare, link: http://www.medicinenet.com/dental_veneers/article.htm

7. Sanatatea orala si fatetele, link: http://www.webmd.com/oral-health/veneers

8. Fatete dentare, link: http://www.kosmix.com/topic/dental_veneers

9. Fatete ceramice total fizionomice, link: http://www.cosmeticsurgeryconsultants.co.uk/dental-veneers.htm

10. Ce sunt fatetele?, link: http://dentistry.about.com/od/preventionandtreatment/a/veneerprocedure.htm

11. Despre fatetele dentare, link: http://www.dentistry.com/treatments/veneers/all-about-dental-veneers

12. Fatete dentare Lumineers, link: http://lumineersdentalveneers.com/

13. Fatete dentare, link: http://www.transforminglives.co.uk/dental-veneers.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp